DOLAR 32,5201 -0.09%
EURO 34,8051 -0.19%
ALTIN 2.426,85-0,12
BIST 9.720,380,78%
BITCOIN 2119711-3,05%
Düzce
30°

KAPALI

19:56

AKŞAM'A KALAN SÜRE

835 okunma

Çoklu Baro Sistemi’ne Karşı Akçakoca Avukatlarından Eylem!

ABONE OL
08/07/2020 13:42
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AK Parti’nin önerisiyle meclise gelen ve baroları bölüp etkisizleştirecek olan çoklu baro sistemine karşı avukatların tepkisi devam ediyor. 80 Baro’nun da karşı olduğu sisteme karşı tüm Barolar, yurdun dört bir tarafında bu sisteme karşı eylemler düzenleyip tepkilerini dile getiriyor.

Düzce Barosu Akçakoca temsilciliğine kayıtlı  avukatlar da bugün gerçekleştirdikleri eylemle, Meclis Komisyonu’ndan geçen ve Genel Kurul’da görüşülecek olan çoklu baro sistemine karşı tepkisini dile getirdi.

Barolarla ilgili yasa değişikliğine tepki göstermek için Akçakoca’da görev yapan avukatlar, saat 12.30’da okudukları basın açıklamasıyla, her gün Adliye önünde 12.30 ila 13.00 saatleri arasında mesleğe saygı duruşunda bulunacaklarını söylediler.

Akçakoca Adliye önünde Avukat Behçet Alkan Lokum tarafından yapılan basın açıklamasının tamamı şu şekilde :

Bundan yaklaşık 2.5 ay kadar önce avukatlık yasasında yapılması düşünülen değişiklikler Sayın cumhurbaşkanı tarafından ifade edilmiş ve yapılması düşünülen değişikliklere İlişkin tasarı 30.06.2020 tarihinde TBMM adalet komisyonuna sunulmuş ve kamuoyu ile paylaşılmıştır.
TBMM adalet komisyonunda sunulan tasarı 6.07.2020 günü saat 04:00’de hiçbir değişikliğe uğramadan kabul edilmiş TBMM genel Kurulu’na sunulmasına karar verilmiştir.
Avukatlık kanunu da yapılmak istenen değişiklik her ilde birden fazla baro kurulmasına cevaz verecek şekilde bir düzenlemedir.
Gücünü anayasamızın 135. maddesinden Alan savunmanın örgütlü gücü barolar kamu kurumu niteliğinde cumhuriyetimizin en köklü kuruluşlarındandır. Yargının paydaşı, yurttaşın hak arama hürriyetinin teminatıdır.

Teklifin yasalaşması halinde bu teklifin savunmanın örgütlü gücünü böleceği, zayıflatacağı gibi, yurttaşın hak arama hürriyeti ne de ket vuracağı açıktır.

Adalete olan güvenin oldukça düşük olduğu ülkemizde bu teklifle birlikte yargılamaya yeni bir gölge düşeceği kesindir. Bu teklifin yasalaşması halinde siyasi görüşü, etnik kimliğe bürünmüş savunma örgütleri doğacak, yargının siyasallaşmasına neden olacaktır.

Anayasamızda açıkça yazılı olduğu üzere Türkiye Cumhuriyeti LAİK DEMOKRATİK SOSYAL BİR HUKUK DEVLETİDİR. Güçlü bir demokrasiye sahip olmanın ilk şartı tüm dünyada kabul edildiği üzere ülkesinin tüm kurulları ile işler halde olmasından geçer. Hukuk devleti ancak güçlü bağımsız ve tarafsız bir yargı erkinin varlığı ile hayat bulur. Bağımsız bir yargı erkinin ise ancak bağımsız bir savunma ile mümkün olduğu da kabul edilmesi gereken bir gerçektir.

Avukatlık yasamızda yapılması istenen bu değişiklikler, savunmayı iyileştirme veya güçlendirmeye yönelik olmadığı gibi aksine savunmayı bağımlı ve güçsüz hale getirecektir. Bu değişiklik metni ayrıca genç cumhuriyetimizin kuruluş felsefesine de aykırıdır.

Bir kez daha söylüyoruz bu yanlıştan dönmek için hala geç değil, barolar bölmeyi ve savunmayı güçsüzleştirmeyi amaçlayan bu teklifin geri çekilmesine kadar mücadeleye devam edeceğimizi bildirir, her mesai saatinde iş alanımız olan adliyelerin önünde saat 12:30 ila 13:00 arasında ‘Mesleğe saygı duruşunda bulunacağımızı kamuoyu ile paylaşırız.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.