DOLAR 32,5403 0.24%
EURO 34,7891 0.08%
ALTIN 2.490,561,16
BIST 9.524,59-0,06%
BITCOIN 20553792,72%
Düzce
14°

HAFİF YAĞMUR

04:46

İMSAK'A KALAN SÜRE

273 okunma

SAÇ SAÇ PARALARI HAVAYA

ABONE OL
07/06/2019 18:16
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Akçakoca Belediyesinin esnaflardan topladığı paralarla festival yapacak olmasını anlıyorum da festival havasına bu kadar kendini kaptırmasını anlayamıyorum.

Tamam, esnaftan parayı topladınız. Şarkıcılarla anlaştınız. Tarihini belirlediniz amenna.

Peki daha festivale 3 hafta varken prova adı altında havai fişek gösterisi yapmak da neyin nesiydi.

Görmemişin bir festivali olmuş dedirtecek saçmalıklara bir kilo parayı neden gömdünüz. 

Havai fişek dediğiniz olay, adeta havaya para saçmak çünkü.

Tüm dünyanın vazgeçmeye çalıştığı havai fişek patlatma olayını sanki ilk defa keşfetmişiz gibi bu kadar halkın gündemine sokmak iyi bir şey değil.

Üstelik havai fişeklerle ilgili olarak tüm dünyada hayvan hakları savunucuları ayaklanmış durumdayken ve üstelik birçok yerde havai fişek olayı çağdışı kabul edilip tedavülden kaldırılmakta iken.

Mesela, bu konuda Akçakoca’daki hayvanseverler de sürekli uyarılar yapmakta ve bu uygulamadan vazgeçilmesi gerektiğini yazıp çizmekteler.

Havai fişeklerin kuşları öldürdüğü, ölmeyenlerin ise dengelerini bozduğu herkesin kabul ettiği bir gerçeklik. Örneğin, bayramın son gününde, prova maksadıyla havai fişekler patlatıldığında, kuşların panikle uçuştuğunu ve sokak hayvanlarının korkuyla kaçıştığını söyleyenler var.

Belli ki bu havai fişek gösterileri doğru bir iş olmadığı gibi, hayvanlara zarar veren ve giderek terk edilen bir uygulama.

Gelelim şu havai fişek olayının diğer bir önemli ayağı olan parasal boyutuna…

Belediye’nin bir gece boyunca attığı havai fişeklerin maliyetini bilmiyorum ama bir-iki soruşturmadan sonra 40-50 bin lira gibi bir maliyetinin olduğunu öğrendim.

Yani boynumuz tutulma pahasına ağzımızı açarak izlediğimiz havai fişeklerin bir gecelik maliyeti eski parayla 50 milyar dolayında.

Yazık… Gerçekten o paralara, havaya saçılan o paralara yazık.

Üstelik henüz festival gelmeden, sırf prova olsun diye yapılan gösteri için harcanan o paraya yüz kere yazık.

O paralar bu halkın paraları, bu kadar kolay çarçur edilmemesi lazım.

Mesela bir kıyaslama yapacak olursak, Belediye’nin her ay 49 öğrenciye verdiği 150’şer liralık öğrenci bursunun toplam maliyeti aylık 7 bin lira civarındaydı.

Okan Yanmaz yönetimi, maliyetleri gerekçe gösterip bu yardımları kesti ama, bir gece havai fişek patlatmasak, bütün bir sene 50 öğrencinin burs paralarını kesintisiz ödeyebilirdik.

Yine Belediye’den ilaç yardım parası alan 70 civarında hastanın toplamda aylık 2 bin lira civarında olan yardım paralarını kesen Yanmaz, bir gecelik havai fişek parasıyla bu hastaların 2 senelik ilaç destek paralarını karşılardı.

Kısacası, sosyal yardımları kesip paraları havaya saçtığımızın artık görülmesi lazım.

Ve artık havai fişek gibi çağın gerisinde kalmış bir uygulama, bu ilçenin gündemi olmaktan bir an evvel çıkmalı.

Konuk Yazar: Avşar SERENCEBEY.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.