DOLAR 32,5957 0.34%
EURO 34,8067 0.16%
ALTIN 2.509,091,00
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 20928411,94%
Düzce
24°

KAPALI

04:46

İMSAK'A KALAN SÜRE

250 okunma

Elektrik meselesinde karanlık noktalar var

ABONE OL
31/10/2019 17:22
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Geçtiğimiz hafta, Akçakoca belediyesinin elektrik borcu yüzünden,  Sepaş’ın bazı kamusal alanlarda ve belediye işletmelerinde elektrikleri kesmesi tepki çekmiş, belediyenin karşı hamlesi ve ardından Sepaş yöneticilerinin Başkan Okan Yanmaz’la görüşmeleri neticesinde kriz çözülmüştü.

İlçe halkının büyük ölçüde tepkisini çeken elektrik kesme hadisesinin yaşandığı günlerde yetkililer Belediye’nin Sepaş’a toplam borcunun 4,3 milyon lira olduğunu dile getirmişti. 

Belediye’nin yüklü elektrik borcunun kaynağı olarak da Cüneyt Yemenici’nin başkan olduğu döneme atıf yapılmış, Yemenici döneminde belediye yönetiminin faturaları ödemeyip biriktirdiği için borç tutarının tavan yaptığı iddia edilmişti.

Durumun hiç de öyle olmadığı konuyla ilgili elde edilen rakamlarla ortaya çıktı.

Yemenici döneminde Sepaş’a toplam 4,5 milyon lira ödeniyor

Cüneyt Yemenici’nin belediye başkanı seçildiği 2014 yılında, Fikret Albayrak dönemi belediyesinin Sepaş’a 1 milyon lira dolayında borcunun olduğu öğrenildi.

Yemenici, 1 milyon lira elektrik borcuyla devraldığı belediyeyi 5 yıl sonra 2 milyon 300 bin liralık borçla devrediyor.

2014 ve 2019 dönemi arasındaki enflasyon ve döviz kur farkı üzerinden bir kıyaslama yapılırsa, 2014 yılındaki 1 milyon lira 2019 şartlarında 2 milyon lira civarında bir karşılığa denk geliyor.

Enflasyon ve kur farkı üzerinden yapılan dönemsel hesaplamaya göre Cüneyt Yemenici’nin elektrik borcunu devraldığı rakam ile borç bıraktığı rakamın neredeyse aynı düzeylerde olduğu anlaşılıyor. 

Yemenici dönemi belediyesi, yıllar itibariyle Sepaş’a şu tutarlarda fatura ödemesi yapıyor:

2014…. 650 bin lira ödeme

2015…. 850 bin lira ödeme

2016…. 1 milyon 200 bin lira ödeme

2017…. 1 milyon lira ödeme

2018…. 800 bin lira ödeme 

Cüneyt Yemenici başkanlığındaki belediye yönetimi, iddia edildiği gibi ödeme yapmamış değil. Aksine Yemenici’nin görev süresi içerisinde Sepaş’a 4,5 milyon lira ödeme yapılıyor. 

Sedaş, Akçakoca’ya 20 milyonluk yatırım yapılıyor

Yemenici’nin görev süresi içerisinde Sedaş Akçakoca’ya çok ciddi rakamlarda elektrik alt yapı hizmeti sunuyor.

Belediye ve Sedaş arasında kurulan sağlıklı işbirliği ile elektrik hatlarının yer altına çekilmeleri sağlanıyor.

Sadece Kent Park projesinde Sedaş’ın belediyeye aldırması gereken trafoyu kendi imkanlarıyla kurdurduğu belirtilmişti ve söz konusu trafonun maliyetinin 1 milyon lira olduğu ifade edilmişti.

Sedaş’ın geçmiş 5 yılda Akçakoca’ya yaptığı yatırım tutarının toplamda 20 milyon lira civarında olduğu biliniyor.

Mesele Okan Yanmaz değil, sorunun kaynağı farklı

Sepaş’ın fatura alacağı yüzünden ilçenin bazı noktalarında elektrikleri kesmesinin Okan Yanmaz dönemiyle ilgili olmadığı herkesin malumu.

Başkan Yanmaz, bir şekilde Nazmi Çiloğlu döneminden beri yuvarlanarak gelen bu borçları ödemek istemiş, Sepaş’a borç yapılandırma talebinde bulunmuştu.

Fakat Sepaş’ın yapılandırma talebini kabul etmeyip kendi ödeme şartlarını dikte etmesi, Belediye’nin de o şartlarda ödeme yapmasının mümkün olmadığını söylemesiyle uzlaşma masası devrildi.

Buradaki asıl önemli nokta, çok fazla bir tutar olmayan elektrik borcu nedeniyle Sepaş’ın neden başlarda uzlaşmayı tercih etmemesi meselesi. Ya da başka bir ifadeyle, Sepaş’ı elektrik kesmeye zorlayan asıl sebep neydi?

İşte tam da bu noktada dedikodu mekanizması devreye giriyor. Kimileri, Ak Partili vekil Fahri Çakır ile MHP’li vekil Ümit Yılmaz arasında, Akçakoca belediyesi üzerine yaşanan tartışmanın üzerine Sepaş’a bir şeyler yaptırıldığını iddia ediyor. 

Kimileriyse Okan Yanmaz’ın kendinden önceki Ak Partili belediye yönetimine yönelik yaptığı kimi ifşa faaliyetinin bir sonucu olarak, Sepaş’ın bir baskı aracına dönüştürüldüğünü söylüyor.

İddialar çoğaltılabilir… Fakat, Sepaş’ın ilçe halkını karanlığa mahkum etmeye çalıştığı haksız uygulamalarına karşı, Belediye Başkanı Okan Yanmaz’ın aldığı radikal tedbirler, bir kez daha alkışlanmayı hak ediyor.

Yaşanan elektrik kesme hadisesinin sebebini tam olarak bilmek ve söylentilerin hangisinin doğru olduğunu da test etmek şu aşamada  mümkün değil. 

Ta ki bu konularda etkili ve yetkili kişilerin yapacakları resmi açıklamalara dek.

 

 

 

 

 

.

    


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.