DOLAR 32,4730 0.18%
EURO 34,5597 0.17%
ALTIN 2.474,53-0,33
BIST 9.528,71-1,56%
BITCOIN 2054205-4,98%
Düzce
29°

AZ BULUTLU

13:09

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

383 okunma

CANKURTARAN SAYISINI YARIYA DÜŞÜREREK NEYİ BAŞARACAKSINIZ ACABA?

ABONE OL
18/06/2019 11:22
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Akçakoca’da Yaz sezonunda yaşanan boğulma vakıalarında son yıllarda tedrici bir azalma yaşanırken, bunda en büyük pay, hiç kuşkusuz eğitimli ve donanımlı cankurtaranlarındır.

Son 5 yılda cankurtaranlarla ilgili Akçakoca Belediyesinin attığı adımlar gurur verici nitelikteydi.

Belediye’nin İtfaiye Müdürlüğü bünyesinde cankurtaran kadrosu oluşturan Belediye, Düzce Valiliği ve Akçakoca Kaymakamlığı’ndan da büyük destekler alıyordu.

İtfaiye Müdürlüğü, yaz sezonu öncesinde gümüş bröveli cankurtaranların eğitimlerini yeniler, sezona hazırlardı.

Kaymakamlık ve İş Kur üzerinden 15 cankurtaran, Belediye bünyesinde de 6 cankurtaran olmak üzere toplamda 21 cankurtaran Akçakoca plajlarında hizmet verir hale gelirdi.

Valilik tarafından Akçakoca’ya kazandırılan zodiac bot, yine Valilik ve Düzce Belediyesi tarafından Akçakoca’ya kazandırılan jet-skiler, Kaymakamlık ve Akçakoca belediyesinin satın aldığı jet skilerle birlikte, çok sayıda su jeti ve ekipmanla plajlarda can kurtarma hizmeti verilmekteydi.

5 yıla yayılan bu çalışmalarla eksikler büyük ölçüde giderilmiş, ilçenin plajlarında cankurtaranlar yüzlerce boğulma vakasına müdahale eder yetkinliğe ulaşmıştı.

Tüm bu çalışmaların meyvesi 2018 yaz sezonunda alındı. Yüzlerce boğulma olayına müdahale eden cankurtaranlar tamamını kurtarırken, Akçakoca tarihinde ilk kez geçen sene ölümle sonuçlanan boğulma hadisesi yaşanmadı.

Bu başarılı istatistiğin devam edeceğini umarken, yeni belediye yönetiminin cankurtaran işinde ciddiyetsiz davrandığı göründü.

Örneğin geçen seneye kadar İş Kur üzerinden alınan cankurtaran sayısı bu sene 15’ten 4’e düştü ama belediye bu açığı kapatacak bir alternatif geliştirmedi.

Oysa yapılması gereken Valilik ve Kaymakamlık’la iyi ilişkiler geliştirip geçen sene alınan 15 cankurtaranın yeniden alınmasını sağlamak olmalıydı, görünen oki belediye başkanı ve yardımcılarının bu konuda bir hamlesi olmamış.

Peki bu sene cankurtaran sayısının yarı yarıya düşmüş olmasından dolayı yaşanacak muhtemel boğulmalara müdahale edilememesinin sorumlusu kim ya da kimler olacak.

Allah muhafaza, ölümle sonuçlanacak boğulmaların vebali kimde olacak.

Belediye olarak baktınız İş Kur sayıyı azalttı, o halde hemen Belediye personelinden cankurtaranlığa takviye yapmanız ya da yeni geçici kadro açarak o alandaki boşluğu doldurmanız gerekmez miydi.

Muhtemel boğulma ve -hiç istemeyiz ama- olası ölümle sonuçlanma durumuna karşı çözüm üretmeyen Belediye, festival için verdiği çabanın onda birini verse bu sorunu çözebilirdi. Fakat başka işlere öncelik vermeyi tercih etti.

21 cankurtaranla verilen hizmetin toplamda 10 cankurtaranla verilmeye çalışıldığı sezona girmiş bulunuyoruz.

Tek temennimiz cankurtaran yetişemediği için ölümle sonuçlanan hadiseler yaşanmasın.

Aksi taktirde sorumluların içinde bulunduğu bu sorumsuzluk durumu cezai müeyyide de gerektirecektir.

 

Konuk yazar: Avşar Serencebey

 

 

 

.

 


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.