DOLAR 32,4683 0.03%
EURO 34,8318 0.29%
ALTIN 2.484,380,91
BIST 9.530,47-0,18%
BITCOIN 1983911-4,55%
Düzce
22°

AZ BULUTLU

13:09

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

371 okunma

Akçakoca’da 2017 yılında öne çıkan STK’lar

ABONE OL
12/01/2018 15:31
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Maddi karşılık beklemeden toplum yararına çalışmak amacıyla kurulan dernek ve vakıflar, insanların dayanışma duygularını güçlendirir. Tek başına yapmak istediğiniz yardım ve çalışmaları birkaç kişi bir araya gelince çoğaltırsınız ve daha çok insanı teşvik etme şansını yakalarsınız. Sivil Toplum Kuruluşları toplumun öncüleridir, bu nedenle; toplumsal gelişmemiz için onlara ihtiyacımız var.

Akçakoca’da faaliyet gösteren derneklere baktığımızda, 2017 yılında iki derneğin ön plana çıktığını görmekteyiz: Akçakoca Rotary Kulubü ve Dohaycan ( Doğa, Hayvan, İnsan Hesi Can) Derneği.

Akçakocalı Rotaryenler, insan odaklı çalışmalara ağırlık verirken, Dohaycan Derneği’nin insanı doğayla bir bütün olarak ifade eden çalışmalara ağırlık verdiğini görmekteyiz. Her iki derneğin gerçekleştirdikleri faaliyetleri öğrenmek için yerel basını taradığımızda karşımıza çıkan haberlere bir göz atacak olursak;

-Rotary Kulubü, mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarının eğitim gördüğü Esmahanım İlkokulunda ağız bakımı ve diş taraması yaparak, çocuklara diş temizleme seti hediye etti.

-Akçakocalı rotaryenler, naturel ve işlenmiş fındık alanlarında Türkiye’nin önde gelen imalatçılarından biri olan Progıda’nın Kocaali’deki fabrikasında çalışan kadın personele meme ve rahim ağzı kanserine yönelik bir farkındalık çalışmasına imza attı.

-Akçakoca Rotary Kulübü, Melenağzı Ortaokulunda okuyan 40 öğrenciyi Ankara’ya götürerek, başta Anıtkabir ziyareti olmak üzere, İlk Meclis binası, Çankaya Köşkü ve Yeşil Köşk gibi genç Cumhuriyet’in manevi hatıralarıyla dolu binalarını gezdirdi.

Dohaycan Derneği, eğitim ve farkındalık çalışmalarıyla 2017’ye damgasını vurdu. Milli Eğitime bağlı okullarda “ Paylaşmak Güzeldir” teması ile sunumlar yaparak, toplumsal dayanışmanın önemini anlattı.

-Kadınlara, çocuklara, hayvanlara yönelik şiddete karşı yaptığı basın açıklamalarıyla toplumu duyarlı olmaya davet etti.

Dohaycan, Türkiye’nin en yaşlı ilçelerinden biri olan İlçemizin “ Yaşlı Dostu Kent” olması için kurulduğundan beri sürdürdüğü çalışmalarını bu yıl “ 7’den 77’ye Gönül Köprüsü; Tiyatro” projesi ile gündeme taşıdı. Akçakoca’da bir ilk gerçekleşti ve hayatında hiç sahneye çıkmamış insanlar, halkın karşısına tiyatro gösterisi ile çıktılar.

Dohaycan Derneği, Hıdırellez Şenliğinde; Akçakoca Kızılay Yaşlılar Konukevi sakinleriyle birlikte bu yıl 2. sini gerçekleştirdiği yaşam boyu öğrenim projesine katılan yaşlılar adına ağaç dikimi gerçekleştirdi.

(DOHAYCAN) Derneği Başkanı Derya Çolpan, görme engelli vatandaşların yaşadığı zorluklara dikkat çekmek amacıyla gözleri bağlı halde bir kilometre yürüdü.

Akçakoca DOHAYCAN Derneği, Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Orman ve Su İşleri Bakanlığına toplu telgraf çekerek, hayvan haklarıyla ilgili 5199 sayılı kanun tasarısının geri çekilmesini talep etti.

“4 Ekim Hayvan Hakları Gününde, Tiyatro Gösterimiyle çocuklara hayvan sevgisi anlatıldı.”

“Barınaktan köpek sahiplenene kulübe hediye ediyorlar.”

Tabii ki Akçakoca’da çalışmalar yapan başka Sivil Toplum Kuruluşları da var. Biz 2017 yılında basında en çok yer alan iki kuruluşun çalışmalarını anlatmaya çalıştık. Bu çalışmaların arka planlarına ise hiç değinmedik. Dohaycan Üyelerinin yaşam zincirinin en zayıf halkası olan hayvanlarla ilgili çalışmalarını bu satırlara sığdıramazdık. Barınak ziyaretlerinden tutun, aşı kampanyalarına, barınakta tedavi edilemeyen hayvanların daha gelişmiş kliniklere nakline kadar birçok çalışmaları anlatamadık.

Albert Einstein’ın “Arılar yok olursa kısa bir süre sonra insanlık yok olur” sözünden yola çıkarak, dünyada var olan canlı/cansız tüm alemin insanlığın bir parçası olduğunu bilerek, tüm canlılara sahip çıkan Dohaycan’ı ve Sağlık hizmetlerinin geç ulaştığı kesimlere ön tarama hizmeti götüren Rotary Kulübünü kutlar, çalışmalarının devamını dileriz.

Sevgili Hemşerilerim, sizler de birer toplum gönüllüsü olmak istemez misiniz? Muhtaç bir cana yardım edebilmenin maddi karşılığı yok ama maneviyatımıza kattığı değer paha biçilemez. 2017 yılına veda ederken, 2018 yılında gönüllü çalışanların çoğalmasını, sevgi, merhamet ve paylaşmanın dünyamızı daha iyi bir yer yapmasını dilerim.

Nermin Alpay

Toplum Gönüllüsü


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.