DOLAR 32,3196 0.2%
EURO 35,1463 0%
ALTIN 2.302,171,10
BIST 9.056,332,83%
BITCOIN 2286549-0,55%
Düzce
26°

KAPALI

16:44

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

467 okunma

DÜZCE KABAK ŞENLİĞİNE YOĞUN İLGİ

ABONE OL
28/12/2018 18:54
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Düzce Valiliği, Düzce Belediyesi, Düzce Üniversitesi ve Kent Konseyi Kadın Meclisi işbirliği ile bu yıl ilk kez düzenlenen “Düzce Kabağı Lezzet Şenliği” başladı.

Şenlik’te Akçakoca’yı ise birçok tanıtım organizasyonunda olduğu gibi Yukarı Mahalle Tarihi Pazarı esnafı kadınlar temsil etti.

Kabağın bin bir çeşidinin üretildiği festivale hem protokol hem de Düzcelilerin yoğun ilgisi ile karşılaştı.

Düzce Valiliği, Düzce Belediyesi, Düzce Üniversitesi ve Kent Konseyi Kadın Meclisi iş birliği ile gerçekleşen “Düzce Kabağı Lezzet Şenliği” Düzce Belediyesi önünde başladı.

Bu yıl ilki düzenlenen etkinliğe Düzce Valisi Dr. Zülkif Dağlı, AK Parti Düzce Milletvekili Fahri Çakır, MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz, Düzce Belediye Başkanı Dursun Ay ve eşi Nursel Ay, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Kent Konseyi Kadın Meclis üyeleri, STK temsilcileri ilgili kurumu ve kuruluş temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

Düzce kabağının  tanıtımında önemli rol oynayacak kabak festivaline gelen tüm misafirlere yaklaşık 3 ton kabak tatlısı ikram edildi.

Düzce kabağını ulusal ve uluslar arası seviyede tanıtmayı amaçlayan festival kapsamında kabak ile yapılan birbirinden farklı lezzetler; tatlılar, börekler, çorbaların yanı sıra kabaktan oyma figürler festivale renk kattı.

“Kadınların elinin değdiği güzel bir çalışma yapıyoruz”

Düzce Valisi Dr. Zülkif Dağlı, festivale ilişkin yaptığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Kent Konseyi Kadın Meclisimizle birlikte bu kararı alarak Düzce’de bu festivalin ilkini gerçekleştirdik. Önümüzdeki yıldan itibaren geleneksel hale gelecek. Biraz daha Ekim-Kasım ayına çekmek suretiyle katılımın daha fazla olduğu bir şenlik olduğu festivalimizi yapacağız. Düzce’miz kabak üretimi ile aslında önemli. Çok fazla bilinmiyor. Ülkemizde kabak üretiminde hem miktar hem de kalite olarak 3.sıradayız. Düzce’nin kabağı da çevresinde ve yöresinde biliniyor. Amacımız bunu ülkemizin tamamına ve dünyaya tanıtmak. Kadınların elinin değdiği güzel bir çalışma yapıyoruz. İnşallah hayırlı olur.”

“Tanıtmak için bizlere görev düşüyor”

AK Parti Düzce Milletvekili Fahri Çakır ise, Düzce kabağının tanıtımında kendilerine çok iş düştüğünü belirttiği konuşmasında şunları kaydetti:

“Adı üzerinde festival, festivallerin hepsi güzel olur. Önce Düzce’mize hayırlı olsun. Kabak ile başlıyor inşallah diğer ürünler ile birlikte devam eder. Düzce’de biliyorsunuz birçok ürün var ama kabak bunun önde gelenlerinden. Gerçekten emeği geçenlere, özellikle kadınlara, kadın girişimcilere teşekkür ediyorum. Bir işe kadın eli değdiğinde o işte güzellikler oluyor. Rektör hocam da payını alıyor hiç şüphesiz bundan. O nedenle bakıyoruz stantlarda son derece mükemmel lezzetler var. Hep Düzce kabağı söylenir, yol boylarında alınır, satılır. Ama kabaktan ne kadar güzel lezzetler yapılıyor apaçık göstergesi ortada. Gerçekten mükemmel lezzetler var. Tanıtmak lazım. Tanıtmak için de bizlere görev düşüyor. Bundan sonra daha güzel programlarda Düzce’nin kabağını diğer ürünler ile birlikte emeği geçen arkadaşlarımızla tanıtma imkanı bulacağız.”

“Verimi yüksek, ömrü uzun, tadı tatlı olan kabağımızı açığa çıkarttık”

Düzce Belediye Başkanı Dursun Ay ise şöyle konuştu:

“Bugün burada Düzce’nin kabağını tanıtıyoruz. Valiliğimiz, üniversitemiz, belediyemiz, kadınlarımız, çiftçilerimiz Düzce’nin bereketli ovasında en yüksek verime sahip olan bu kabağı tanıtıyoruz. Verimi yüksek, ömrü uzun tadı tatlı olan kabağımızı açığa çıkarttık. Bugün 3 ton kabak tatlısını vatandaşlarımıza ikram ettik. Herkesin ağzı tatlansın. Kadınlarımız da kabaktan birçok ürün üretmişler. Kabağın tüm türevlerini gördük bugün burada. Hayırlı uğurlu olsun.”

“Bu topraklardan bir marka çıkabilirse biz de üniversite olarak üzerimize düşeni yapmış olacağız”

Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar da yaptığı konuşmada şu ifadelerde bulundu:

“Allah Düzce’mize çok verimli topraklar nasip etmiş. Bu topraklar da ne ekseniz yetişiyor. Yetişen güzel ürünlerin başında da kabağımız geliyor. Kabağın değerlendirilmesi, bu şekilde muhtelif, birbirinden farklı ürünlere dönüşmesi ve bunların markalaşması çok önemli. Eğer bu topraklardan fındığa dair, kabağa dair ve ürettiğimiz ürünlere dair bir marka çıkabilirse biz de üniversite olarak üzerimize düşeni yapmış olacağız.”

Düzce Belediye Başkan Yardımcısı Elif Sezar Cebar ve Türkseven Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Türkseven, kabağın bin bir çeşidinin yapıldığı festivalde kabak çorbasının tadına baktı.

Çorbanın leziz olduğu belirten Cebar ve Türkseven kabağın faydalı bir besin olduğunu da söyledi.

Türsan Park 100 kilo kabak tatlısı dağıttı

Ayrıca festivale, TEM Otoyolu üzerinde hizmet veren Türsan Park dinlenme tesislerinin dağıttığı kabak tatlısı damga vurdu.

Eski usul pişirilen 100 kilo kabak tatlısının dağıtıldığı stantta Türkseven Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Türkseven ve annesi Hanife Türkseven de hazır bulundu.

Festivale kabak satmak için gelen kabak üreticisi köylüler, eski tohumlarını kullanarak kendi tohumlarını kendilerinin ürettiğine dikkat çekti.

Ulusal yayın organları ile yerel basın mensuplarının da büyük ilgi gösterdiği Düzce Kabağı Lezzet Şenliği 30 Aralık Pazar gününe kadar Düzce Belediyesi önünde ziyaretçilerini ağırlayacak. 


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.