DOLAR 32,3784 0.18%
EURO 35,0591 -0.07%
ALTIN 2.323,830,20
BIST 9.111,950,35%
BITCOIN 2271658-0,23%
Düzce
23°

AZ BULUTLU

16:44

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

217 okunma

FINDIK ZARINDAN KALİTELİ YEMEKLİK YAĞ ELDE EDİLDİ

ABONE OL
15/10/2019 12:30
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ordu’da fındık ile ilgili bilimsel çalışmalar yapıldı. ORDU Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nde fındık zarı üzerinden mutfakta kullanılabilecek, yemeklerde kullanılabilecek bir yağ elde edildi.

Yapılan bu çalışma sonucunda elde edilen fındık zar yağının kısa bir süre sonra tüketicilere sunulması planlanıyor. Yapılan testler sonucu elde edilen fındık zar yağının antioksidan kapasitesinin hem ayçiçeği yağı, zeytinyağı, kanola yağı gibi yemeklik yağlardan daha yüksek olduğu sonucuna ulaşıldı. Şahin, çalışmaya zar yağındaki bioaktif bileşenlerin tanımlanması ve izolasyonu üzerine devam ettiklerini,  ilerleyen aşamalarda izole ettikleri bileşenlere özellikle gıda sanayinde, ilaç sanayinde ve kozmetik sektöründe doğal bir katkı maddesi olarak kullanılabileceğini ve kazandırılacak bu niteliğin ülke açısından büyük önem taşıyacağını söyledi.

Fındık ülke ekonomisi açısından büyük orana sahip ürünlerden birisi. Fındığın sağladığı döviz girdisi ile ilgili konuşan ODÜ Rektörü Prof.Dr. Tarık Yarılgaç, “Üniversitemiz Gıda Mühendisliği Bölümü’nde, pek fazla değerlendirilmeyen iç fındık zarından, kalp hastalığı, erken yaşlanma ve hücre ölümünü önleyen antioksidanları yüksek oranda içeren sağlıklı yeni nesil bir yağın elde edilmesine yönelik bir çalışma gerçekleştirilmiştir. Üniversitemiz, bölgemizdeki fındık ve diğer ürünlerle ilgili üreticisinden sanayicisi ve ihracatçısına kadar bütün söz sahibi paydaşlara laboratuvarlarımızda yürütülen bu tarz yol gösterici ve ufuk açıcı akademik çalışmalarını sürdürecektir” açıklamasında bulundu.

Yapılan çalışmaların süreceğini ve sonuçların daha iyi bir duruma getirilerek bir an önce tüketiciye sunulmasının hedeflendiği belirtildi.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.