DOLAR 32,4999 -0.04%
EURO 34,7747 -0.62%
ALTIN 2.442,200,27
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2074949-1,25%
Düzce
16°

KAPALI

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

269 okunma

Oda Başkanı Başaran’dan ‘Erken Hasat’ Uyarısı

ABONE OL
05/08/2017 18:33
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Akçakoca Ziraat Odası Başkanı ve UFK üyesi Başaran: ” Sahil kesiminde 10 ağustostan önce, orta kuşakta ayın 15’i, yüksek kuşakta ise 20’si gibi toplamaya yani hasat edilmeye başlanmalıdır.” dedi.

Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Yönetim Kurulu Üyesi Levent Şahin Başaran gazetemize yaptığı açıklamada, 10 Ağustostan önce fındık hasadının yapılmaması uyarısında bulundu.

Başaran fındık hasadının yüksekliğe göre fındıkta olgunlaşma olduğunu belirterek,”Ziraat Odaları olarak Tarım İlçe Müdürlüğü ile yaptığımız çalışmada özellikle sahil kesiminde 10 ağustostan önce hasada başlanmaması gerekiyor. Orta kuşakta ayın 15’i, yüksek kuşakta ise 20’si gibi toplamaya yani hasat edilmeye başlanmalıdır.” dedi.

Erken hasadın zararlarına değinen Başaran,”Erken hasat fındık üreticisine büyük zararlar vermektedir. Erken hasatta 1 ton ve 2 ton fındık toplayan bir kişi de yüzde 10’luk fire kayıpları olabilir ama o tonajdaki bir ürün için çok önemli olmaya bilir. Türkiye geneline vurduğumuz zaman çok büyük ekonomik kayıplara sebep vereceği açıktır. Özellikle çiftçilerimizin bu konuda duyarlı olmalarını istiyoruz. İkinci bir sebepte randıman düşüklüğü olacağı için kendi bütçesinde gelir kaybına sebebiyet verecektir. Bir üçüncüsü ise fındığını hemen pazara indirmeme kampanyamız var. Yani erken toplanan fındık erken pazara inmesi gerekir.Buda erken piyasaya inen fındık fiyatlarda düşüşe neden olacaktır.”ifadesini kullandı.

Başaran çocuk işçiliğine de değinerek,”Çocuk işçiliği konusu çok suistimal ediliyor olsa da bazı kuruluşların çocuk işçiler için çalışmaları var. Çocuk işçi çalışmasına bizim onay vermemiz mümkün değil. Akçakoca Kaymakamlığının pilot bölge olduğu için söylüyorum. Bu bölgelerde çocuklar için eğitim kurumları açıldı. İyi bir eğitim alacaklar ve iyi zaman geçirecekler. Bu imkanlar var. Bu konuyu suistimal edenlerde var. Bu suistimal edenlere karşı gereğinin yapılmasını temenni ediyorum.” diye konuştu.

Başaran çiftçilere yeni sezonun hayırlı uğurlu bol kazançlı bir yıl olmasını diledi


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.