DOLAR 32,4856 -0.02%
EURO 34,7495 -0.66%
ALTIN 2.439,100,13
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2065143-1,03%
Düzce
17°

KAPALI

20:01

AKŞAM'A KALAN SÜRE

370 okunma

AFİŞ YAPIP BİNAYA DA ASINCA ALGI OPERASYONU TAMAMDIR

ABONE OL
19/04/2019 19:10
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Akçakoca Belediyesinin borç miktarını çıkartan yeni belediye yönetimi, seçim dönemlerinde MHP adayı Okan Yanmaz’ın 68 milyon olarak propagandasını yaptığı borç miktarını bugün 120 milyon olarak açıkladı.

Muhasebecileri bile hayrete düşüren hesaplama tekniği

Konunun hesap uzmanları, açıklanan rakam 5,10 ve 20 yıllık vadelerle alınan kredi faizlerini içerdiği için yanlış bir muhasebe tekniği kullanıldığını belirtiyorlar.

Sözkonusu borç miktarının İlle Bankasından alınan krediler ile esnafa olan faizsiz borç miktarının baz alınarak hesaplanması gerektiğini ifade eden uzmanlar, buradaki toplam borç miktarının 70 milyon lira olarak açıklanması gerektiğini belirtiyorlar.

Vadeli borçlar hesaba konarsa alacaklar da konmalı

Hesap uzmanları, 20 yıla kadar uzanan faiz ödemelerinin bugünün borç toplamında gösterilemeyeceğini, gösterildiği taktirde ise 20 yıl boyunca belediyenin alacak kalemlerinin de konması gibi bir mantığı doğuracağını ifade ediyorlar. Bu durumda 20 yıl sonrasının toplam borç miktarının yarılara kadar düşebileceği de ileri sürülen fikirler arasında.

Bugün 70 milyon ödense borç sıfırlanıyor

Hesap uzmanları muhasebe tekniği açısından gerçek olan hesaplama yöntemine göre, bugün ne kadar para ödenirse borcun sıfırlanacağını sorarak toplam borcun ne olduğunun öğrenilebileceğini de belirtiyorlar.

Bu tabloya göre, bugün 70 milyon lira para ödemesi yapılsa borcun sıfırlanacağını kaydeden uzmanlar, bu hesaplamayla belediyenin toplam borcunun 70 milyon lira olduğunu belirtiyorlar. 

Yapılan iş tamamen algı operasyonu

70 milyon lira gibi belediye borcunun uzun vadeli borçlarını da içine alarak 120 milyon gibi gösterilmesini tamamen bir algı operasyonu ortaya çıkarken, belediyenin 2018 Meclis faaliyet raporunda da toplam borcun 70 milyonun biraz altında olduğu Meclis üyelerinin hazır bulunduğu ve altına imza attıkları oturumlarda açık açık ilan edilmiş ve farklı siyasi partilerden üyelerin oylarıyla kabul edilmişti.

Bugün yapılmaya çalışılan şeyin, yanlış bir hesaplama tekniğiyle borç miktarını fazla göstermek çabası olduğu ortada iken, bu algıyı daha da güçlendirmek için 120 milyon liralık borç miktarının yazılı olduğu dev afişin hazırlatılarak belediye binasına asılacağı da edinilen bilgiler arasında.

 

.

 


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.