DOLAR 32,5722 0.16%
EURO 34,8842 0.58%
ALTIN 2.433,970,07
BIST 9.645,02-0,50%
BITCOIN 21616410,62%
Düzce
27°

KAPALI

19:56

AKŞAM'A KALAN SÜRE

257 okunma

Başkan Başaran: Üreticinin Şaşkınlığı Giderilmeli!

ABONE OL
02/08/2017 11:24
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ulusal Fındık Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Akçakoca Ziraat Odası Başkanı Levent Başaran Henüz Hasat Tarihi Açıklanmamış  Fındıkta  Açıklanan Rekoltenin Gerçekleşmesinin Mümkün Olmadığını Söyledi.

Fındık Hasadına başlama tarihi, yapılan rekolte tahmini ve fiyat konusunda önemli açıklamalarda bulunan Akçakoca Ziraat Odası Başkanı ve UFK Yönetim kurulu üyesi  Levent Başaran bütün bu belirsizlikler içinde adeta  üretici şaşkın bir biçimde gelişmeleri izlemek durumunda kalmıştır ” dedi.

Ziraat Odası olarak her zaman ve her durumda üreticinin yararına ve beklentilerinin karşılanması için çaba sarfettiklerine dikkat çeken  Başaran , bu yıl Düzce ili için açıklanan rekoltenin gerçekleşmesinin asla mümkün olamayacağını  vurgulayarak;” T ahmini rekoltenin açıklandığı tarihten  bugüne özellikle Çilimli , Gölyaka ve buralara yakın bölgelerde külleme ve Amerikan beyaz kelebeğinin verdiği hasar  hesaba katılmışmıdır.

En az %20 civarında olduğunu tahmin ettiğimiz  bu hasar açıklanan 76 bin tonluk rekolteyi bugün hangi seviyeye getirmiştir. Yapılan araştırmalar İl genelinde rekoltenin 60 bin dolaylarından yukarıda olamayacağını gösteriyor. Akçakoca ilçesinde açıklanan 26 bin tonluk rekolte gerek külleme gerekse Amerikan kelebeğinden önemli zarar görmemesine karşın tüm olumsuzluklar hesaplanınca 24 bin dolaylarında gerçekleşecektir.  Tespitlerde fındıkta ciddi anlamda kayıp söz konusu. Ziraat odaları olarak yeniden kurulacak komisyonlarla rekolte tespiti yapılmasını istiyoruz. Sağlıklı ve gerçekçi bir rekolte için yeni çalışma yapılarak kamuoyuna açıklanmalıdır. Rekolte neden yüksek açıklanıyor. Bunun yararı kime. “dedi.

FINDIK HASAT TARİHİ.

“Henüz net bir açıklama yapılmadı. Bunu ilan edecek kurumlar bazı üreticilerin hasada gireceği şu günlerde neden bir açıklama  yapmaz bunu anlamak zor. Biz oda olarak en erken 10 Ağustosu öneriyoruz. “dedi.

PİYASA 12 TL DEN AÇILMALI

Şu anda 8- 9 TL arasında seyreden fiyatın  12 TL bandına oturmasının  üretici açısında çok önemli olduğunu vurgulayan Başaran “ Ancak durum bunu öngörmüyor. TMO 6 bin ton fındık almış. Kimden almış. Kaç üretici fındık teslim etmiş. Hangi ÇKS belgeli  üretici bir kamyon  ürün teslim etmiş . Kaldı ki fiyat neden 10 TL . Bu yıl üretici çok bilinçli hareket etmezse fiyat konusunda hayal kırıklığı yaşayacaktır.”

ÜRETİCİ GEREĞİNİ YAPMIYOR

Birçok üreticinin sadece fındığı toplamak için bahçeye indiğini gerekli bakım ve zararlılarla mücadeleyi yapmadığını  vurgulayan Başaran “Haziran ayında bahçeleri gezerek Amerikan beyaz kelebeği oluşan uçları kesip bir torbada toplasak ve yaksak bunu her yıl yapsak vereceği zarar %90 önlenir. Biz üreticimize gelin birlikte araziye çıkalım gereken mücadeleyi yapalım. Her türlü desteği verelim diyoruz.  Ancak ilgisiz kalınıyor.” dedi.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.