DOLAR 32,3701 0.15%
EURO 35,0016 -0.27%
ALTIN 2.323,930,21
BIST 9.075,59-0,05%
BITCOIN 2264505-1,08%
Düzce
24°

PARÇALI BULUTLU

13:15

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

293 okunma

FINDIKTA KIŞ GÜBRELEMESİ ZAMANI

ABONE OL
07/11/2019 08:52
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Uzman ziraat mühendisi Cenk Doğan, içinde bulunduğumuz günlerde yapılması gereken çalışmalarla ilgili yaptığı paylaşımlar serisinde, kış dönemi gübrelemesinin önemi üzerine bir bilgi notu paylaştı. 

Üreticilerimizin dikkatle okumalarını tavsiye ettiğimiz paylaşım şu şekilde:

”Verimli bir tarımsal üretim için Dal-Döl-Bal olarak kodladığımız AZOT, FOSFOR, POTASYUM isimli 3 ana besin elementin toprakta durumunu mutlaka tespit edip eksik olanın, eksik olduğu kadarını toprağa vermemiz gerekmektedir.

Fındık bahçelerine GÜBRE veya KİREÇ uygulamadan önce toprakta hangi besin maddelerinin noksan olduğunu belirlemek için mutlaka TOPRAK ANALİZİ yaptırmalıyız. Analiz sonuçlarına göre tavsiye edilen cins ve dozdaki (miktardaki) gübre çeşidi toprağa verilmelidir.

AZOTLU gübreler Mart sonundan Mayıs ortasına kadar 2 kez, FOSFORLU ve POTASYUMLU gübreler ise Kasım-Şubat ayları arasında olan kış döneminde verilmelidir.

FOSFORLU VE POTASYUMLU GÜBRELER NELERDİR :

Fosforlu gübrelerin toprakta çözünüp parçalanmaları uzun sürmesi dolayısı ile bitki tarafından alınımının geç olması, fındığa özel olarak kış aylarında generatif (karanfil, püs) faaliyetlerinin devam etmesi bu dönemde uygulanmalarını gerektirmektedir.

Uygulama şekli; 3 yılda bir defa Kasım – Şubat ayları arasındaki dönemde toprağa uygulanırlar. Önerilen gübre dal uçlarının altına 16-32 adet 15-25cm. derinliğindeki çukurlara eşit olarak konularak üzeri toprakla kapatılır.

Genellikle fındık bahçelerinde kullanılan fosforlu gübre (% 42-44 P2O5)’lik Triple Süper Fosfat’tır.

Potasyum noksanlığında sürgün gelişmesi erken ve yavaş olur, boyları kısa ve ince kalır. Yapraklar küçük olur ve kenarları kavrularak açık yeşile döner. Meyveler küçük kalır ve boş meyve oranı artar. Bitki dondan ve hastalıklardan daha fazla zarar görür.

Potasyumlu gübrelerin uygulama biçimi 2-3 yılda bir defa Kasım-Şubat ayları arasındaki dönemde önerilen miktarda fosforlu gübreler gibi uygulanır. Fosforlu gübrelerle karıştırılarak da verilebilirler.

Genellikle fındıkta kullanılan potasyumlu gübre (% 48-52 K2O) Potasyum Sülfat gübresidir. Fındık toprakları bu gübreye ihtiyaç gösterdiği halde birçok üreticilerimiz tarafından önemi yaygın olarak bilinmemekte ve dolayısı ile kullanımı yeterli değildir. Önerilen dozdaki gübre mutlaka bitki toprağına verilmelidir.”


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.