DOLAR 32,8782 0.73%
EURO 35,4862 0.5%
ALTIN 2.503,540,79
BIST 9.524,59-0,06%
BITCOIN 20173340,23%
Düzce
14°

HAFİF YAĞMUR

13:09

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

421 okunma

Anket işleri… Popülizm kokan hareketler -2-

ABONE OL
08/05/2019 15:06
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Akçakoca Belediyesi tarafından yapılan halkoylaması çalışmaları, yerel halkın gerçek tercihlerini ortaya çıkartma amacından ziyade işi sulandırmaya götüren bir çaba izlenimi doğuruyor.

Esentepe Kordon’a yapılması muhtemel inşaat için Belediye’nin cadde üzerine koyduğu referandum sandığı, sonuçları en baştan bilinse bile, mahalle halkının ve bir bütün oylamaya katılan Akçakocalıların tercihlerini belirlemek adına olumlu bir adımdı.

Benzer uygulamanın ihtiyaç duyulduğu her koşulda ilçenin farklı bölgelerinde hayata geçirilmesi beklentimizdi.

Fakat gelin görün ki, bu referandum işinin topu taca atmak ya da tribünlere oynamak gibi bir niyet taşıdığı kanaati kısa sürede oluşmaya başladı.

Neden mi?..  Açıklayayım.

İlk referandumdan sonra ortaya çıkan bir gelişme, hepimizin yeni bir referandum beklentisi içine girmesine yol açtı.

Çuhallı sahilinde yer alan yeşil alana temel betonu dökülüp taksi durağı haline getirilme çalışmasını görünce, büyük bir ihtimalle Çuhallı’ya oy sandığı kurulacak, ”sahil bandına taksi durağı istiyor musunuz” sorusu ilçe halkına sorulacak diye bekledik.

Fakat yanıldık….

Çuhallı’ya sandık kurulmadı. Aksine, yapılan haberlere ve vatandaşların sosyal medya hesapları üzerinden yaptıkları tüm eleştirilere rağmen taksi durağı işi oldu bittiye getirildi.

Bu eleştirilerin yarattığı etki nedeniyle olacak ki bu günlerde Çınar caddesine referandum çadırı kurulduğu haberlerini okuduk.

Konu nedir diye okuduğumuzda bir kez daha hayal kırıklığına uğradık. Cadde üzerine kurulan kocaman çadır ve yürütülen tantananın altında, hepi topu 30-40 kişiden oluşan Çınar esnafının oy kullanacağı bir mesele varmış.

Neymiş efendim, saksılar kalksın mı yerinde mi kalsın? Bir de turizm sezonunda Çınar caddesi yolu tek güzergâhlı mı olsun yoksa gidiş-gelişli mi?

Hepsi bu. Bunun için sandık kurmaya ne gerek var. Eğer 30-40 esnafın tercihini öğrenmek gibi bir niyetiniz varsa, herhangi birinin işletmesinde oturun, etraflıca tartışın ve orada oylama yapın. Kocaman çadıra ve sandığa ne lüzum var. 

Ama belli ki niyet farklı. Niyet Çınar’a sandık kurmaktan çok, ilçe halkının rahatsız olduğu taksi durağı binası mevzusuna karşı, halkın tercihlerine dikkat eden bir yönetim algısını güçlendirmeye çalışmak.

Yahu beyler! Çuhallı Akçakoca’nın gözde turizm noktalarından biridir. Oraya sandık kurup vatandaşa sarı taksilerin dizili olduğu bir sahil görüntüsünden memnun olup olmayacaklarını sormuyorsunuz ama Çınar’da bir kafeteryada 10 dakikada çözeceğiniz bir iş üzerinden demokrasicilik oynuyorsunuz.

Yemezler… Bu referandum işini sulandırmayın artık. Evet yapın, ısrarla yapın. İlçe halkına yaşadıkları sokakların, mahallelerin geleceğiyle ilgili fikirlerini sorun ama bu işi gerçekten sulandırmadan yapın.

Mesela Akçakoca esnafına, 1 ayda pıtrak gibi açılan 3 süpermarketin açılmasından memnun mu onu sorun.

Turizm sektörünün temsilcileri, işletmeciler ve ilçe halkı, sahil bandına taksilerin doluştuğu bir durak binasını istiyor mu onu sorun.

Soramıyorsanız da kimseyi aldatmayın. Vatandaşın artan tepkilerini azaltmak için uyduruktan mevzular için gereksiz yerlere çadır taşıyıp durmayın.

Boş yere emeğinizi heba etmiş olursunuz. Kimse yutmuyor çünkü.

 

 

 

 


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.