DOLAR 32,3311 0.24%
EURO 35,0836 -0.14%
ALTIN 2.301,021,05
BIST 9.039,022,64%
BITCOIN 22791750,57%
Düzce
26°

KAPALI

16:44

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

427 okunma

İNŞAAT İZİNLERİNDE YENİ DÖNEM

ABONE OL
14/02/2018 09:54
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İnşaat izinleri için belediye başta olmak üzere birçok kuruma başvuruda bulunması gereken vatandaşların işi kolaylaşacak! Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bürokratik işlemlerin sayısını azaltmak için çalışmalara başladı. Kurumlar arasında kurulacak bağlantıyla birlikte süreç kısalacak. İnşaat izinlerinde gereken imza sayısı 18’den 6’ya düşürülecek.

İnşaat izinlerinde gereken imza sayısının 18’den 6’ya düşürüleceği açıklandı. Açıklama, Başbakanlık tarafından koordine edilen Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK) Toplantısı’nda bizzat Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’den geldi.

Yatırımların sayısının artırılmasının ve bürokratik işlemlerin sayısının azaltılmasının hedeflendiği toplantıda, Bakan Özhaseki, inşaat izinleri ve tapu işlemlerinin kolaylaştırılması amacıyla bazı adımların atıldığını bu kapsamda da inşaat izinlerinde gereken imza sayısının 18’den 6’ya düşürüleceğini açıkladı.

Kurumlar arasında bağlantı kurulacak 

Hayata geçirilecek yeni sisteme göre; inşaat izinleri için belediyenin farklı birimleri, Tapu ve Kadastro, vergi dairesi ve SGK gibi birçok kuruma başvuruda bulunması gereken vatandaşlar, kurumlar arasında kurulacak bağlantıyla bu süreci daha kısa sürede tamamlayacak.

İzin sürecinde tamamlanması gereken işlem sayısı da 18’den 6’ya inecek. Vatandaşlar, evraklarını belediyeye teslim edecek. Bu aşamadan sonra belediyeler gerekli evrakları elektronik ortamda kendi birimleri ile ilgili idarelere göndererek inşaat onay sürecini tamamlayacak.

Belediyenin imzası ile inşaata başlanacak

Ayrıca önceki dönemde yapı ruhsatında, denetim firması, proje mimarı, inşaat-elektrik-tesisat için mühendisler, müteahhit, belediyede şef, daire başkanı gibi 18 ayrı kişinin imzası aranırken gelecek dönemde belediyenin onayı ile inşaata başlanabilecek.

Çalışmaların hızlanması amacıyla çok sayıda adım atmaya hazırlanan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, şantiye kuruluşu için SGK’ya gitme zorunluluğunu da ortadan kaldıracak. İşlemler, SGK ile belediye arasında kurulacak iletişim kanalı aracılığıyla tamamlanacak.

Kamuoyunda iskan olarak bilinen yapı kullanma ruhsatının verilmesi sırasında SGK’dan ve vergi dairesinden istenen “borcu yoktur” belgeleri de belediyeler tarafından doğrudan vatandaş yerine ilgili kuruluşlardan temin edilecek.

Tapuda otomatik sisteme geçilecek

İnşaatın bitirilmesiyle birlikte iskan sürecinin ardından Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’ne başvurularak yapılması gereken “cins değişikliği” işlemi de tek kaleme indirilecek.

Tapu ile belediye arasında kurulacak elektronik iletişim ile iskan iznini veren belediye, aynı zamanda tapuyu da bilgilendirecek ve “cins değişikliği” otomatik olarak gerçekleşecek. 

“Kaliteli bir denetim mekanizması kuracağız”

Toplantıda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hayata geçirilecek çalışmaları değerlendiren Bakan Özhaseki, yapı denetim kuruluşlarında bina planlarını onaylayan memurlar için deneyim şartı getirileceğini bu sayede daha kaliteli bir denetim mekanizması kurulmasının hedeflendiğini de açıkladı. 


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.