DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2050440-2,18%
Düzce
16°

KAPALI

13:07

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

457 okunma

Dünya Buluş Yarışmasında Şampiyon Oldular

ABONE OL
12/03/2017 10:38
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Düzce Bilim ve Sanat Merkezi Fizik Öğretmeni Adem Akkuş ve Atatürk Devlet Hastanesi Ortopedi Uzmanı Doktor Erkut Karaca, geliştirdikleri cihazla katıldıkları yarışmada Dünya Şampiyonu oldular, cihazın yararlarını iki başarılı uzmandan öğrendik.

Düzce Bilim ve Sanat Merkezi Fizik Öğretmeni Adem Akkuş ve Atatürk Devlet Hastanesi Ortopedi Uzmanı Doktor Erkut Karaca, geliştirdikleri ve MONO LATERAL FİKSATÖR adını verdikleri cihazla Dünya Buluş Yarışması’nda, Dünya şampiyonu olarak altın madalya kazandılar. Cihaz sayesinde kemik kırıkları ve boy kısalıkları bilgisayar desteği ile giderilebiliyor, ayrıca hasta ve hekim üzerinde ki risk sıfıra iniyor.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bu yıl Uluslararası Buluş Fuarı ISIF’i Türkiye’de gerçekleştirdi. Fuara 24 ülkeden patent alan 324 buluş katıldı. Fuara Düzce Bilim ve Sanat Merkezi Fizik Öğretmeni Adem Akkuş ile Atatürk Devlet Hastanesi Ortopedi Uzmanı Doktor Erkut Karaca’da MONO LATERAL FİKSATÖR adını verdikleri cihazla katıldılar. Yabancı bir çok ülkeden bilim adamlarının jüri olarak yer aldığı fuarda Akkuş ve Karaca’nın geliştirdiği cihaz Dünya Buluş Yarışmasında birinci olarak altın madalya almaya hak kazandı.

Tıp dünyasında ilk ve tek olan cihaz bacak kırıklarında ve boy kısalıklarında hekim ve hasta üzerinde riski sıfıra indirme özelliği var. Ayrıca 3 boyutlu yazıcı sayesinde üretilen cihaza takılan çivi ve vidalarla bilgisayar kontrollü tedavi süreci başlıyor.

 

Mucidi olduğu cihaz hakkında Fizik Öğretmeni Adem Akkuş bilgiler verdi, “ Kemik eğriliğini veya boy kısalığını düzelten bir cihaz. Cihazımızın temel işi mekanik ve bilgisayar destekli düzeltme sistemi olması.” Diyerek nasıl kullanıldığını anlattı, bu cihazla kemiğin 40 günde düzeldiğini belirtti..

Cihazın diğer mucidi olan ve tıbbi olarak yararları hakkında bilgiler veren Ortopedi uzmanı Doktor Erkut Karaca ise , bilgisayar destekli ve  hastaya daha az zarar veren cihazın acil için çok önemli olduğunu  ifade etti.

Cihazın Dünya’da tek olduğunu söyleyen Karaca, Türkiye ve Düzce için umut vaat ettiğini ve üretime hazır olduğunu belirtti.

 


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.