DOLAR 32,4944 0.14%
EURO 34,7725 0.12%
ALTIN 2.482,850,85
BIST 9.494,92-0,37%
BITCOIN 20719013,10%
Düzce
18°

HAFİF YAĞMUR

19:51

AKŞAM'A KALAN SÜRE

293 okunma

MEZARLARI GÖREN ÇILGINA DÖNDÜ

ABONE OL
31/10/2018 17:35
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Düzce Çay Mahallesi kabristanlığında bulunan yakınlarına ait mezarların açıldığını ve naaşların poşetlere koyulduğunu gören vatandaşlar manzara karşısında çılgına döndü.

Yıllar önce kaybettikleri yakınlarına ait mezarların hiçbir bilgi ve haber verilmeden açıldığını dile getiren vatandaşlar konu hakkında şikayetçi oldu.

Olay, Aydınpınar Caddesi üzerinde bulunan Çay Mahallesi Mezarlığında meydana geldi. Cadde üzerinde yapılacak olan yol genişletme çalışması için yola 5 metre cephesi olan mezarlıkta bazı mezarların nakil işlemine başlandı.

Yakınlarının mezarlarının izinsiz ve habersiz açıldığını iddia eden vatandaşlar, haberi duyar duymaz kabristana geldiklerini belirttiler.

Karşılaştıkları manzara ile adeta çılgına dönen vatandaşlar, bu konuda neden haber verilmediği konusunda şikâyetlerini dile getirdiler.

Burada yatan naaşların kendileri için önemli değerler taşıdığına vurgu yapan vatandaşlar, yolun genişlemesi için yürütülen çalışmaların olabileceğini ancak bu konuda bilgilendirme yapılması gerektiğini dile getirdiler.

“Neden hiç kimsenin haberi yok?”

Karşılaştığı manzarayı dile getiren Nursel Yalçın, yaşanan olay ile ilgili düşüncelerini ve hislerini şu şekilde açıkladı:

“Az önce çarşıdaydık. Öğreneli yarım saat oldu. Hızla geldik ve ölümüzün bize sorulmadan kaldırıldığını gördük. Haber vermek, telefon açmak yok. Beyefendi bize sakin olun diyor. Onun hiçbir şeyi ama benim dedem. Bazılarının babaları, akrabaları. Biz kaldırılmasın demiyoruz. Yol da geçiyor olabilir, saygı duyuyorum. Sadece üzüldüğümüz nokta, bize neden haber verilmiyor? Geldik ölülerimiz poşetin içinde, haberimiz yok. Yollara döşendik. Birinin ayakları titriyor, diğeri kalbim duracak diyor. Bir çiçek kopartamıyoruz, buradaki insanlara sormadan bir ağaç kesemiyoruz. Neden hiç kimsenin haberi yok?

“Borcu olunca aranıyor da…”

Babasının mezarının haber verilmeden çıkartıldığını ve bu olaydan duyduğu rahatsızlığı dile getiren Gülüşen Geçici, “Bir kuruş borcu olunca aranıyor da, buradan çıkarttıkları adam benim babam, nasıl oluyor da görmüyorum. Aklım duracak yani. Bu kadar mı insanların değeri yok? Bir köpeğe araba çarpıyor da veteriner getiriyorlar, haber veriyorlar köpeğin sahibine. Ölüler köpek bile değil miydi? Yazıklar olsun böyle devlete, insanlık bu kadarmış” ifadelerini kullandı.

“Haber vereceğiz dediler ama haber vermediler”

Mezarların kaldırıldığını telefonla öğrendiğini ve aceleyle geldiğini söyleyen Fatma Kaya, “Ben buranın kalkacağını 1,5 sene önce duydum. Mezarlıklar Müdürlüğüne dilekçemi verdim. Biz size haber vereceğiz dediler ama haber vermediler. Ben de çarşıdayken duydum ve koşa koşa geldim” dedi.

“Onları kaybettiysek, kalbimizden de atmadık yani”

Yolun genişleyeceği için bu çalışmanın yürütüldüğünü öğrendiğini ifade eden bir diğer vatandaş, “Bize gereken bilgi ve haber verilmeden kazıya başlanmış. Yapacak bir şey yok. İnsanların bilgilendirilmesi gerekiyordu. Burada yatanlar bizim en büyüklerimiz ve manevi değerlerimiz. Biz onları kaybettiysek, kalbimizden de atmadık yani” şeklinde konuştu.

“Hepsini çıkartıyormuşuz gibi bir intiba oluştu”

Yaşanan gerginliğe ve burada yapılan çalışmaya açıklık getiren Düzce Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Numan Şirin, yola 5 metre cephesi olan mezarlıkta bazı mezarların izinli bir şekilde çıkartıldığını söyledi.

Yanlış bir anlaşılma yaşandığını belirten Şirin şu şekilde konuştu. “4 ailenin mezarlarını çıkartırken, görenler diğerlerine ‘mezarlarınız çıkartılıyor’ şeklinde bir haber yayınca, hepsini çıkartıyormuşuz gibi bir intiba oluştu. Bir mezarda sorun oluştu onun da sebebi, yanındaki mezarı alırken, o mezarında kemikleri ortaya çıktı. Bu olay yaşanınca kaybolmasın diye alalım dedik. Daha sonra cenazenin yakınları geldi ve defnedilmesini istedi. Biz de tekrar aynı yere defnettik. Mezarlara dokunulamaz ve zarar verilemez. Biz onların acılarını arttırmak değil, ortak olmak adına tekrardan defin işlemini gerçekleştirdik.”  

Yöneltilen şikâyetler üzerine olay yerine gelen polis ekipleri konu ile ilgili bilgi aldı. Şikâyetçi olan vatandaşları, İl Emniyet Müdürlüğü’ne yönlendiren ekipler, Park ve Bahçeler Müdürü Şirin’den de konu hakkında bilgi aldı. 


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.