DOLAR 32,3454 0.28%
EURO 35,1269 -0.05%
ALTIN 2.310,111,45
BIST 9.079,973,10%
BITCOIN 22946583,71%
Düzce
20°

HAFİF YAĞMUR

05:24

İMSAK'A KALAN SÜRE

325 okunma

Dünyanın en büyük turizm fuarında Akçakoca neden yer almadı?

ABONE OL
02/02/2020 17:56
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Dünyanın en büyük 4’üncü Turizm Fuarı İstanbul Emitt Fuarı’nda Akçakoca’nın standının olmaması büyük bir eksiklik.

94 ülkeden 1.200 katılımcının yer aldığı EMİTT’e (Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı) Akçakoca olarak geçen yıla kadar katılmıştık.

Bu denli önemli tanıtım fuarına bu sene katılmamız geçtiğimiz yıllara göre daha da önemliydi. Zira, sel afeti yaşamış, turizm gelirimiz düşmüş, moral olarak dibe vurmuş bir ilçeyiz. 

Tam da bu koşullarda Akçakoca’nın var olduğunu göstermek, turizmden kopmadığını, yaralarını sarmaya çalıştığını, küllerinden yeniden doğan bir Karadeniz İncisi olduğunu ilan etmek için de olsa EMİTT’te yer almalıydık.

Düştüğümüz yerden doğrulup ayağa kalkmak için turizmin er meydanı olan EMİTT’e katılmalıydık. ‘Nice felaketler görsek de acılarımıza tuz basmayı biliriz’ demek için, her sene stantlarıyla yanıbaşımızda yer alan diğer bölgelere ‘biz henüz ölmedik. Biz olmadan siz bir eksiksiniz’ mesajını vermek için EMİTT fuarında stant açmalıydık. 

Akçakoca’yı fuarlarda görmeye alışık organizatörler, bu ilçenin tüm farklı aidiyetleriyle nasıl bir ve bütün olduğunu bir kez daha görmeliydiler.

O hep alışık oldukları melengüççeğinden, mancarlı pidesinden tadan fuar müdavimleri, Akçakoca standını sorduklarında, bir salonda Akçakoca’yı tüm görkemiyle bulabilmeliydiler. 

Geleneksel kıyafetleriyle kaşık tokuşturup Akçakoca şarkıları söyleyen Yukarı Mahalle kadınlarıyla fotoğraf çektirmek için yarışanlar, bu sene yakınlarını da yanlarında getirdiklerinde bizi şarkı söylerken görebilmeliydiler.

Fındığımızla, helvamızla, yaratıcı etkinliklerimizle ve her sene fuarda ödüller almamızı sağlayan ilginç stantlarımızla bu sene de EMİTT’te yer almalıydık. 

Dünyanın en büyük fuarlarından birine Akçakoca olarak renk katmıştık, binlerce insanla birebir görüşme imkanımız olmuş, on binlerce tanıtım materyali dağıtmış, turizm dendiğinde Akçakoca’nın da var olduğunu herkese göstermiştik.

EMİTT fuarından canlı yayın yapan tüm ulusal kanalların uğrak stantlarından biri olmuş, televizyon bültenlerinde Akçakoca olarak sıkça yer almıştık.

Bakanları, milletvekillerini, kurum yöneticilerini, gazete ve dergicileri ağırlamış, dilimiz döndüğünce Akçakoca’yı anlatmıştık.

Gurbette yaşayan hemşehrilerimizin oturup dertleştikleri ve gurur duydukları tanıtım stantlarımızda hasbıhal etmiştik.

Yeni dostluklar, yeni tanıtım imkanları, yeni çevreler edinmiş, devam eden aylarda Akçakoca’yı ziyaret eden televizyoncularla, dergi ve gazetecilerle tanıtımlarımıza devam etmiştik.

EMİTT günlerinde Akçakoca’dan siyasi partilerin temsilcileri, STK yöneticileri, vatandaşlarımız da bu gurur verici organizasyonda Akçakoca standını yalnız bırakmıyorlardı. 

Standı ziyaret edip görevlilere başarı dilemek için saatlerce yol giden Akçakocalılar, gruplar halinde ziyaretlerle o tarihi anların bir parçası olurken, bizden başka yerlerde neler olduğunu da senede bir defa gerçekleşen dev fuarı gezerek görme imkanına sahip oluyorlardı. 

EMİTT’ten çok şey kazanıyorduk. Kaybettiğimiz ise 3 – 5 kuruş yer parası ile görevlilerin otel ve yemek giderlerinden ibaretti.

Örneğin, geçen sene Düzce belediyesinden bağımsız olarak kendi başımıza 40 m² bir yer tutmuş, kiralama bedeli olarak da 63 bin lira vermiştik.

Kaymakamlığımız, Belediyemiz ve STK’larımız için çerez parası sayılacak bir rakam yani.

Bu sene biz EMİTT fuarına katılmayarak sözde birkaç kuruş kâra geçtik ama çok daha büyük şeyler kaybettik.

Dünyanın sayılı turizm fuarında bu sene yokuz. Akçakoca standına aşina vatandaşlar bizi bu sene orada bulamayacak. Televizyoncuların, dergicilerin ziyaretgâhı olan standımızda bu sene yeller esiyor olacak.

Ne biz dünyada ve Türkiye’nin turizm beldelerinde neler yapılıyor bunu öğrenebileceğiz, ne de büyük şehirlerde yaşayan Akçakocalı hemşehrilerimizin, arkadaşlarını gururla getirecekleri bir memleket stantları olacak. 

Ve tüm bunlardan neden mahrum kaldığımızı öğrenenler, Akçakoca’yı bu fuardan geri bırakanlara sadece gülmeyecekler, acıyacaklar da…

Çünkü biz bu güzellikten 3 – 5 kuruş paramız gitmesin diye vazgeçtiğimizi söylemeye çalışacağız. 

Akçakoca’nın kuytularında meyhane havası yaşayan birkaç zibidinin, EMİTT’in Akçakoca’ya hiç bir faydasının olmadığını söylemelerine inanmış gibi yapıp kabahatimizi azaltmaya çalışacağız.

Artık kim ne kadar inanırsa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.