DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 20585701,62%
Düzce
24°

KAPALI

04:36

İMSAK'A KALAN SÜRE

478 okunma

GREV BAŞLADI!

ABONE OL
01/08/2017 15:10
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Düzce’de metal ürünleri üzerine faaliyet gösteren bir fabrikada çalışan Birleşik Metal İş Sendikası üyesi işçiler, toplu iş sözleşmesi için sendika yetkilileri ile masaya oturmayan fabrika yönetimine bayrak açtı. 2 gün önce greve başlayan ve fabrika önünde çadır kuran işçiler, toplu iş sözleşmesi kapsamında talep ettikleri şartların imzalanmasını bekliyor. Aksi takdirde resmi ya da gayriresmi bu grevi sonlandırmayacaklarını bildiriyor. Fabrika yönetiminden ise hala gelen bir açıklama yok.

Düzce’de bir kez daha toplu iş sözleşmesi nedeniyle sendika ve fabrika yönetimi karşı karşıya geldi. Bu kez 1. Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan bir metal fabrikasının işçileri ayaklandı. Geçtiğimiz günlerde yaptıkları açıklamada, 31 Temmuz’a kadar işverenden bir yanıt beklediklerini belirten sendika yetkilileri, beklenen olmayınca grev kararı aldı.

“Ortalama ücretin çok altında çalışıyoruz”

İşverenin toplu iş sözleşmesi için Birleşik Metal İş Sendikası ile masaya oturmadığını savunan sendikalı işçiler, gerekli şartlar sağlanana kadar 31 Temmuz’da başlattıkları grevi sürdüreceklerini söyledi. Fabrika önünde çadır kuran 47 işçi “Metal iş kolunda faaliyet gösteren bir işletmenin ortalama bir ücret düzeyi var. Türkiye’de bilinen herkesin bildiği. Bu düzeyin çok altında çalışıyoruz, o düzeye gelinceye kadar buradayız. Aksi takdirde bu grev bir anlaşma ile sonuçlanmaz.” dedi.

“Sonuna kadar mücadele edip grevimizi kararlılıkla yürüteceğiz”

Birleşik Metal İş Sendikası Kocaeli Şubesi Başkanı Telat Çelik ise şu açıklamada bulundu: “31 Temmuz itibariyle grev uygulamasını başlatmış olduk. Bugün 2. günü. İşveren burada işçilerin taleplerini, isteklerini işçilerin kabul edebileceği düzeyde karşılama içerisinde değil. Malesef bir anlaşma zemini olmayınca grevi de bir araç olarak istediğimiz düzeyde bir toplu sözleşme gelinceye kadar kullanmak zorunda kaldık. Bundan sonrası bir mücadele. İşverenin işçilerin kararlılığını görüp, burada haketmiş olduğu, talep ettiği toplu sözleşmeyi ortaya çıkarmak için çaba sarfetmesi lazım. Hak ettiğimiz bir toplu sözleşme ortaya çıkarmak için sonuna kadar mücadele edip grevimizi kararlılıkla yürüteceğiz.

“İlk sözleşme standartlarımızın altındaydı”

2. dönem toplu sözleşme için fabrika yönetimi ile masaya oturmayı beklediklerini kaydeden Çelik, şöyle devam etti: “1. dönem toplu sözleşmemiz, sendikanın iş yerine yeni gelmesi ve işverenin bunu içselleştirmesi anlamında bizim standartlarımızın altında bir toplu sözleşmeydi. O da bu iş yerine sendikanın gelmesi açısından ilk sözleşmeydi. Bu sözleşmede tabii ki sosyal haklarımız var, diğer toplu sözleşme imzaladığımız iş yerlerindeki düzeye gelmesi lazım?”

“Diğer işçilere örnek olacaktır”

İşçilere destek vermek için fabrika önünde hazır bulunan Devrimci İşçi Sendikaları Konfedarasyonu’na bağlı Sosyal İş Sendikası Genel Başkanı Metin Ebetürk ise şunları söyledi: “Buradaki grevci arkadaşlarımıza, şube başkanı arkadaşımıza destek olmak bir görev bizim için. Bu bizim kardeşlik hukukumuz, burada atan bir yüreğimiz var. Bunun için yürekten dayanışma ve başarı dileklerimizi iletmek için geldim. Buradan çıkacak sonuç eminim ki market işçilerine, eğitim işçilerine ve güzel sanat işçilerine örnek olacaktır.” Konuyla alakalı fabrika yönetimi ise şimdilik sessizliğini koruyor.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.