DOLAR 32,6026 0.39%
EURO 34,8080 0.2%
ALTIN 2.496,330,49
BIST 9.481,58-0,45%
BITCOIN 21101135,23%
Düzce
15°

HAFİF YAĞMUR

16:52

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

296 okunma

ODA BAŞKANINDAN ‘TARIMDA MİLLİ BİRLİK PROJESİ’NE TEPKİ

ABONE OL
29/04/2019 14:18
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, “tarımda Milli Birlik Projesinin” Türk tarımını ve üreticisini zora sokacağını belirterek uygulamaya konulmamasını istedi

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, ‘Tarımda Milli Birlik Projesi’nin Türk tarımı ve üreticisini zora sokacak bir şekilde kesinlikle ve kesinlikle uygulamaya konulmaması gerektiğini bildirdi.

Karan yaptığı açıklamada, ‘Tarımda Milli Birlik Projesi’nin eksik ve üreticiyi zora sokabilecek noktalarına dikkat çekti. Karan, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 25 Nisan 2019 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanması beklenirken başka bir tarihe ertelenen ‘Tarımda Milli Birlik Projesi’nin milli olduğu kadar, Türk tarımına yabancı olduğunu ifade etti.

Karan, projede Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı taşra teşkilatları ile Fiskobirlik, Marmarabirlik gibi birlik ve kooperatiflerin kapatılarak yeni bir kooperatifçilik sisteminin ön görüldüğünü belirterek, ilk önce Türk tarımı ve üreticisinin buna hazır hale getirilmesi gerektiğini kaydetti.

‘Tarımda Milli Birlik Projesi’nde” birde pazarlama kısmı olacağına vurgu yapan Karan, üreticileri yakından ilgilendiren asıl kısmın bu olduğunu, bakıldığında pazarlama ayağının tarımda bir tekel oluşturabileceğini savundu.

 

Karan, fındık, pamuk, ayçiçeği, kuru üzüm, zeytin, fıstık gibi bitkisel ve hayvansal ürünlerin kurulacak olan kooperatifler aracılığıyla alınacağını ancak pazarlamasının kooperatif iştiraki olacak olan yabancı firmalar da dahil, firmalar aracılığıyla yapılmasının planlandığını kaydetti.

Karan, “Türk tarımı gelişsin, Türk üreticisi üretsin, tarımda dışa bağımlı olmayalım, tarımda elimiz güçlü olsun denilen bir noktada böyle bir yapı ve sistem üreticinin yararına mı yoksa zararına mı olur bunun hesabı iyi yapılmalıdır. Kendi bölgemizin milli ürünü olan fındıktan örnek verecek olursak, son yıllarda bir tekelden söz ediyor ve onunla mücadele ediyoruz. Dış kaynaklı bu firmanın fındıkta nasıl bir baskı ve tekel oluşturduğunu devletimizde çok iyi bilmekte. Yarın Tarımda Milli Birlik Projesi belirtildiği gibi uygulamaya konulursa, fındıkta veya başka bir tarım ürününde tekel oluşturmak isteyen bu firmaların kooperatiflerin pazarlama kısmında yer almayacağının garantisini kim verebilir. Bu pazarlama sistemi bir tekel oluşturmuş olmaz mı? Biz fındık üreticileri olarak devletimizin üretici ve çiftçisini zora sokacak bir projeye imza atacağına inanmıyoruz. Türk tarımı ve üreticisinin kalkınması için hazırlan bu proje iyi niyetle ve ülkenin yarına yönelik hazırlanmış bir projedir. Ancak kamuoyuna yansıdığı kadarıyla eksikleri ve Türk tarımı adına değiştirilmesi gereken noktaları vardır. Biz inanıyoruz ki, bu proje önümüzdeki günlerde revize edilerek Türk tarımı ve üreticisine sunulacaktır” dedi.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.