DOLAR 32,4976 -0.15%
EURO 34,9663 0.32%
ALTIN 2.430,810,33
BIST 9.810,580,91%
BITCOIN 2063475-4,37%
Düzce
29°

PARÇALI BULUTLU

16:55

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

346 okunma

Röportaj: İbrahim Bilgin’le 10 Soruda Gündeme Dair…

ABONE OL
04/11/2017 12:04
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Son dönem Akçakoca siyasetinin etkili isimlerinden biri olan İbrahim Bilgin’le hem yerel gündeme ilişkin hem de aktüel siyasal gelişmeler üzerine bir röportaj yaptık.

Kamuoyunun yakından tanıdığı İbrahim Bilgin’in belirgin siyasetçi kimliğinin yanı sıra, üniversitede ders veren bir sözleşmeli öğretimci, gazetelerde politik makaleler yazan sıkı bir yazar ve son olarak Türkiye Briç Federasyonu Yönetim kurulu üyesi bir sporcu kimliğine de sahip.

Hal böyle olunca, yaşamın her alanında iz bırakmış bu siyasetçiye, kendisini daha yakından tanımamıza olanak sağlayacak birkaç soru sormayı üzerimize vazife addettik.

1-Sayın Bilgin bize kısaca özgeçmişinizden söz eder misiniz ? 

Tabii ki… 1959 Akçakoca doğumluyum. 1970 yılında Orhangazi İlkokulu’ndan, 1973 yılında Akçakoca Ortaokulu’ndan, 1976 yılında Akçakoca Lisesi’nden mezun oldum. 1980 yılında AİTİA Muğla İşletmecilik Yüksek Okulu’nda lisans öğrenimimi tamamladım. Halen Sakarya Üniversitesi’nde yüksek lisans yapıyorum.

Askerlik ?

1981-1983 yılları arasında Kars/Aralık’da Seyyar Jandarma Asteğmen olarak vatani görevimi yerine getirdim.

Meslek?

1979-1981 ve 1983-1984 yılları arasında SS Akçakoca Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi’nde Muhasebe Müdürlüğü yaptım. 1984 yılından bu yana Akçakoca’da Serbest Muhasebeci Mali Müşavir olarak faaliyet yürütüyorum.

Akademik  yaşam?

1995-2014 yılları arasında Düzce Üniversitesi Akçakoca Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Y.O. ile Akçakoca Meslek Yüksekokulu’nda Genel Muhasebe, Bilgisayarlı Muhasebe, Dış Ticaret İşlemleri Muhasebesi, Ticaret Hukuku, Finansal Yönetim, Turizm İşletmeleri Muhasebesi, Şirketler Muhasebesi, Maliyet Muhasebesi, Stratejik Finansal Yönetim, Ticaret Hukuku, Bütçeleme, Yönetim Muhasebesi ve Muhasebe Denetimi dersleri verdim.

Siyasi geçmişiniz ?

1977-1980 yılları arasında Milli Selamet Partisi Muğla Gençlik Kolları Üyeliği, 1989-1994 yılları arasında Anavatan Partisi Akçakoca Belediye Meclis Üyeliği, 1994-1997 dönemi Refah Partisi Akçakoca İlçe Teşkilatı Yöneticiliği, 1999 yılı genel seçimlerinde Fazilet Partisi Bolu ili Milletvekilliği Aday Adaylığı başvurusu yaptım.

2004 yılı yerel seçimlerinde Akçakoca ilçesi 2. sıradan Adalet ve Kalkınma Partisi Düzce İl Genel Meclis Üyeliği’ne seçildim.

2009 yılı yerel seçimlerinde de Akçakoca ilçesi 1. Sıradan Adalet ve Kalkınma Partisi Düzce İl Genel Meclis Üyeliği’ne seçildim.

İGM’de 6 yıl Plan ve Bütçe Komisyon Başkanlığı yaptım.

8 yıl Akçakoca İnsan Hakları Kurulu Üyeliği, 6 yıl Akçakoca Hasta Hakları Kurulu Üyeliği yaptım.

13 Temmuz 2013 – 22 Kasım 2014 tarihleri arasında Ak Parti İlçe Başkanlığı yaptım.

7 Haziran 2015 ve 1 Kasım 2015 Genel Seçimlerinde Düzce ili Ak Parti Milletvekili aday adayı oldum.

STK’larda bir görev üstlendiniz mi ?

Çok… 1977-1980 dönemi Milli Türk Talebe Birliği Akçakoca Şubesi Yönetim Kurulu Üyeliği, 1986-1994 yılları Türk Hava Kurumu Akçakoca Şubesi Başkanlığı, 2003-2004 yılları Akçakocaspor Kulübü As Başkanlığı, 2000-2004 yılları Akçakoca Anadolu Lisesi Kurucu Koruma Derneği Yönetim Kurulu Üyeliği, 2003-2004 yılları AİBÜ Akçakoca Meslek Yüksek Okulu Koruma ve Geliştirme Derneği Başkanlığı, 1989-1990 yılları Akçakoca Haber Gazetesi Yazı İşleri Müdürlüğü yaptım.

2009-2011 yıllarında çeşitli gazetelerde düzenli olarak köşe yazarlığı yaptım.

2015-16 döneminde üstlenmiş olduğum Akçakoca İşletme Fakültesi Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkan Yardımcısı görevini halen sürdürmekteyim.

Düzce Gazeteciler Cemiyeti üyesiyim.

Türkiye Briç  Federasyonu Yönetim Kurulu üyesiyim.

Düzce MÜSİAD üyesiyim.

Hobileriniz ya da farklı ilgi alanlarınız var mı ?

Fotoğraf sanatı ile uğraşıyorum. 5 kişisel sergi, 6 karma fotoğraf sergisine katıldım. İkisi ulusal olmak üzere, birçok fotoğraf yarışmasında jüri üyeliği yaptım. Fotoğraf yarışmalarında çok sayıda derecem var.

Medeni durumunuz nedir?

Evliyim. İki erkek, bir kız evlat sahibiyim.

2-  2015’in 7 Haziran ve 1 Kasım genel seçimlerinde Milletvekili aday adayı oldunuz, fakat aday gösterilmediniz. O süreçte neler yaşadınız? Aday gösterilmeyişinizi neye bağlıyorsunuz ? 

Aday adaylık sürecinde çok şey öğrendim. Yaptığımız çalışmaların ve üretebildiğimiz hizmetlerin karşılığını gördüm. Doğru yaptıklarımızla, yanlış yaptıklarımızı; yapamadıklarımızın toplumdaki karşılıklarını gördüm.

Biriktirdiğimiz dostlarımızı, dost görünen menfaatperestleri gördüm. Benim için çok başarılı bir süreçti. Aday olmak nasip değilmiş ki, başka arkadaşlarımız aday oldular. Külli iradeye inanan biri olarak, Partimizin genel merkez kararına saygı göstererek seçim çalışmalarımızı sürdürdüm.

3- 18 Nisan 2017 anayasa referandumu halk oylamasında farklı bir çalışma yolu izlediniz. Yerel basın üzerinden maddeleri tek tek anlatmak suretiyle  entelektüel bir çalışma yaptınız. Bunda amacınız neydi? 

Anayasa değişiklik maddeleri uzun zamandır tartışılıyordu. Hatta partimizin 1 Kasım seçimlerindeki beklentisi anayasa değişikliği yapabilecek bir parlamento aritmetiği idi.

Bu süreçlerde toplumsal beklentileri ve oluşturulacak çözümleri konusundaki çalışmaları yakından takip ediyordum.

18 yaşından beri aktif siyasetin ve milletin içinde olan; ihtiyacı ve bu ihtiyaçları karşılayabilmenin yolu konusunda görüş ve fikir sahibi biri olarak bu referandumun önemini görüyordum.

Gençliğimi adadığım davamın hedefe ulaşmasının bir yolu olarak gördüğüm oylamanın önemini millete anlatmak gerekiyordu. Oysa bununla sorumlu olan insanların olayın farkında olmadığını, menfi propagandalardan çabuk etkilendiğini görünce onlarla sık sık bir araya gelerek tartışıp olası sonuçları anlatmaya çalıştım.

Davet edildiğim üniversite gençliği, Ak Parti Akçakoca ilçe danışma kurulu, Ak Parti Çilimli ilçe yönetim kurulu, Düzce Genç Müsiad konferansı gibi geniş katılımlı toplantılar aracılığıyla bilgilerimi paylaştım.

Televizyon programlarındaki teknik tartışmalar ve kargaşadan etkilenen ev hanımları ve siyasetten uzak duran insanlarımızın anlayacağı dilden, basit anlatımla genel olarak değişiklik maddelerinin ne anlama geldiğini madde madde yazdım.

18 madde için 18 yazı, girişi ve sonucu olarak da 6 yazı olmak üzere 24 adet köşe yazısı yazdım. Bu köşe yazılarını düzenli olarak yayımlayarak, muhtemelen On Bin seçmene direkt ulaştıran Düzcenin Sesi, Akcakoca tv ve Akçakoca Gazetesi’ne bir kez daha teşekkür ediyorum.

4-  14 Ekim’de yapılan Ak Parti İlçe kongresine katılmadınız. Neden?

Üyesi olmaktan onur duyduğum Ak Parti, kurumsal kimliği olan bir partidir. Dolayısıyla hiç kimsenin malı değildir. Yetkili hiç bir üyesi de atanmış memur değildir.
Muhafazakar demokrat kimliğe sahip Partimiz geçmişin geleneklerini muhafaza eder. Dolayısıyla, toplumun geçmişten gelen siyasi teamüllerine dikkat eder. Bu teamüllerin başında ise ahde vefa gelir.
Parti içerisinde fiilen görev almış, 10 yıl İl Genel Meclisi üyeliği, 1,5 yıl Teşkilat Başkanlığı yapmışsanız, üstelik teşkilat başkanı olduğunuz dönemde zaferle sonuçlanmış bir belediye seçimi geçirmişseniz beklentiniz de o derece saygı bekleyen bir tarzda olur.

Partimizin köklü bir yenilenmeye girdiği, teşkilatlarımızın yeniden yapılandırıldığı bir dönemde, fikriniz alınmıyor, görüşünüz sorulmuyorsa ne düşünürsünüz.
Siyasi tecrübelerinize ihtiyaç duyulmadan, usulen bile olsa görüşünüz alınmadan, telefonla yapılan davet sonucu, ben de kongreyi telefondan izlemek zorunda kaldım.

Yoksa partime ve davama karşı kırgınlığımın olması siyasi anlayışıma uygun olmadığı gibi, millete hizmetten beslendiğim dava inancım, her yeni gün artarak devam etmektedir.

5 – Belediye başkanlarının istifa süreçlerini nasıl okumak gerekiyor?

Partimizin istişare kültürü vardır. Bu uygulama liderin başkanlığında yapılır. Partimizin Genel Başkanı, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, halkın nabzını en iyi tutan, halkın talepleri doğrultusunda siyaset üreten bir liderdir.

İstifalar gündeme gelmeden öncesini biraz hatırlayalım… Halkın kahir çoğunluğu Ak Partinin kendi içini temizlemesini istiyordu. 15 Temmuz kanlı darbe girişiminin, ülkemizin birçok dinamiğini bozduğu, olağanüstü bir dönemdeyiz.

Devletin kurumları yeni bir sisteme hazırlanıyor. Dolayısıyla siyasetin de yeni sisteme ayak uydurması gerekiyor. Bu yeni sistem halkın mutlak gücüne ve takdirine dayalı bir sistem olacak.

Edindiğimiz bilgilere göre haklarında sayısız şikayet bulunan belediye başkanlarının kamuoyundaki destekleri konusunda yapılan anket sonuçları bu istifaları gerekli hale getirdi. Bu istifaları halkın değişime yönelik taleplerinin bir sonucu olarak değerlendiriyorum.

6- Cumhurbaşkanının “metal yorgunluğu” çıkışı konusunda ne düşünüyorsunuz?

Genel Başkanımızın bu yorumu çok şey ifade etmektedir. Özü itibariyle, değişime ayak uyduramayanların, halktan uzaklaşanların, bir şekilde FETÖ bağlantısı içinde bulunmuş olanların, kendini atanmış memur zannedenlerin, ticaretini ön planda tutanların, teşkilatlardan uzaklaştırılması için izlenen yol haritasının açıklaması olarak değerlendiriyorum.

7-  Meral Akşener’in kurduğu İyi Parti’nin kuruluşu ile siyasi konjonktürü nasıl okumalıyız?  

Türkiye Cumhuriyetinin 400. partisi olan İyi Parti’ye başarılar diliyorum. Demokrasimize katkı vermesini bekliyorum. Siyasi partiler, toplumsal talep sonucu ortaya çıkarlar. Siyasi bir boşluk olduğunu düşünenlerin bir araya geldiği bir parti gibi görünüyor.

Bundan sonra halkın önüne koyacakları projeler, uygulayacakları teşkilatlanma yapısı ve birlikte hareket edebilecekleri taraftarları, yeni kurulan bu partinin geleceğini belirleyecektir.

8- Önümüzdeki seçimlerle ilgili neler düşünüyorsunuz?

Öncelikle şunu söylemek isterim. İlk genel seçimlerle birlikte artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır. Siyaseti bildiğini düşünen, siyasetten anladığını bahseden, siyasi tecrübesi olduğunu söyleyen kim varsa bütün bildiklerini unutsun.

Artık güçlü bir değişim olacak. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile birikimli, liyakatli, bilimsel yöntemlerle seçilmiş, okumuş insanlar, yani memurlar siyaset yapma imkanı bulacak. Birikimlerini amirlerini mutlu ve memnun etmek için değil, halkı mutlu ve memnun etmek için kullanacaklar.

Parlamento toplumsal ihtiyaçlar için kanun düzenlemesi yapacak akil insanlardan oluşacak. Halk partilere değil, adaylara oy verecek. Ben de bu süreçte, dostlarımın önerileri, halkın beklentisi doğrultusunda siyaset yapmaya çalışacağım.

9- Sizin bundan sonraki hedefleriniz nelerdir. Aday olacak mısınız?    

Herkesin yaşadığı topluma, bulunduğu coğrafyaya hizmet etme görevi ve sorumluluğu vardır. Bu düşüncelerim ışığında, bu güne kadar üzerime düşen hiçbir görevden kaçınmadım. Bundan sonra da sorumluluğunu hissettiğim hiçbir sosyal görevden kaçmam.

10 – Siyaset dışında bir uğraşınız olacak mı?

O zaten hep vardı, var olacak da… Siyaset yaşantım asla eğitim, sosyal ve sanatsal çabalarıma engel olmadı, bilakis o yanımı geliştirip güçlendirdi.

Bildiğiniz gibi profesyonel manada fotoğraf sanatçısıyım. Doğa çekimlerimi paylaştığım Üniversitedeki arkadaşlarım ve öğrencilerim sık sık fotoğraf sergisi düzenlemem yönünde telkinde bulunuyorlar. Bu doğrultuda önümüzdeki günlerde bir fotoğraf sergim olacak. Buna yönelik hazırlıkları tamamlamak üzereyiz.

Bunun yanı sıra, bugüne kadar sayısız dergi ve gazetede sayısız makaleler yazdım. Bunları belli bir ana fikir etrafında derleyip bir kitap halinde yayınlama projemiz var. Yayıneviyle görüşmelerimizi tamamladık. Kısmet olursa pek yakında kitabımız da basılmış olacak.

Tabi bu arada bu projeleri hayata geçirme noktasında ana destekçilerim öğrencilerim. Her ne kadar ben onların hocası olsam da gençlerin fikirlerini almaya, onları anlamaya çalışıyorum.

Zaten aramızdaki kuşak farkını ortadan kaldıran ve bizi okul içinde olduğu kadar okul dışında da sık sık bir araya getiren enerjinin de bu anlayıştan ortaya çıktığına inanıyorum.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.