DOLAR 32,3577 0.11%
EURO 34,9650 -0.31%
ALTIN 2.323,910,21
BIST 9.079,973,10%
BITCOIN 22799651,28%
Düzce
20°

PARÇALI BULUTLU

13:15

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

372 okunma

Afet Bölgesi ilanı için geç kalınmış değil

ABONE OL
01/08/2019 14:01
0

BEĞENDİM

ABONE OL

18 Temmuz’da Akçakoca’yı derinden sarsan sel afeti, sadece selin vurup geçtiği köylerde yaşayan vatandaşları etkilemedi; felaket, başta turizm sektörü olmak üzere her bir Akçakocalıyı kalbinden vurdu adeta. 

Afetin en acı bilançosu, şüphesiz 7 can kaybına neden olmasıydı ama afetin maddi hasar boyutu da oldukça yüksek çıktı.

Felakete maruz kalan yüzlerce konut, taşkın suların bastığı yüzlerce işyeri, onlarca araç, yüz binlerce kümes hayvanı, yüzlerce büyük ve küçükbaş hayvan, selin dümdüz ettiği ekili dikili araziler…  Neresinden bakılırsa bakılsın tam bir felaket.

Diğer yandan, afetin açtığı yaraların bir an evvel sarılmasına yönelik atılması gereken adımlar noktasında ise sınıfta kaldık. 

Bakanlar gelip gitti. milletvekilleri, genel müdürler, Devletin çeşitli kademe yöneticileri geldiler, incelediler ve gittiler. Yüreklere su serpen bir açıklama yapmadan, her biri beraberindekilerle birlikte çokça fotoğraf çektirip ilçeden ayrıldılar.  

Akçakoca tarihinin son yüz yılında benzeri görülmedik şiddette yaşanan bir afet karşısında, ilçe halkının ve esnaflarının beklentisi doğal olarak Akçakoca genelinin ‘Afet Bölgesi’ ilan edilmesi yönündeydi. 

Fakat maalesef bu gerçekleşmedi. Valilik tarafından bu yönde yapılan bir açıklama yüzleri güldürdü ama aynı açıklama 20 dakika sonra geri çekilerek ‘sehven’ yapıldığı belirtilince, ümitler suya düştü. 

Bugün fiili olarak devletin yaptığı para desteği, selden evleri etkilenmiş olan 307 vatandaşa toplam 835 bin lira ödemesiyle sınırlı.

Bunun dışında, özellikle selzede olup Hasar Tespit Komisyonlarına müracaatını yapan ve resmi kurumların incelemeleri sonucunda afete maruz kaldığını belgeleyen vatandaşlarımız için önümüzdeki günlerde bir takım yardımlar yapılacak. En azından açıklamalar bu yönde.

Ama tüm bunlar ilçe halkının ve esnafların beklentilerinin yanında adeta devede kulak.

Devletin yetkililerinin kabul etmeleri gereken şey, afetten sadece selin vurup yıktığı bölgenin vatandaşının değil, tüm Akçakoca’nın etkilenmiş olduğu gerçekliğidir.

Akçakoca bir doğal afete maruz kalmıştır ama ayrımsız olarak ilçenin tüm esnafları bundan ekonomik olarak hasar almıştır.

Turizm Derneği Başkanı Oğuzhan Yemenici’nin ifadesine göre, içme sularının kirli olması ve denize girmenin ‘tedbiren’ yasaklandığı haberleri bile Akçakoca turizmini birkaç yıl geriye atmış.

Yine Dernek Başkanı’na göre, Akçakoca otellerinde Kurban Bayramı’na yönelik  rezervasyonlar şu günlerde sıfır noktasındaymış. Önceki senelerde Bayram’dan iki hafta öncesinde bile yüzde 50 rezervasyon olması hatırlanırsa, zararın ne kadar büyük olduğu daha iyi anlaşılır. 

Turizmciler, otel – pansiyon işletmecileri, restoranlar, plaj işletmecileri, eğlence mekanları… Hepsi aynı dertten mustarip. Akçakoca bitme noktasında ve esnaf derdini adam akıllı dinleyecek bir muhataptan yoksun. 

Turizmin sıfırlandığı ilçede diğer sektörler de bu olumsuzluktan aynı ölçüde etkilendi. Servis şoförünün, marketinin, manavının kazanmadığı, ilçeye dışarıdan turistlerin gelmediği bir ilçede doğal olarak esnaflık da sıfırlanma noktasında. 

Sorunu derinlemesine dinleyen, anlayan, çözüm için yüreklere dokunan bir Devlet görevlisi görmedi Akçakoca.

Varsa yoksa protokol incelemeleri, alel acele geçmiş olsun gezileri ve hızla Ankara’ya geri dönüş. 

Sonuç olarak ilçe halkı kendi göbek bağını kendisi kesmek durumuyla karşı karşıya. Yapılması gereken ise hiç zaman kaybetmeden Akçakoca’nın görüp göreceği en büyük mitingi yapıp, başta Cumhurbaşkanı olmak üzere, Devlet’in tüm yetkililerinin duyabileceği bir sesle talepleri haykırmak. 

Bu mitingi yapmalıdır Akçakoca. Sesini Ankara’ya duyurmalıdır. İlçenin esnaf odaları ve STK’ları bir organizasyon komitesi kurarak harekete geçmeli, tüm Akçakoca halkı o gün işi gücü bırakıp kendi kaderini belirleyecek etkinlikte yer almalıdır. 

Denenmeyen bir yol kaldı geriye, Akçakoca o yolu denemelidir.

 

Köşe yazarı: Avşar Serencebey.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  .

 

 


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.