DOLAR 32,5963 0.37%
EURO 34,8080 0.16%
ALTIN 2.496,450,49
BIST 9.462,41-0,65%
BITCOIN 21055075,25%
Düzce
15°

HAFİF YAĞMUR

13:09

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

348 okunma

CHP’NİN OYLARI NEDEN ERİDİ ?..

ABONE OL
26/06/2018 11:43
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhurbaşkanı ve 27.Dönem Milletvekili Seçimleri için Düzce’de “En az 1 vekil” iddiası bulunan Cumhuriyet Halk Partisi, Düzce’den hüsranla çıktı.

1 Kasım seçimlerinde aldığı oyun yüzde 2’sini kaybeden parti, Düzce’de 3.parti olurken bunun en büyük sebebinin seçimler öncesinde parti teşkilatının dağılması olarak gösteriliyor.

CHP’nin oyları eridi

24 Haziran Cumhurbaşkanı ve 27.Dönem Milletvekili Seçimleri sona erdi. Yeni sistemin ilk seçiminin en iddialı partisi olan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ise Düzce’de ciddi bir kan kaybı yaşadı.

Oylarında 1 Kasım 2015 seçimlerine göre erimenin yaşandığı CHP de, AK Parti gibi oy oranını düşürdü.

Bir önceki seçimde yüzde 16,4 oy alan CHP bu seçimde oyunu yüzde 14.3’e çekmesi, ‘CHP’nin oyları Düzce’de eridi’ şeklinde yorumlandı.

Parti içi meseleler sandığa yansıdı

CHP’nin Düzce’de kan kaybetmesinin başlıca sebebinin ise, parti içinde yaşanan anlaşmazlıklar ve çeşitli olaylar olduğu gösterildi.

CHP İl Başkanı Zekeriya Tozan, milletvekilliğine soyunmak için partideki görevinden istifa etti ve parti içinde Tozan’a yakınlığı ile bilinen İl Saymanı Vildan Cemşit Tozan’ın yerine göreve getirildi.

Tozan’ın milletvekili adayı gösterilmemesi üzerine Cemşit ve Tozan’a yakın olan parti yönetim kurulu üyeleri, partideki görevinden istifa etti.

CHP’nin Düzce’de kan kaybetmesinin en büyük nedeni olarak gösterilen bu küskünlük de beraberinde partilileri ayrılığa sürükledi. Bunun da en büyük yansıması seçmenin son sözü söylediği ‘sandıkta’ oldu.

Teber de kesin bir dille kabul etti

CHP’nin Düzce 1.Sıra Milletvekili Adayı Zafer Teber de yaptığı açıklamada parti yönetiminin istifa etmesi ile birlikte seçimlere teşkilatsız girilmesinin oyların kaybedilmesinde etkisinin olduğunu kesin bir dille vurguladı.

Adaylar arasında uyum yoktu

Tüm bu yaşananların bir diğer cephesi olan milletvekili adayları Zafer Teber, İlknur Başak Tütüncü ve Hasan Servet Öktem arasındaki uyum seçmenin beklediği gibi olmadı.

Düzce’de 1.Sıra Milletvekili Adayı olarak gösterilmeyen Öktem, seçim çalışmalarını diğer adaylardan ayrı sürdürmeyi tercih etti.

Hem parti içi meselelerin böyle kritik bir zamanda patlak vermesi ile birlikte adaylar arasındaki bütünlüğün olmayışının seçime yansıması CHP’nin oy kaybetmesine neden oldu.

Seçime yetersiz bütçe ayrılması parti propagandalarına darbe vurdu

24 Haziran seçimlerinde CHP’nin Düzce ve ilçelerinde geriye düşmesinin bir nedeni de yetersiz bütçe oluşturmaları ya da bütçe kontrolünü iyi yapamamaları oldu.

Propaganda materyalleri, araç sayıları, bilboard kiralamaları konularında CHP kendinden bekleneni yerine getiremedi.

Düzce ve ilçelerinde afişler ve duvar panoları propagandalarında neredeyse hiç etkili olamayan CHP yöneticileri bunu mali yetersizliklerle açıklarken, 1. sıra adayı Teber’in seçimlere parasal hiç bir destek vermemesi de kötü imajın il geneline çabucak yayılmasına yol açtı.

Medya ile sağlıklı ilişki kuramadılar…

CHP’nin seçim mağlubiyetinin altında yatan nedenlerden biri de Düzce ve ilçelerinde faaliyet gösteren basın organlarıyla sağlıklı bir ilişki kurulamamış olunmasıdır.

Diğer partilerin şu ya da bu nispette destek verip ilan, tanıtım, bayramlaşma mesajları aldıkları yerel medya organlarında, CHP tanıtım noktasında kendisine yeterince yer bulacak adımları atmadı.

Medya mensupları ile kurulamayan sağlıklı bir hukuk ilişkisi, zamanla diğer partilere nazaran CHP’nin medya organlarından uzak kalmasına yol açtı. 


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.