DOLAR 32,4733 -0.21%
EURO 34,9321 0.25%
ALTIN 2.430,850,33
BIST 9.787,610,67%
BITCOIN 2081267-3,78%
Düzce
29°

PARÇALI BULUTLU

13:07

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

353 okunma

Mobilya ve beyaz eşyada fiyatlar ne kadar düşecek?

ABONE OL
04/02/2017 10:40
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Beyaz eşya ile küçük ev aletlerinden alınan yüzde 6.7 oranındaki ÖTV 30 Nisan’a kadar sıfıra çekildi
Mobilyada KDV oranı 30 Nisan’a kadar yüzde 18’den 8’e indirildi.
Yatlar, kotralar, tekneler ve gezinti gemilerinde uygulanacak ÖTV oranı da sıfır olarak saptandı.
Mobilyada karar sonrası 125 bin kişiye ek istihdam yaratılacak.
Satışlar yüzde 30 artacak.
Beyaz eşyada fiyatlar ortalama yüzde 8, mobilyada yüzde 10 düşecek.
İndirim, sektör büyümelerini yüzde 25 yukarı çekecek.

Hükümet, ekonomide son çeyrekte baslayan toparlanmayı hızlandırmak için attıgı adımlara bir yenisini ekledi. Resmi Gazete’de dün yayımlanan 9759 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile beyaz esyada yüzde 6.7 olan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) nisan sonuna kadar sıfırlandı.
Buna göre klima, buzdolapları, derin dondurucular, gazla çalısan su ısıtıcıları, termosifonlar, çamasır ve çamasır kurutma makineleri, bulasık makineleri, elektrik süpürgesi, gıda ve meyve presleri ile elektrikli küçük ev aletlerine ÖTV uygulanmayacak.
Mobilya tarafında ise döner koltuk ve sandalyeler, yatak haline getirilebilen oturmaya mahsus mobilyalar, büro mobilyaları, mutfakta ve yatak odalarında kullanılan ahsap mobilyalar ile plastik maddeden yapılan mobilyaların yüzde 18 olan KDV’si 30 Nisan’a kadar yüzde 8’e çekildi.

İSTİHDAM ARTACAK
Hükümetin iç talebi canlandırarak üretimi artırmayı hedefleyen bu hamlesi, özellikle beyaz esya ve mobilya sektörlerinde yüzde 25-30 arasında büyüme saglayacak.
Kararın etkisiyle fiyatların beyaz esya sektöründe yüzde 8, mobilyada ise yüzde 10 düsmesi bekleniyor.
Canlanmaya paralel olarak istihdamın da 125 bin artması öngörülüyor. Kararın etkisiyle borsada beyaz esya ve mobilya sektörü hisseleri yüzde 5’in üstünde yükseldi.
Türkiye Beyaz Esya Sanayicileri Dernegi Baskanı Ergün Güler iç pazardaki daralmanın önüne geçilecegini belirtirken, Mobilya Sanayicileri ve Dernekleri Federasyonu Baskanı Ahmet Güleç ise KDV indiriminin satısları yüzde 30 artıracagını, ürün fiyatlarını ise yüzde 10 düsürecegini söyledi.

TALEP CANLANACAK
Iklimlendirme-Sogutma- Klima Imalatçıları Dernegi Baskanı Taner Yönet, ertelenmis talebin alıma dönecegini kaydederken, Züccaciyeciler Dernegi Baskanı Ömer Ertugrul Erdogan da, “Sektör ve tüketici açısından önemli ve sevindirici bir haber” dedi. Baymak’ın CEO’su Ender Çolak ise indirimin sezon satıslarını erkene çekecegini ve pazarı hareketlendirecegini ifade etti.

DÜĞÜN HAZIRLIĞINA DESTEK
ARÇELİK Türkiye Genel Müdürü Can Dinçer, beyaz eşyada fiyatlarda yüzde 7-8 düşme beklediklerini kaydetti. TeknoSA Genel Müdürü Bülent Gürcan da piyasanın hareketleneceğini belirterek, düğün hazırlığı yapan çiftlerin bunu değerlendireceğini söyledi.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.