DOLAR 32,4966 -0.15%
EURO 34,9292 0.22%
ALTIN 2.439,410,69
BIST 9.716,77-0,05%
BITCOIN 2063966-2,22%
Düzce
20°

HAFİF YAĞMUR

20:01

AKŞAM'A KALAN SÜRE

372 okunma

COĞRAFİ İŞARETLERDE AMBLEM KULLANIM DÖNEMİ BAŞLADI

ABONE OL
19/01/2018 18:30
0

BEĞENDİM

ABONE OL

BİLİM SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANI DR. FARUK ÖZLÜ’NÜN COĞRAFİ İŞARETLERDE AMBLEM KULLANIMI İLE İLGİLİ AÇIKLAMASI

Coğrafi İşaretlerde Amblem Kullanımı Dönemi Başladı

Coğrafi İşaretlerde Amblem kullanımı zorunluluğu 10 Ocak 2018 tarihi itibariyle başladı.

Coğrafi İşaretli ürünleri üretenler, satış veya pazarlamasını yapanlar, bundan sonra ürün veya ambalaj üzerinde ürünün tescilli olduğunun anlaşılmasını sağlayacak olan amblemi de kullanmak zorundalar. Örneğin; Finike Portakalı coğrafi işareti için amblem portakalın taşındığı kasaların üzerinde görünür şekilde uygulanabilir.

Devrek Bastonu coğrafi işareti için, ürün bir gıda ürünü olmadığından, amblem bastonun üzerine doğrudan yapıştırılabilir. Ancak amblemin ürünlere tek tek yapıştırılması maliyet doğuracaksa, ürünün kalitesini bozacaksa veya boyutu açısından teknik olarak mümkün değilse, ambalajı veya çoklu ambalaj paketleri üzerine de uygulanabilecek.

Amblemin, ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde kullanılamadığı durumlarda ise işletmede kolayca görülebilecek şekilde kullanılması gerekiyor. Örneğin; Konya Etli Ekmek coğrafi işareti için menüde, tabelada, vitrinde, duvarda vb. kullanılabilir. Buldan Bezi coğrafi işareti için ürünün üzerine amblem yapıştırılması dokumaya zarar verecekse, vitrine, tezgâha veya kasanın müşterinin gördüğü yüzeyine, ürünün coğrafi işaret olduğuna dair açıklayıcı bilgiyle beraber amblem uygulanabilecek.

Amblem, coğrafi işaretli veya geleneksel ürün adını kullananlar tarafından Türk Patent ve Marka Kurumu internet sitesinden temin edilerek, yönetmelikte belirtilen esaslara uygun bir şekilde kullanılacak.

Bu uygulama ile tescil sistemi daha da güçlendirilmiş oldu. Sistemin daha güçlü olması ise ülkemizin ve yöresel değerlerimizin markalaşmasına, uluslararası tanınan ve aranan markalar oluşturmamıza, ürünlerin kaynaklandığı bölgelerimizin bilinirliğinin artmasına, turizmine ve dolayısıyla kalkınmasına katkı sağlayacak, ekonomimize katma değer olarak yansıyacaktır.

Coğrafi İşaretli ürün üreticilerini taklitçiliğe karşı koruyan uygulama aynı zamanda tüketicilerin de bu amblemi taşıyan ürünleri, tescilli olduğunu bilerek, tereddütsüz, kalitesine ve kaynağına güvenerek satın almalarına hizmet edecek.

Mevcut durumda 315 tescilli coğrafi işaretimizin yanı sıra inceleme işlemleri devam eden 385 başvurumuz var.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.