DOLAR 32,6121 0.37%
EURO 35,0693 0.23%
ALTIN 2.502,640,75
BIST 9.524,59-0,06%
BITCOIN 20460571,80%
Düzce
14°

HAFİF YAĞMUR

13:09

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

568 okunma

Ruhsat alındı… Tesis inşaatı yakında başlayacak

ABONE OL
15/10/2019 11:53
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Uzun yıllardır inşaat sektöründe hizmet veren Akfa Beton firması, Düzce’den sonra ikinci beton santralini Akçakoca’da kuruyor.

Doğancılar köyü sınırları içinde yer alan köy tüzel kişiliğine ait 11 dönümlük araziyi kiralayan firma, kurulum için gerekli işlemleri tamamlayarak ruhsatını aldı. 

Önümüzdeki günlerde tesisleşme çalışmalarını başlatacak olan Akfa Beton firmasının kısa sürede üretime başlayacağı öğrenildi.

Ruhsat alındı…

Akfa Kilittaş, İnşaat, Hafriyat, Orman Ürünleri, Nakliye, Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti’nin Akçakoca’da tesis kurma ruhsatı için yaptığı müracaat kabul edildi ve ruhsat verildi.

Kaymakamlık nezdinde yapılan müracaatın sonunda, İlçe Kaymakamlığı ilgili İl müdürlüklerinden yazı istedi.

İl Sağlık Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Müdürlüğü, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ve İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği’nden alınan ”olumlu” yazıların ardından firmaya ruhsatı verildi.

İlgili müdürlükler, Kaymakamlık’ın talebine karşılık cevabi yazılarda, herhangi bir uygunsuzluk bulunmadığını ve talep edilen arazi üzerinde hazır beton santrali ve beton yapı elemanları imalatı kurulmasında bir sakınca görülmediğini belirttiler.

Bunun üzerine Kaymakamlık’ça 6 Eylül tarihinde Akfa Beton firmasına işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı verildi.

İstihdam sağlayacak…

Akfa beton firmasının Akçakoca’da üretime başlamasıyla birlikte en az 20-30 kişiye iş imkanı oluşturacağı öğrenildi.

En az 10 kamyon sürücüsü ve bir o kadar diğer hizmet elemanlarının yanı sıra, yemek, personel servisi ve benzeri hizmetleri yapacak çok sayıda elemanı bünyesinde barındıracak olması nedeniyle, adeta bir fabrika işlevi görevi görecek olan Akfa beton firmasında, çok sayıda Akçakocalının istihdam edilmesi bekleniyor.

ÇED raporu zorunlu değil…

Firmanın kurulum işlemleri arasında ÇED (Çevresel Etki ve Değerlendirme) raporunun alınmasına yönelik bir zorunluluk olmadığı bilgisine ulaşıldı.

İlgili kurumların yaptıkları açıklamada, beton santrallerinin, ÇED raporunun alınması zorunlu olan sektörler arasında yer almadığı belirtilirken, ruhsat için, ilgili müdürlüklerin olumlu yazısının yeterli olduğu ifade edildi.

Fiyat tekeli kırılacak…

Firmanın Akçakoca’da beton üretimi yapacak olması inşaat sektöründe de olumlu karşılandı.

Akçakoca’da beton fiyatlarının Düzce’den daha pahalı olduğuna dikkat çeken kimi inşaat müteahhidi, ikinci bir beton santralinin kurulacağı Akçakoca’da rekabetten kaynaklanan fiyat düzenlemelerinin olacağı ve fiyatların aşağıya çekileceği fikrine sahip. 

Çevreyi kirletmenin cezası büyük…

Akfa beton firmasının çevreyi kirletme ihtimali ise yok denecek kadar az.

Firmanın dere kenarında kuruluyor olmasının tek nedeni su imkanına yakın olmaktan kaynaklanıyor.

İl müdürlüklerinden alınan olumlu yazılarda ise, tesisin ne şekilde kurulacağı, dere kenarında kurulması halinde kot farkının ne düzeyde ayarlanacağı, sel ve benzeri afet ihtimaline karşı tesisin ne şekilde kurulması gerektiği ve herhangi bir afet durumunda tesis zararının firmayı bağladığının yanı sıra, tesisin çevreye verebileceği muhtemel zararın da firmadan tazmin edilmesine kadar çok sayıda gerekçe mevcut. 

Bu kriterler ışığında firmanın üretim yaparken, çevreye, havaya ve suya zarar vermeyecek nitelikte bir üretim yapmaktan başka şansı olmadığı gibi, sözkonusu tesisin birkaç farklı kurum tarafından sürekli denetim altında tutulacağı belirtiliyor. 

Köye de para kazandıracak…

Akfa beton tesisinin kurulacağı 11 bin m² alan Doğancılar köyü tüzel kişiliğine ait boş bir arazi olarak görülüyor. 

Herhangi bir tarım ürününün üretilmediği bu boş alana karşılık, firma yıllık kira bedeli olarak köy muhtarlığına 15 bin lira ödeyecek.

Atıl bir arazisini rantı yüksek bir gelire dönüştüren Doğancılar köyü muhtarlığı da alınan bu kira bedeliyle, köyün ihtiyacı olan bazı hizmetleri yerine getirebilecek imkanlara sahip olacak.

 

 

 

.    .


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.