DOLAR 32,3823 0.17%
EURO 34,9849 -0.27%
ALTIN 2.324,910,25
BIST 9.090,110,11%
BITCOIN 2267013-0,70%
Düzce
24°

PARÇALI BULUTLU

13:15

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

271 okunma

KARADENİZ İÇİN OLMAZSA OLMAZ

ABONE OL
08/12/2018 11:37
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Düzce Üniversitesi Biyolojik Çeşitlilik Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜBİYOM) Müdürü Doç. Dr. Deniz Yağlıoğlu, Karadeniz’de avcılığın dikkatli yapılması gerektiği uyarısında bulunarak, “Sürdürülebilir balıkçılık kültürü daha tam oturmadı.

Her sene aynı miktarda balığı yakalamak için nasıl bir balıkçılık yönetimi uygulamalıyız, aslında yapmamız gereken bu” dedi.

Düzce Üniversitesi Biyolojik Çeşitlilik Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜBİYOM) Müdürü Doç. Dr. Deniz Yağlıoğlu, Karadeniz’de avcılığın dikkatli yapılması gerektiği uyarısında bulundu.

Yağlıoğlu,  yaptığı açıklamada, Karadeniz’de önemli seviyede avcılık yapıldığına dikkati çekti. 

“Karadeniz’de deniz koruma bölgesi olmayan tek ülkeyiz”

Karadeniz sahillerinden çok miktarda hamsi ve çinekop çıktığını anımsatan Yağlıoğlu, şöyle konuştu:

“Sürdürülebilir balıkçılık kültürü daha tam oturmadı. Her sene aynı miktarda balığı yakalamak için nasıl bir balıkçılık yönetimi uygulamalıyız, aslında yapmamız gereken bu. Şu an tezgahlarda iri düzeyde mezgit var, 1-2 ay sonra artık bu mezgitleri göremeyeceğiz. Sezonun kapanmasına 5 ay kala neredeyse yasal boyda mezgit avcılığı mümkün olmayacak. Bunların olmaması için sürdürülebilir balıkçılık yönetimi ve deniz koruma alanları oluşturulmalı. Karadeniz’de deniz koruma alanı ilan edilmiş bir bölgemiz yok. Karadeniz’de deniz koruma bölgesi olmayan tek ülkeyiz.” 

Bakanlığın sürdürülebilir balıkçılık konusunda önemli çalışmalarının bulunduğunu ifade eden Yağlıoğlu, balıkçılıktan anlayan ciddi kadroların bakanlıkta bu işlerle ilgilendiğini, yasaklar konusunda irade göstermekten çekinilmediğini, eskiye nazaran daha umutlu olduklarını bildirdi.

Karadeniz’de bol avcılığın artık sona yaklaştığını aktaran Yağlıoğlu, “Hamside bir süre daha avcılık sürer ama tezgahlara çok az gelir. Lüfer balığı da hareketli, tezgahlarda her daim görülüyor. Kalkan balığı avcılığı da sürüyor ama yorum yapabilmek için sezonun sonunu görmek gerekiyor.” değerlendirmesinde bulundu. 

 


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.