DOLAR 32,4802 0.09%
EURO 34,7802 0.03%
ALTIN 2.471,870,40
BIST 9.530,47-0,18%
BITCOIN 1991426-3,83%
Düzce
26°

AÇIK

04:46

İMSAK'A KALAN SÜRE

214 okunma

AKÇAKOCA YİNE KADERİNE TERK EDİLDİ

ABONE OL
03/09/2020 17:40
0

BEĞENDİM

ABONE OL

21 Ağustos 2020 tarihli ve 31220 Sayılı Resmi gazete ’de ‘’Yatırımlarda devlet yardımları hakkında kararda‘’ 53 ilin İlçesi ile sınırlandı.

Neden 53 ilin ilçesi?

İlçe bazındaki teşvik 53 ilin ilçesi ile sınırlandı. Diğer iller kapsama alınmadı. Alınmamasının nedeni, “ ilin teşvik grubundan sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyinden daha düşük seviyede ilçe bulunmaması ve ayrıca, en yüksek teşvikten yararlanan 6. bölgedeki iller, başka alt bölge olmadığı için kapsam dışında bırakılmışlardır.

İlçe düzeyinde bir sanayi yatırımının kararında;

Ekosistemden, insan kaynaklarına, deniz, karayolu, demiryollarına, hammaddeye yakınlık enerjiye kadar bir dizi kriter etkilidir. Kamu teşvikinin etkisi ilçe için çok önemlidir. Dolayısıyla ilçe düzeyindeki yatırımlarda sadece teşvikin ana rol oynamayacağı, yeni getirilen teşvik unsurunun gelişmeye katkı vermeyi amaçladığı görülmektedir..

Teşvik, bulunduğu ilin bir alt grubunda ” ilçelerin temel seçim kriteri, bulundukları ilin gelişmişlik düzeyinin altında bulunmaları olarak uygulandı. Böylece, ilçe bazında bulunduğu ilden daha gelişmiş görünen bir ilçenin sorunu ortadan kalkmış oldu. Çalışmanın 60’ın üzerinde kriterle yapılan ilçelerin sosyo-ekonomik gelişmişlik endeksi baz alınarak gerçekleştirildiğini, bu şekilde, ilçenin durumu diğer ilçeler ve ilin durumuyla kıyaslanarak sıralama oluşturulduğu belirtilmektedir. PEKİ, AKÇAKOCA İLÇESİNİN GELİŞMİŞLİK DÜZEYİ, DÜZCE İLİNDEN DAHA FAZLA DİYE DÜŞÜNEBİLİR MİYİZ? Bu doğru olabilir mi? DÜZCE’NİN MERKEZİNDE İKİ OSB bulunmakta olup, OSB’lerde onlarca değil yüzün üzerinde fabrika bulunmaktadır. Peki, Akçakoca nasıl teşvik sisteminin dışında bırakıldı.

OSB’lere yatırım iki alt bölgenin teşvikinden yararlanacak

Teşvik kararnamesinde yer alan dipnotlarda, OSB’lerde yapılan yatırımlar, bir alt bölge teşvikinden yararlanır hükmü bulunuyor. Türkiye 6 teşvik bölgesine ayrılmıştır.. Düzce ili 4’ncü teşvik kapsamındadır. OSB içinde olan bir firma 5’nci teşvik bölgesinin haklarından yararlanmaktadır.

Buna göre, daha basit bir anlatımla, 1. Bölgede OSB içine yapılan bir yatırım, 2. Bölgenin teşviklerinden yararlanıyor. Kararnamede ilçe bazında sınıflama yapılmasının ardından, kapsama giren bir ilçedeki OSB’ye yatırım yapılırsa, 2 alt bölgenin teşvikinden yararlanma imkânı doğmuştu fakat Akçakoca teşvik kapsamına alınmayarak bu haktan MAHRUM EDİLMİŞTİR.

  • Bölgelere göre aşağıda belirtilen oranlar; Sabit Yatırım Tutarı:
  1. Bölge = %10, 2.Bölge = %15, 3.Bölge=%20, 4. Bölge=%25, 5.Bölge=%35

-Stratejik yatırımlarda sigorta primi işveren hissesi desteği;

Yatırım miktarının 1, 2, 3, 4 ve 5 inci bölgelerde sabit yatırım tutarının % 15‘i geçemeyeceğine ilişkin oran, yatırıma katkı oranının yarısı kadar artırılarak uygulanabilecektir. Yatırıma Katkı Oranı:

  1. Bölge = %15, 2.Bölge = %20, 3.Bölge=%25, 4. Bölge=%30, 5.Bölge=%40, 6.Bölge=%50

–  Stratejik yatırımlar için tüm bölgelerde uygulanacak vergi indirimi oranı;

%90 ve yatırıma katkı oranı %50’dir.”Sabit Yatırım Tutarına Oranı: 1. Bölge = %17,5, 2.Bölge = %25, 3.Bölge=%32,5, 4. Bölge=%40, 5.Bölge=%55

AKÇAKOCA halkı olarak şu soruyu sormalıyız. NEDEN AKÇAKOCA TEŞVİK SİSTEMİNİN DIŞINDA bırakıldı.

Konu ile ilgili Ticaret ve Sanayi Oda Başkanı Sn. Mehmet Pazvant’ın haklı sitemlerine katılıyoruz.

-Öncelikle bizi temsil eden Milletvekilleri nerede?

-Bu haksızlığa neden karşı çıkmadılar?

-Kararnamenin bu şekilde çıkmaması için nasıl bir çalışma yaptılar?

-Kararnamenin bu şekilde çıkmasından haberleri var mıydı?

-Akçakoca neden teşvik sistemine alınmadı?

-Yereldeki siyasetçilerimiz öncelikle iktidarın yereldeki ilçe başkanı ne yaptı veya bu saatten sonra ne yapacak?

-Akçakoca’yı temsil eden seçilmiş belediye başkanı ne yapacak?

-Kamunun temsilleri ne yapacak?

-Bir il için de kendi ilçesini bu şekilde( Akçakoca’yı ) dışlamak hangi mantıkla açıklanabilir?

Eskiden şöyle bir eleştiri vardı. Bolu’dan bize bir şey KALMAZ, Şimdi ise Düzce’den bize bir şey KALMIYOR. Değişen bir şey yok.

Zihniyetin değişmediğini görüyoruz. Son 10 yılda Akçakoca nüfusunun artmasını bırakın,  göç eden insan sayımız 5200 üzerine çıkmıştır.

Peki, ne yapmalıyız. Bu sorunun cevabını hep birlikte bulmalıyız. Bu saatten sonra kısır tartışmaları bırakmalıyız.

HIZLI BİR ŞEKİLDE BU BİRLİKTELİĞİ SAĞLAYACAK AKÇAKOCA PLATFORMUNU OLUŞTURMALIYIZ. ORTAK AKILLA HAREKET ETMELİYİZ.

Son teşvik ile ilgili Anadolu’nun birçok ilçesinde halkı tepkiler ortaya çıkmaktadır. Bizde bu haklı isteğimizi, bizi yönetenlere ulaştırmalıyız. BU BİRLİKTELİĞİ ORTAK HAREKET EDEREK OLUŞTURABİLİRİZ.

AKÇAKOCA KENT KONSEYİ OLARAK BİZ VARIZ. ( Yerimiz, yurdumuz olmasa da. Verilen sözler tutulmasa da )

Kalın Sağlıcakla…

 

Adnan YAMAN

Akçakoca Kent Konseyi Başkanı

 

 

 

 

 

 

.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.