DOLAR 32,3792 0.17%
EURO 35,0232 -0.23%
ALTIN 2.324,470,23
BIST 9.089,080,10%
BITCOIN 2263139-0,59%
Düzce
24°

PARÇALI BULUTLU

16:44

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

411 okunma

DOHAYCAN’DAN ENGELLİ HAFTASI’NDA SOSYAL DENEY

ABONE OL
13/05/2019 17:15
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Dohaycan Derneği tarafından engelli bireylerin yaşadıkları zorlukları yerinde tespit etmek maksadıyla bir çalışma yapıldı.

Tekerlekli sandalyeye oturan bir Dohaycan üyesi, kendisini otobüse bindiren ve şehir içinde dolaştıran bir diğer üye ile birlikte engelliler gibi birkaç saat geçirdi.

Engellilerin gündelik yaşamda kamu binalarına ve caddelere erişimlerinde yaşadıkları sorunları yerinde gözlemleyen dernek üyeleri, bu sosyal deneyin ardından ise bie açıklama yaptılar.

İşte o açıklama:

Dohaycan Derneği Başkanı Derya Çolpan engelliler haftasında Akçakoca’da engellilerin karşılaştığı sorunlara dikkat çekerek, engellerin kaldırılmasını istedi.

ENGELLERİ KALDIRARAK BU DÜNYAYI ONLAR İÇİN DAHA YAŞANILIR KILABİLİRİZ.

İnsanlar doğuştan veya sonradan geçirdiği kazalar sonucunda engelli olarak hayatlarını devam ettirmek durumunda kaldıklarında; akıl sağlıkları yerinde olduğu halde, aslında tek başına yapabilecekleri küçük şeylerde bile bir yardımcıya, bakıcıya ihtiyaç duymaları hayatlarını kısıtlayan en büyük engeldir. Gelişmiş ülkelerde, engelliler hayatlarını çok rahatlıkla tek başına idame ettirirken, Ülkemizde kamusal alanlar ve evlerimiz engelli insanların yaşamlarını kolaylıkla sürdürebilecekleri şekilde tasarlanmadığı için engelli insanlarımız yaşamlarını bağımsız olarak sürdürememenin güçlüğünü yaşamaktadırlar.

Hepimiz birer engelli adayıyız. Kaza geçirmesek bile yaşlılığın getirdiği sorunlar nedeniyle hareket kabiliyetimizi kaybettiğimizde yaşamımızı sürdürürken, engelli insanlarımızı kamusal alanlarda nasıl güçlükler beklediğini tekerlekli sandalyede seyahat etmeyi deneyerek anlatmaya çalıştık.

Sokaklardan başlayarak, kamusal alanlara, hastanelere ve toplu taşıma araçlarına kadar verilen tüm hizmetlerin engellilerin kolaylıkla kullanabileceği şekilde tasarlanmasının önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle; Şehrimizde gördüğümüz engellerin bir kısmını öne çıkararak, kamuya bir mesaj vermek istedik. Dileriz eksiklikler kısa zamanda tamamlanır ve yeni yapılan yerler engelliler dikkate alınarak düzenlenir.

Ayrıca Müteahhitlere de seslenmek istiyoruz. Evleri tasarlarken, bina yaparken giriş çıkış kolaylıklarından, yangın merdivenlerinin kullanımına kadar her ayrıntıyı düşünmelerini, apartmanlarda zor olsa bile sitelerde engellilerin kullanımına uygun daireler yapmalarını tavsiye ediyoruz.

Derya Çolpan… Dohaycan Derneği Başkanı


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.