DOLAR 32,3840 0.18%
EURO 34,9979 -0.27%
ALTIN 2.324,440,23
BIST 9.058,25-0,24%
BITCOIN 2265534-0,83%
Düzce
24°

PARÇALI BULUTLU

13:15

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

445 okunma

ANLASANA…

ABONE OL
10/02/2018 11:31
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İlhan İrem 70’li yıllarda bizim kuşağa “ anlasana/biraz daha gerçekleri anlasana” diye sesleniyordu. Romantizmin en yoğun olarak yaşandığı yıllardı…

Türk Dil Kurumu sözlüğünde “Anlamak: bir sözün, sözcüğün, bir simgenin, bir olay, olgu ya da davranışın ne demek olduğunu, neyi gösterdiğini kavramak.” olarak tanımlanıyor. Kiminle konuşsanız anlaşılmamaktan dertli ama, dertli olan bile anlamak için çaba göstermiyor.

KONUŞUYORUZ AMA DİNLEMİYORUZ, DİNLESEK DE ANLAMIYORUZ

Dinlemeyi bilmediğimiz için hep birlikte bağırıyoruz. Kurulan bir cümlenin içinden bir sözcüğü cımbızla çekip, cümlenin anlamını yok ediyoruz. Toplumumuzun en önemli sorunu; geçim derdinden sonra iletişimsizlik. Sosyal medya sayesinde daha fazla insanla tanışıyoruz ama iletişim yine zayıf. Bunun için temele; ilköğrenim eğitim sistemine gitmek lazım. İlk dört yıl, çocuklara sadece birbirleriyle nasıl konuşacaklarını, okuduklarını nasıl anlayıp, yorumlayacaklarını, kısaca nasıl bir iletişim kuracaklarını öğreten bir sistem kurulmalı artık. Ezbere dayalı eğitim sistemi bizi medeni bir toplum olmaktan hızla uzaklaştırıyor.

PEKİ NE YAPABİLİRİZ? DİYE DÜŞÜNÜRKEN BİR HAYAL KURDUM…

Şehrimizi Yönetenlerden, eğitimcilerin başı çektiği, “BU KENTİN İNSANLARI BİRBİRİNİ ANLIYOR KAMPANYASI” düzenlemelerini istesek, çok mu şey istemiş oluruz?

Birbirimizi anlamak için bir yerlerden başlamak zorundayız.

Yazdıklarının ve söylediklerinin doğru anlaşılmasını, anlatılanı doğru anlamayı istemeyen insan yoktur, diye düşünüyorum. Şehrimizin kültür seviyesini yükseltmek için bolca diplomalı insandan çok, doğru iletişim kurabilen insanlara ihtiyacımız var. Böyle bir kampanyaya var mısın Akçakoca?

Mevlana “Sen ne söylersen söyle, söylediğin, karşındakinin anladığı kadardır.” Demiş yıllar önce. Biz söylediklerimizin daha iyi anlaşılmasını istiyorsak, bunun için hep birlikte emek vermek zorundayız.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.