DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2042937-2,79%
Düzce
16°

KAPALI

13:07

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

476 okunma

Fındık Üreticisi Bu Kurallara Mutlaka Uymalıdır

ABONE OL
05/04/2017 13:10
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden külleme hastalığı konusunda çiftçilere dikkatli ve hızlı bir şekilde müdahale için uyarı geldi.

Özellikle geçen yıl Akçakocalı fındık üreticisini üzen ve zarara sokan, bu zamana kadar hiç rastlamadığımız külleme hastalığı üzerinde uzmanlar çalışmalara devam ediyor.

 

Son olarak İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden çiftçilere dikkatli ve hızlı bir şekilde müdahale için uyarı geldi. Açıklamada, fındık bahçesinde külleme ile mücadele ederken özellikle ‘Arıcıları’ uyarmak gerektiği vurgulandı.

 

Üreticilerin fındık bahçelerini kontrol ederek geçen yılda bahçede hastalık ve bulaşıklık mevcutsa hastalığın çıkışına bakmaksızın koruyucu ilaçlarla mücadeleye başlaması gerektiği belirtildi.

 

 

Külleme ile mücadelede dikkat edilmesi gerekenler şunlar:

“Geçen yıllarda hastalık etmeni bahçede görülmemiş ise yaprakların para büyüklüğüne geldiği dönemde hastalık kontrol edilmeli ve olası bulaşma durumunda hastalıkla mücadele edilmelidir. Hastalık görülen yerlerde mücadele edilmediği takdirde fındık ürününde verim ve kalite kayıplarıyla karşı karşıya kalınacaktır.

Hastalık etmeni fungus ilk belirtilerini taze sürgün ve yapraklarda görülmekte, yaprak üstlerinde renk açılmaları, sarımsı beneklenme şeklinde lekeler meydana getirmektedir. İleriki dönemlerde ise yapraklarda fotosentez alanı daraldığı için kahverengileşmekte, şeker üretimi durmakta bitkide gelişim geriliği görülerek yapraklar vaktinden önce görevlerini yapamadan dökülmektedir. Hastalık etmeni fungus bulaşmanın ardından doku içerisinde spor gelişimleri tamamlayarak yapraklarda, sürgünlerde ya da çotanaklarda fungusun beyaz un serpilmiş gibi bir görünüm almakta, daha sonra renkte matlaşma puslu bir yapı almakta ve daha sonrasında kahverengileşerek erken dönemde dökülmektedir. Eğer hastalık etmeni fungus erken dönmede çotanağa bulaşmış ise çotanaklarda da kurumalar meydana gelmektedir. Hastalık çotanaklara geç dönemde bulaşırsa çotanak bu durumdan önemli ölçüde etkilenmeyecektir.”

 

Külleme ile Mücadele şu şekilde olmalı:

 

  1. Bulaşma kaynaklarının azaltılması için yere dökülen yapraklar ile hastalıklı bitki artıkları toplanmalı, bulaşık dip sürgünleri kesilmeli ve imha edilmelidir.
  2. Bahçede nemi azaltmak, iyi bir hava sirkülasyonu ve yeterli ışıklanma sağlamak için ocak başına maksimum 5-6 dal bırakılarak budama yapılmalı; hastalık ilk önce taze sürgün ve yapraklarda bulaşma gerçekleştirdiğinden dip temizliklerini sezon içinde en az 2 kez yapılmalı dip sürgünlerinin hem verim üzerine olumsuz etkisi ortadan kaldırılmalı hem de hastalığın bulaşması önlenmelidir.
  3. Hastalık bahçede geçen yıllarda bulaşık ise yapraklar para büyüklüğüne geldiği dönemde yani çotanak bağlama döneminde ilaçlı mücadeleye başlanmalı, ilacın etki süresine göre 15-20 gün aralıklarda hasada kadar ilaçlamalara devam edilmelidir. Bitki Koruma Ürünü seçiminde 1. ve 2 ilaçlamayı Kükürt 800 g/l aktif maddesinden tercih edilmeli, böylece hem külleme hastalığı baskı altına alınacak hem de Fındık Kozalak Akarı zararı önlemiş olacaktır. Diğer ilaçlamalarda ise ruhsatlı preparatlardan etki mekanizması ve kalıntı süresine dikkat edilerek ilaçlamalara devam edilmelidir.4. Hastalık bahçede geçen yıllarda bulaşık değilse hastalık görülür görülmez ilaçlı mücadeleye geçilmelidir.

 


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.