DOLAR 32,5212 0.01%
EURO 34,9609 0.14%
ALTIN 2.420,64-0,04
BIST 10.045,74-0,37%
BITCOIN 1862582-4,29%
Düzce
14°

HAFİF YAĞMUR

04:16

İMSAK'A KALAN SÜRE

430 okunma

Baro Başkanı Azade Ay’dan Kadınlar Günü’nde Anlamlı Konuşma

ABONE OL
09/03/2020 19:08
0

BEĞENDİM

ABONE OL

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Anma Programı CHP’nin koordinesinde Sivil Toplum Kuruluşlarının katılımıyla gerçekleştirildi.

Anıtpark’ta düzenlenen anma Programında konuşma yapan Düzce Baro Başkanı Av. Azade Ay, kadınlara haklarını bilmeleri ve bu doğrultuda her daim takipçi olmaları gerektiğini belirterek, Mustafa Kemal Atatürk’ün kadınlara verdiği hakları hatırlatarak demokratik Cumhuriyete sahip çıkılması gerektiğini vurguladı.

 

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü dolayısıyla Anıtpark’ta bir anma etkinliği düzenlendi.

Düzce Baro Başkanı Azade Ay’ın konuşmacı olarak katıldığı etkinliğe Cumhuriyet Halk Partisi Örgütü, Anavatan Partisi, Sağlık Emekçileri Sendikası, Eğitim İş Sendikası, Atatürkçü Düşünce Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ve Düzce Depremzedeler Derneği temsilcilerini hazır bulundu.  

 

Anma etkinliğinde konuşma yapan Düzce Baro Başkanı Azade Ay şu ifadeleri kullandı:

“Kadın sorunlarının ülkemizin temel sorunlarında biridir. Bu kadar duyarlık gösterdiniz bu saatte burada olduğunuz için hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim. Belki saatlerce sohbet edebiliriz. Ama önce fırsat eşitsizliği ortadan kaldırmadığımız sürece, sömürge düzenini ortadan kaldırmadığımız sürece kadın sorunları sürekli önümüze gelecektir. Önce toplumdaki bu şiddetin sömürünün, bu yoksulluğun temeline inmek gerekir. Onlar çözülürse İnanın kadın sorunlarında bir aşama daha kaydetmiş olacağız.

 

“Mustafa Kemal Atatürk bizlere bu hakkı çok önceden verdi”

Biliyorsunuz 1857 yılında 129 Amerikalı kadın işçi sadece bir ücret herhangi bir çiçek böcek için ölmediler. Sadece çalışıyorlardı bu çalışmalarının karşılığını almak istedikler. Fırsat eşitliği yaratılmak istendi yalnız ben buradan anmadan geçemeyeceğim. Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk bizlere bu hakkı çok önceden verdi. Geldiğimiz bu noktada öncelikle Laik, demokratik Cumhuriyete sahip çıkmamız, Cumhuriyetin kazanımlarına sahip çıkmamız, Cumhuriyetin kazanımlarını takip etmemiz, bize verilen hakların geri alınmaması için mücadele etmemiz şarttır.

“Bu işlerin takipçisi olun bana ne demeyin”

Özellikle kadınlara sesleniyorum bu işlerin takipçisi olun bana ne demeyin. Belki güzel ortamlarda yaşıyor olabilirsiniz ama düşünün siz evlerinizde rahat kahvelerinizi içerken mobinge uğrayan çalışan bir kadın olabilir. Kocası tarafından istismara uğrayan bir kadın olabilir. Öğretmeni tarafından istismara uğrayan bir kız çocuğu olabilir. Bunların hepsi aklınızda olmalı. Yaptığınız çalışmalar bu insanlar daha iyi bir hayata evrilmesi daha güzel şartlar yaşayabilmesi için olması gerekir. Bundan sonra bizlerin yapması gereken bizlere verilen bu hakların geri alınmaması için mutlaka mücadele etmemiz ve bu haklar nasıl geliştirilir bunu tartışmamız gerekir.

 

“Kadını birey olarak görmeyen zihniyete karşıda mücadele etmemiz gerekir “

Biz Barolar olarak sadece bunları yapıyoruz. Nasıl haklar düzeltilebilir bunun savaşını veriyoruz. Ama bunlar inanın bu nutuklarla, bu söylemlerle, bu basın açıklamalarıyla olmuyor. Bunlarla çalışmak gerekiyor, mücadele etmek gerekiyor. Benim kadınlara tavsiyem bu hakların takipçisi olun, bana ne demeyin, haklarınızı bilin haklarınızı bilmiyorsanız bilen arkadaşlarla danışın çok önemli. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinden de bahsetmek istiyorum. Sürekli ötekileştirilen, farklı eğitim durumu olan insanlar bir kadını birey olarak görmeyen zihniyete karşıda mücadele etmemiz gerekir bizim. Sadece haklarımızı çiğneyip bu zihniyette bizim en büyük engelimizdir. Lütfen Cumhuriyetin kazanımlarından geri dönmemek için mücadele etmeye devam edin ve bu minvalde de bugünün bir farkındalık günü olduğunu, kutlama günü olmadığını çünkü bunun temelinin 129 tane Amerikalı kadın işçi sadece ücret isteği için öldürülmüş olduklarını bilin ona göre davranın. Hepinizi selamlıyorum” diyerek konuşmasını alkışlar eşliğinde tamamladı.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.