DOLAR 32,4442 -0.14%
EURO 34,7419 -0.68%
ALTIN 2.442,700,28
BIST 9.933,022,23%
BITCOIN 20945321,07%
Düzce
17°

HAFİF YAĞMUR

20:01

AKŞAM'A KALAN SÜRE

281 okunma

Arı Yetiştiricilerinden Yetkililere Çağrı!

ABONE OL
05/03/2020 09:45
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Düzce Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cafer Kaba yılda ortalama 400 ton civarında bal üretimi yaptıklarını söyledi.

Özellikle Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’nin bulunduğu Kurtsuyu mevkiinin kendileri için önemli bir merkez olduğuna dikkat çeken Kaba, üretimde kalitenin düşmemesi için kendilerine verilen sözlerin tutulmasını istedi. Kaba Yığılca’da kurulan çimento fabrikasının da üretime olumsuz etki yapacağını savundu. 

 

Cafer Kaba Birliğin yürüttüğü faaliyetler ile ilgili geniş çaplı bir değerlendirme yaptı. Kestane balı için coğrafi işaret alınacağını, il dışından gelen arıcılara konaklama imkanı sağlanacağını ve Orman Gülü balı ile ilgili de Bakanlıkla ortak çalışma yürütüldüğünü açıklayan Kaba, şikayetlerini de sıraladı.

Bal Aromalı Şuruplardan Şikayetçiyiz

Bal aromali şuruplardan şikayetçi olduklarını söyleyen Cafer Kaba “Biz bal aromalı şuruplardan şikayetçiyiz. Sahte bal oranı çok düşük. Ama bal aromalı şurupların oranı çok yüksek. Bal kısmı ürün ambalajına büyük yazılıyor, aromalı şurup kısmı küçük yazılıyor. Ucuz olduğu için tüketici yanılıyor. Hanımlarımız bu konuda çok dikkatli. Ürünün tanıtan yazıları okuyorlar. Bu çok önemli. Tüm tüketicilere tavsiye ediyorum” diye konuştu.

 

Kestane Balı Coğrafi İşaret Alacak

Düzce kestane balı için coğrafi işaret alma çalışmalarının sürdüğünü hatırlatan Kaba “Kestane balı projemiz bu sene bitti. Parmak izi projemizi de tamamladık. Bu proje ile kestane balının nasıl olması gerektiği ile ilgili kriterleri belirledik. Çok iyi sonuçlar aldık. Düzce kestane balı için coğrafi işaret alacağız. Türkiye genelinde en fazla kestane balı üreten il konumundayız. Kestane balının fiyatının belirlenmesinde Düzce etkin bir il” şeklinde bilgi verdi.

400 Ton Bal Üretiliyor

Kaba, arıcılık faaliyetlerinin Düzce’ye ekonomik anlamda ciddi bir katma değer sağladığını dile getirerek “Düzce arıcıları ekonomik anlamda da iyi durumda. 400 ton civarında bal üretimimiz var. Buda ekonomiye çok büyük katkı sağlıyor. Düzce’de yaklaşık bin 200 üreticimiz var. 800 üreticimiz aktif bal üretiyor. Kişi başına düşen kovan sayısı ortalama 125. Toplamda 75 bin civarında kovanımız var” dedi.

Yığılca Arısı Islah Ediliyor

Yığılca arısının ıslah çalışmalarının da sürdüğünü kaydeden Cafer Kaba “Yığılca arısının ıslah çalışmasını geçtiğimiz yıl başlattık. Bu yıl da devam edeceğiz. İnşallah bu önümüzdeki yıllarda dünya literatürüne girecek bir çalışma” diye konuştu.

Dışarıdan Gelecek Arıcılara Konaklama İmkanı Sağlanacak

Cafer kaba başlatılan yeni uygulama ile farklı illerden Düzce’ye gelen arıcıların konaklama ihtiyaçlarının giderileceğini söyleyerek “Sadece kestane balı üzerine değil diğer bal çeşitleri üzerine de çalışıyoruz. Yeni bir uygulama başlattık. Tarım İl Müdürlüğü ve Orman İşletme Müdürlükleri ile birlikte yaptığımız çalışma kapsamında ilimize gelen arıcılar için konaklama yerlerinin tayinini ve belirlenmesini sağlıyoruz. Floranın tespit çalışmaları yapılıyor. Akçakoca Orman İşletme Müdürlüğümüz de konaklama yerlerinin modernize edilmesi noktasında çalışıyor. Son aşamaya geldik” şeklinde bilgi verdi.

Orman Gülü Balı Çalışmaları Sürüyor

Kestane balının en geç 5 yıl içerisinde eczanelerde apiretapi ürünü olarak yerini alacağını kaydeden Kaba, Orman Gülü balıyla ilgili yürütülen çalışmaları da anlatarak “Orman Gülü balımız çok önemli. Bakanlıkta faaliyetler sürüyor. İlaçlık bal deniyor. İçerisinde grayanotoksin maddesi olduğu için ne zaman tesir edeceği belli olmadı. Çok faydalı bir ürün. Üretim miktarı hususunda da Türkiye’de lider konumdayız. Bu baldaki etkin maddelerin tansiyon düşürücü özelliği var. İçerisindeki grayanotoksin maddesinin devlet tarafından ciddi maliyetlerle getirtildiğini biliyoruz. İnşallah bu maddeyi ayrıştırabilirsek çok önemli bir iş yapmış olacağız. Mide rahatsızlıklarında etkili” dedi.

Barınağın Bulunduğu Alan Bizim Doğal Bal Ormanımız

Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’nin bulunduğu Kurtsuyu mevkiinin kendileri için önemli bir merkez olduğuna dikkat çeken Kaba “Bizim en güzel üretim alanımızda barınak yapıldı. İnşallah bize tarif edilen sınırlar içerisinde kalır. O bölgenin balı dünya çapında bir ürün. Eğer barına bizim ürün almamıza engel olacaksa çok büyük sıkıntı yaşayacağız. 17 dönümün dışına çıkılmayacağı söylendi. Umarım verilen sözler tutulur. O bölge bizim doğal bal ormanımız” şeklinde açıklama yaptı.

Doğa Sizden Hesabını Sorar

Kaba Yığılca’da kurulan çimento fabrikasının da üretime zarar vereceğine işaret ederek “Yığılca’da bizim bal üretimi yaptığımız önemli bölgelerden biri. ilçede yapılan çimento fabrikasının oluşturduğu toz döllenmeyi etkileyecek. Baldaki hijyen açısından da önemli. Bizim gücümüz maalesef sınırlı. Fabrika bizim ıslah çalışması yürüttüğümüz bölge havzasında. Islah çalışmasında bize bir sıkıntı yaratmayacak ama bal üretimi konusunda sorun yaşayacağız. İnşallah en hafif zararla anlatırız. Bir tarafı yaparken diğer tarafı yıkmamak lazım. Doğallığı bozarsanız doğa bunun hesabını size sorar” dedi.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.