DOLAR 32,5579 0.04%
EURO 35,0161 0.44%
ALTIN 2.420,82-0,08
BIST 9.722,090,80%
BITCOIN 2096072-3,58%
Düzce
26°

PARÇALI BULUTLU

13:07

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

461 okunma

AKÇAKOCA’NIN KIYMETİNİ BİLMEK LAZIM… DÜZCE ZEHİR SOLUYOR

ABONE OL
27/12/2017 09:19
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı verilerine göre; Düzce’de hava kalitesi “hassas” düzeyde seyretmeye başladı. Türkiye’de hava kirliliği oranlarını açıklayan Türk Toraks Derneği Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Osman Elbek de metreküp başına 83 miligram partikül madde düşen Düzce’nin havasının çok kirli olduğunu söyledi. Gerekçe olarak ise açılan santral ve sanayi bölgelerini gösterdi.

Her yıl 7 milyon insan ölüyor Dünya Sağlık Örgütü tarafından (DSÖ) tarafından ‘Görünmez katil’ olarak tanımlanan hava kirliliği nedeniyle her yıl yaklaşık 7 milyon insan hayatını kaybediyor.

Akciğer kanserine bağlı ölümlerin yüzde 25’i, zatürreye bağlı ölümlerin yüzde 17’si, inmeye bağlı ölümlerin yüzde 16’sı, iskemik kalp hastalıklarına bağlı ölümlerin yüzde 15’i ve KOAH’a bağlı ölümlerin yüzde 8’inden hava kirliliği sorumlu…

81 ilin 53’ü hava kirliliğinde sınıfta kaldı

Türk Toraks Derneği, Türkiye’de hava kirliliği oranlarını açıkladı. Derneğin Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Osman Elbek, Türkiye ulusal mevzuat sınır değerlerine göre 81 ilin 53’ünün hava kirliliğinde sınıfta kaldığını açıkladı. Hava kirliliğinde sınıfta kalan iller arasında Düzce de bulunuyor.

“Kocaeli, Düzce, Dilovası, Çanakkale gibi yeşile dönmüş bir yerde santraller açılıyor”

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre ise yalnızca bir ilin temiz havaya sahip olduğunu ve o ilin de  Rize olduğunu kaydeden Elbek, “Kocaeli, Düzce, Dilovası, Çanakkale gibi yeşile dönmüş bir yerde santraller açılıyor. Cerattepeleri kaybettikçe havamızı kaybediyoruz. Bu kirlilikler havadan düşmüyor. Birileri daha fazla para kazansın diye santrallerle havamızı kirletiyorlar. O yüzden bireysel olarak yapmamız gereken Karadeniz’in, Akdeniz’in yani ülkenin doğasını korumak. Hava kirliliğinin metreküp başına 20 miligramdan 120 miligrama çıkması demek akciğer hastalıklarının 6 kat artması demektir.” dedi.

“Bursa ve Düzce’nin ortak özellikleri santraller ve sanayi bölgesi olması”

Metreküp başına 84 miligram partikül madde düşen Bursa’nın havasının çok kirli olduğunu söyleyen Doç. Dr. Osman Elbek, ardından 83 miligram ile Düzce’nin geldiğini belirterek, şöyle devam etti:

“Bursa ve Düzce’nin ortak özellikleri santraller ve sanayi bölgesi olması. Kontrolsüz bir şekilde sanayileşme, fosil yakıt yakılmasının karşılığı hava kirliliğidir.” 

Düzce’nin havası yine alarm vermeye başladı

Öte yandan Türk Toraks Derneği’nin açıklaması yıllardır hava kirliliği ile boğuşan Düzce’nin sağlıklı hava konusunda bu yıl da sınıfta kaldığını gözler önüne serdi.

Önceden ‘Yeşil Düzce’ denilirdi, şimdi ise ismi ‘Kirli Düzce’ oldu. Yukarıdan bakıldığın gri ve siyah bulutlar arasına gizlenen şehrin havası yine alarm vermeye başladı. Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı verilerine göre; 26 Aralık 2017 tarihi itibariyle Düzce’de hava kalitesi “hassas” düzeyde seyretmeye başladı.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.