DOLAR 32,3324 0.24%
EURO 35,0848 -0.14%
ALTIN 2.299,901,00
BIST 9.043,702,69%
BITCOIN 22770020,42%
Düzce
26°

KAPALI

16:44

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

437 okunma

Kendini Genç Hisseden Akçakocalı Yaşlılar Panelde Tecrübelerini Paylaştılar

ABONE OL
21/03/2017 09:36
0

BEĞENDİM

ABONE OL

 

18-24 Mart Yaşlılar Haftası nedeniyle Düzce Üniversitesi Kampüsü Cumhuriyet Konferans Salonu’nda düzenlenen panelde Aktif Yaşlanmanın önemi anlatıldı.

Düzce Üniversitesi Sağlık bilimleri fakültesi ve Akçakoca kent konseyi işbirliği ile 18-24 Mart yaşlılar haftası kapsamında düzenlenen “Yaşlıların Hayata Aktif Katılımı” temalı panelini Yrd. Doç. Dr. Fatma Eker yönetti.

Saat 14.30’da başlayan panelin Konuşmacılarından Arş. Görevlisi Dr. Tuğçe Turten Kaymaz, sağlıklı yaşlanmak için yapılan çalışmaları anlattı. Dünya’dan ve Türkiye’den aktif yaşlanmaya dair örnekler verdi.

Kaymaz, “Aktif ve sağlıklı yaşlanmak için gençlik yıllarından itibaren hem bedeni hem de zihni çalıştırmak gerekli. Gençlik dönemindeki alışkanlıklarınız yaşlılıktaki yaşam kalitenizi belirleyecek” dedi ve sigara ve alkolden uzak durmanın sağlıklı yaşlanma için ne denli önemli olduğunu açıkladı.

Akçakoca Kızılay Konukevi Psikoloğu Dilek Aydoğan Direk, yaşlıların huzurevine geldikleri günden başlayarak, nasıl uyum çalışmaları yürüttüklerini belirtirken, kişilerin ruhsal ve fiziksel takiplerini düzenli olarak yaptıklarını da sözlerine ekledi.

 

Kurumsal düzeyde gerçekleştirdikleri  psiko-sosyal destek faaliyetlerini, Konukevi faaliyetlerinden Örnek görseller ve literatür çalışmaları ile destekleyerek anlatan Direk, Türk Kızılayı’nın çok da tanınmayan bir yüzünü, yaşlıya verdiği değeri ön plana çıkaran bir içerikle konuşan Dilek Aydoğan Direk, Akçakoca Konukevi’nde yaşlıların kendi işlerini görebilmeleri ve onları aktif konumda tutmak  için etkinlikler, yaşam boyu öğrenim programları düzenlediklerini söyledi.

Dohaycan Derneği’ni temsilen katılan Nermin Alpay “ Huzurevinde başlattıkları Yaşam boyu öğrenim projelerinin amacının;   “hadi komşuya gidelim” tarzında Akçakoca’nın 40 yaş üstü insanları ile Huzurevi konuklarını birlikte üretmeye teşvik etmek olduğunu” söyledi. Alpay,  “Bu yıl, Ebru sanatı, taş boyama işlerinin yanı sıra 7’den 77’ye tiyatro ve drama çalışmaları ile daha çok derinleştirmek istiyoruz’’ şeklinde konuştu.

Daha sonra konuşan Huzurevi konuklarından Hülya Güngören,”Huzurevinde günlerimiz çok güzel geçiyor. Yaşlanmaktan mutluluk duyuyoruz” dedi.

Güngören, konukevindeki yaşamı, psiko-sosyal faaliyetlerin kendisine, yaşamına ve diğer yaşlılara olan katkılarından söz ederken, çocukluğunda rahmetli babasının Kızılay yardım zarflarına koyduğu cüzi meblağlar ile okula götürürken Kızılay ile ilk tanıştığını ifade ederek, aynı Kızılay’ın yıllar sonra kendisine kucak açtığı, bir aile sıcaklığını yaşattığını duygulu sözlerle ifade etti.

Bir sonraki konuşmacı olan ve ‘Dinamik Yaşlanma’ üzerine konuşan Mustafa Çakır, Akçakoca’da 40 yaş üstü kişilerle Gökspor Veteranlar Spor kulübünü kurduklarını, maçlara çıktıklarını, kendilerini bu aktif sporla daha sağlıklı hissettiğini anlattı.

Daha sonra Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şerif Demir tarafından panelistlere teşekkür belgeleri verildi.

 


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.