DOLAR 32,5316 0.11%
EURO 34,9562 -0.22%
ALTIN 2.437,970,09
BIST 9.716,77-0,05%
BITCOIN 20977030,25%
Düzce
20°

PARÇALI BULUTLU

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

367 okunma

Fındık hasadında kadın ve çocukları güçlendirme konulu toplantı yapıldı

ABONE OL
11/07/2019 11:23
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Olam Progıda firması ve KEDV (Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı) tarafından Akçakoca’da ‘Tarımın Kadın Elçileri Programı’ kapsamında “İşbirliği Geliştirme Toplantısı” gerçekleşti.

Tüm paydaşların interaktif katılım gösterdiği program sonrasında, Olam Progıda firması tarafından Esmahanım köyüne saha ziyareti düzenlendi.

Programa Akçakoca Kaymakamı Yasin Öztürk, İlçe Garnizon Komutanı Özgür Üngüt ve Olam Progıda firması temsilcileri ev sahipliği yaparken, KEDV, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, çeşitli Kamu Kurum ve Kuruluşlarının, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin yanı sıra, fındık işçileri ve üreticileri ile tarım iş aracıları da katılım sağladı.

Toplantının açılış konuşmasını KEDV temsilcilerinden Gökçen Durutaş yaptı. KEDV, Tarımın Kadın Elçileri Programı ve toplantının amacı hakkında bilgi verdi.

Ardından söz alan Olam Progıda Sürdürülebilirlik Müdürü Burcu Türkay ise konuşmasına, ”Ben bugün biraz hayallerden bahsedeceğim” sözleriyle başladı. 

”Hepimiz bir şeyler hayal ederiz ve bu hayaller gerçekleşsin isteriz. Benim küçükken hayalim üç tekerlekli bir bisikletimin olmasıydı, eminim hepinizin de küçüklükten itibaren içinde taşıdığı belli hayalleri vardı. Kimimiz bir meslek sahibi, kimimiz de bir diplomaya sahip olmak isteriz ve bizi bugünlere getiren bu hayallerimizdir. Bizi peşinden koşturan, biz fark etmesek de aslında o hayaller” dedi.

Pro Gıda’nın hikayesinin de 1989 da Nijerya’da iki kişinin hayaliyle başladığını belirten Türkay, Bir ülkede, Nijerya’da, tek bir ürünle, kaju fıstığı ile başlayan Olam Progıda yolculuğunun, 30 yıl sonra bugün, 70 ülkede 70 bin çalışanıyla, 47 farklı tarım ürünü ile faaliyet gösteren dev bir tarım şirketi olarak devam ettiğini söyledi.

Olam Progıda Sürdürülebilirlik Müdürü Burcu Türkay, konuşmasına şöyle devam etti:

”Olam Progıda çatısı altında Türkiye’de Karadeniz bölgesinde fındık işine başlıyoruz.  Batı Karadeniz ve Doğu Karadeniz’de fabrikalarımız, Samsun’da susam işleme ve tahin üretme tesislerimiz, Mersin’de pamuk ticareti yapan bir ofisimiz var. Aslında bunların hepsi bir hayal ile başlıyor ve bugün geldiği noktada Olam’ın 23 bin müşterisi var.”

”İçtiğiniz kahvenin içindeki kahve çekirdeği, üzerinize giydiğiniz gömleğin pamuğu, çocuğunuzun çaldığı gitarın ahşabı, akşamları yemeğe doyamadığımız kabuklu kuruyemişler; bademin, cevizin ve tabii ki fındığın arkasında Olam Progıda var. Çünkü Olam hayal ediyor. Bizim bu seneki vizyonunuz ‘tarımı yeniden hayal ediyoruz’. Tarımı yeniden hayal ederken bahçe sahiplerinin refahını artırmak, faaliyet gösterdiğimiz toplumları geliştirmek ve yaşadığımız çevreyi korumayı hedefliyoruz. Biz bu hedefleri gerçekleştirirken eminim ki bu salonda ve bu sektörde birçok emek veren kişinin bugün hayalinin gerçekleştiğini görüyoruz.”

”Neydi bu hayaller?.. Bunlardan biraz bahsetmek gerek. Çocuk işçiliğinin önlenmesi için kamunun, sivil toplumun ve özel sektörün ve birçok paydaşın yıllarca bir araya gelmesini hayal ettik ve bakın bugün bu salonda 60 kişi bir aradayız ve hayalimiz gerçek oldu. Bir başka hayalimiz, fındıkta tarım aracılarının çok kilit rol oynadıklarını biliyorduk. Fındık hasadında yıllarca hayal ettik ve bugün geldiğimiz noktada tam 165 tane tarım işi aracısını Olam Progıda ve paydaşları tarafından belgelendirildiğini gördük. Hayaldi gerçek oldu.”

”Mevsimlik tarım işçilerinin çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesini hayal ettik ve bunu yaparken yıllarca dedik ki bu işi sözleşmeli yapmamız gerekiyor. Bir tarım İş aracısı, bir işçi grubu, bir bahçe sahibi sözleşme ile haklarını güvence altına alsa ne kadar iyi olur diye düşündük, buradan başlayalım istedik ve geçen sene Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdik. 52 adet Tarım Sözleşmesi imzalandı. Tam 535 mevsimlik tarım işçisinin hakları güvence altına alındı.

”Kadınların tarımda öneminin büyük olduğunu biliyoruz ve onların yadsınamayacak kadar güçlü olduklarını da biliyoruz. Bir gün kadınların örgütlenerek tarımı yeniden hayal etmesini diledik ve bugün geldik tarımın kadın elçileri ile birlikte bir masada oturuyoruz. Sahada çalışanlar bilir, fındık hasadı çok kısa sürüyor. O açıdan 8 hafta içerisinde bütün projeleri nasıl hayata geçiririz, güçlerimizi nasıl birleştirebiliriz, keşke daha fazla zamanımız olsa dedik. Bugün geldiğimiz noktada sadece Karadeniz bölgesinde değil, orijin dediğimiz, mevsimlik tarım işçilerinin geldiği Diyarbakır’da Mardin’de Urfa’da Mersin’de projeler üretiyoruz ve tam 12 ay fındık tarımındaki koşullarının iyileştirilmesi için projeler yapıyoruz. Bunların hepsi birbirinden güzel hayallerdi, hepsi gerçekleşti.”

”İşte bugün burada yine bir hayalin gerçekleşmesini tanıklık ediyoruz. Bu anlamlı günde Olam Progıda olarak bizimle birlikte olduğunuz ve bizimle birlikte hayallerinizi gerçekleştirmeniz ve yeni hayallerimize birlikte yürüyeceğimiz için, sizlere çok teşekkür ederim. Hepimizin hayallerinin gerçekleşmesi dileğiyle…”

Daha sonra bir konuşma yapan Akçakoca Kaymakamı Yasin Öztürk de ev sahibi olarak konuklara hoş geldiniz diyerek başladı konuşmasına.

Kaymakam Öztürk şunları söyledi:

”Bu toplantıya katılımınızdan ve de toplantının Akçakoca’da olmasından dolayı hepinize teşekkür ediyor saygılar sunuyorum. Kaymakamlığımız olarak yaklaşık 5 yıldan beri yapmış olduğunuz projelerimizde fındık hasadında çalışan fındık işçilerinin yaşam ve çalışma standartları yükseltmek için eğitim modelleri hayata geçiriyoruz. Bu anlamda burada yer alan birçok STK ve sektör temsilcileri ile işbirliği içerisinde bulunduğumuzu biliyorum. Zaman zaman gerek ilçemizde gerekse Ankara’da Bakanlığımızın bu konuda düzenlediği toplantı ve seminerlerde de hep birlikte oluyoruz.”

”Akçakoca’da gerçekleşen bu toplantının tüm Türkiye’ye örnek olmasını diliyorum. Bugün yürütülen çalışmalarla fındık tarımında mevsimlik işçilerin temel yaşam koşullarının iyileştirilmesi, insani yaşam koşullarına kavuşturulması ve fındık hasadında çocuk işçiliğinin önlenmesi; aracı, üretici ve işçilerin hak ve yükümlülüklerini disiplin altına almada birlik sağlanması; Fındıkta İyi tarım ve örnek bahçe uygulaması ile verimliliğin yükseltilmesine katkıda bulunulması amaçlanmıştır. Ben tüm bu çalışmalarda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

Kaymakam Öztürk’ten sonra bir sunum yapan Olam Progıda temsilcilerinden Sosyal Projeler Koordinatörü Levent Zehir sahada gerçekleştirdikleri çok sayıda projeyi katılımcılara anlattı.

Zehir, mevsimlik tarım işçisi kadınların oluşturduğu Tarımın Kadın Elçileri grubunun Mardin ve Diyarbakır’da yürüttükleri kadın ve çocuklara yönelik çalışmalar ve hasat sırasındaki ihtiyaçları hakkında bilgi verdi.

Daha sonra çeşitli kurum temsilcileri hem sunum yaptılar, hem de görüş ve öneriler bölümünde fikir alışverişinde bulundular.

Toplantının sonunda tarımın kadın elçileri, tarım iş aracıları (dayıbaşı) ve üreticiler arasında, örnek olması amacıyla “Mevsimlik Tarım İşi Sözleşmesi” imzalandı.

Program, Akçakoca’nın Esmahanım köyüne, Olam Progıda tarafından yürütülen projeler hakkında katılımcılara bilgi vermek amacıyla düzenlenen saha ziyaretiyle sonlandı.

 

 

 

 

 

 


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.