DOLAR 32,3237 0.21%
EURO 35,1211 -0.03%
ALTIN 2.298,460,94
BIST 9.041,862,67%
BITCOIN 2295477-0,43%
Düzce
26°

KAPALI

16:44

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

291 okunma

‘GÖREN GÖZ’LERİNE KAVUŞTULAR

ABONE OL
24/05/2018 16:37
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Görme engelli bireylerin sokakta daha rahat yürümeleri için tasarlanan ve sesli olarak bulundukları yerle ilgili bilgi veren ‘gören göz’ cihazları Düzce’de de dağıtılmaya başlandı.

Proje kapsamındaki bu cihazdan Düzce’ye 85 adet gönderilirken, bunların yaklaşık 10 tanesinin Akçakoca’ya verileceği öğrenildi.

Ülke geneline dağıtılacak olan ‘gören göz’ cihazı Düzce’de de sahiplerini buldu. Bu cihaz ile görme engelli vatandaşların yaşamını kolaylaştırmak, gitmek istedikleri yere kolay ve en güvenli biçimde ulaşımını rahatlatmak amaç ediliyor.

Düzce’ye 85 adet gönderilen cihazların bugün başvuru yapan görme engelli 27 vatandaşa dağıtımı Düzce Valiliği Çocuk Evleri Koordinasyon Merkezi’nde yapıldı. 

“Daha sonra da dağıtım yapacağız”

Görme engelli vatandaşlar için bu cihazların büyük önem taşıdığını belirten Düzce Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Vekili Zeki Yıldırım, “Bakanlığımız tarafından görme engelli vatandaşlarımıza bu cihazın dağıtımı yapılıyor. Düzce’ye toplamda 85 cihaz geldi ama biz başvuru yapan 27 görme engelli vatandaşımıza bu cihazları veriyoruz. Daha sonra başvuru yapacak görme engelli vatandaşlarımıza da dağıtım yapacağız. Bakanlıktan gelen eğitici tarafından bugün bunların çalışma şekliyle ilgili eğitim verilecek” ifadelerine yer verdi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından gönderilen gören göz cihazı eğitimcisi olup kendisi de görme engelli olan Sabit Kılıç da cihazın tanıtımını yaptı.

“Bu ifadeler tamamen yanlış ve tehlikelidir”

Kılıç, “Aslen hukukçuyum ve bu cihazların eğitim sorumlusu olarak bakanlık tarafından görevlendirildim. Toplam 7 ilde görevliyim ve Düzce geldiğim dördüncü il oldu. iki gün boyunca burada olacağım ve eğitimlere devam edeceğim. Bu cihazın içinde görme engelliler için tasarlanmış özel bir navigasyon yüklü ve internete gerek kalmadan çalışıyor. Bu cihaz baston kullanımına engel olacak şeklinde ifadeler kullanılıyor. Bu ifadeler tamamen yanlış ve tehlikelidir. Bu cihaz sadece gideceğiniz yerin yol tarifini yapıyor. Cihazın yazılımı tamamen Türkiye’de tasarlanmış olup sadece görme engellilerin kullanımı içindir” şeklinde konuştu.

Cihazına kavuşan doğuştan görme engelli İsmail Kardüz de sevincini dile getirerek bu cihazın kendileri için çok önemli olduğunu ifade etti.

Akçakocalı Başkan da cihazlardan aldı

Akçakoca sakatlar Derneği başkanı olan ve ileri derecede görme engeli bulunan Emin Belli, kendisi için aldığı cihazın yanı sıra, bugün için 3 arkadaşının daha cihazı aldığını söyledi.

Akçakoca’da 10 civarında görme engeli olan vatandaşın olduğunu da ifade eden Başkan Belli, ”bu arkadaşların tamamına cihazlar verilecek. Dernek olarak bu işin takibini de yapmaktayız” ifadelerini kullandı.

 


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.