DOLAR 32,5978 0.11%
EURO 35,0254 0.44%
ALTIN 2.416,15-0,27
BIST 9.722,090,80%
BITCOIN 2096862-3,39%
Düzce
26°

PARÇALI BULUTLU

13:07

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

351 okunma

Sanayi Çarşısı Esnaf Temsilcisinden Açıklama

ABONE OL
10/10/2020 13:23
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Akçakoca Belediye Meclisinin Ekim ayı oturumunda yoğun tartışmalara neden olan Sapak’taki araziyle ilgili gündem maddesi, MHP’li meclis üyesi Kadem Direk’in kendi parti grubuna karşı kullandığı oy nedeniyle kabul edilmedi ama o gündem maddesi üzerine yapılan tartışmalar da bitmek bilmedi.

Konunun asıl muhataplarından olan Sapak’taki Sanayi Çarşısı esnaflarının son kooperatif başkanı Burhan İşleyen, konunun mecliste ele alındığı gün yaklaşık 80 esnafla belediye binasına gelmiş, bir grup temsilci arkadaşıyla birlikte meclis oturumunu takip etmiş, esnafların taleplerini orada da dile getirmişti.

Meclis oturumunda ret kararı çıkan gündem maddesi sonrasında belediye başkanı Okan Yanmaz’ın esnaf temsilcisi İşleyen’e hitaben ”siz kendi ayağınıza kurşun sıktınız. Ben o yolu açacaktım. Bunun için uğraşıyordum. Şimdi zora soktunuz” açıklaması sonrasında ise tartışma orada sona ermemiş, bir sonraki gün başkan Yanmaz’ın Sapak’taki sanayi esnafıyla bir araya gelmesi esnasında da devam etmişti.

Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan esnaf temsilcisi Burhan İşleyen şunları söyledi:

”Bize arabesk yapmayın dedi”

”Öncelikle açılan yerle ilgili biz ayağımıza kurşun sıkmadık. Belediye meclisinde sadece yol oylanmadı. Yolun dışında daha önce ihaleyle satılmış olan ve özel bir firmanın sahibi olduğu arsanın imara açılması konusu da oya sunuldu. Bizim de sanayi sitesi olarak talip olduğumuz o alan için daha önce bütün sanayi esnafı adına sayın Yanmaz’ın makamına gittik. Kendisine rahmetli Hüseyin Yanmaz gibi yapmasını, o nasıl liman üstünde belediye binası yaparken dükkanlar yapıp esnafa verdiyse kendisinin de bize sanayi dükkanı yapmasını ve kiralamasını istedik. Belediye 1 kazanıyorsa 10 kazansın dediğimizde sayın Yanmaz bize cevaben ‘Arabesk yapmayın iş yapıyoruz’ dedi.

”O arsa zaten sanayi esnafının arsasıydı”

”Söz konusu ihaleyle satılan arsa zaten sanayi esnafının arsasıydı. Biz o arsa üzerinde kooperatif olarak sanayi dükkanları yapınca atık parsel olarak kenarda kalan arsaların toplamından oluştu ve belediyenin bir düzenlemesiyle kendilerine kaldı. Buna rağmen biz bir şey demedik. Fakat o arsanın aslında sanayi esnafının arazisinin atık parseli olduğunu hep hatırlatarak o arsanın yine sanayi esnafının iş kolu üzerine değerlendirilmesi gerektiğini hep söyledik.

”O arsayı ihaleden önce sanayi esnafları olarak istedik”

”Biz sayın Yanmaz’dan o arsayı istedik, bize satmasını da talep ettik. Hatta 1500 metrekarenin tamamına imar verin müteahhitle birlikte yapalım dedik. Bize satılmayınca ihaleye girmek istedik. Fakat iki parçalı arsanın 500 metrekaresi imarlı diğer 1000 metrekaresi imarsız olduğundan ihaleye girme fikrinden uzak durduk. Satış ihalesi yapılan bu arsalar toplamda 750 bin liraya satıldı. Hayırlı olsun dedik. 

”Satıştan sonra imar verilmesi için konu meclise taşındı”

”O arsalar ihaleyle satıldıktan ve komşumuz olan bir firma tarafından alındıktan sonra, Ekim ayı belediye meclis oturumuna yol açılması adı altında getirildi. fakat gündem maddesi söz konusu özel firmaya ait 1000 metrekarelik arsaya imar verilmesini de içermekteydi. Ayrıca bina yüksekliği boş bırakılan bu alanın krokisinde taban alanı 1’den 1,25’e çıkartılmıştı. Bu da park olacak bir yerin iş merkezi ya da başka bir bina olarak yapılmasının önünü açıyordu. Hem de 3 katlı bir yere 4 kat bina yapma hakkı vererek.”

Şimdi ben size soruyorum, ihaleyle satışı yapılmış bir yer için hem de bu yerin sahibi özel bir firma olmuşken belediyenin o arsalar için bu kadar imar ve kat hakkı için meclis oylaması yaptırması ne kadar hakkaniyetli bir davranıştır. Tüm bunlara neden tevessül edilmektedir.”

”Sanayi esnafına hak görülmeyen şey özel bir firmaya neden reva görülüyor”

”O arsalar sanayi esnafına kiralanabilirdi. Eğer satıştan önce imar verilseydi o zaman sanayi esnafı da imkanlarını zorlayıp gücünü birleştirerek o ihaleye girerdi. Bizim dışımızda başka inşaat firmaları da imarlı olduğu için o arsalara talip olurlardı. Belki ihale sonunda sanayi esnafı o arsaları yine alamazdı ama kesinlikle o satış değerinin 5-6 misli, yüksek paraya satılır, belediyenin kasasına milyonlarca lira girerdi.

Belediye bunu yapmak yerine satışı bitmiş bir arsaya imar verme çabasına girince bu durum sadece sanayi esnafını değil herkesi rahatsız etti tabii ki.”

”Kadem Direk’e teşekkür ediyoruz”

”Bu çelişkiyi gören ve vicdanı kanaatine göre oy kullanan Kadem Direk sayesinde bu karar ret edilmiştir. Biz sadece sanayi esnafı olarak değil, tüm Akçakoca halkı adına Akçakoca belediyesini bir yanlıştan çevirdiği için kendisine bir kez daha teşekkür ediyoruz. Sayın Direk’in bu tavrı sonrasında partisi ile iplerin koptuğunu ve MHP’den istifa ettiğini de öğrendik. Sayın Direk’in kendi siyasi hayatını riske etme pahasına aldığı bu karar sonrasında Akçakoca belediyesinin, yani Akçakoca halkının bir park arazisi özel bir firmanın lehine değer kazanmak yerine, belki de çok güzel bir yeşil alan olarak ilçemize hizmet verecek.”

”Sayın Yanmaz git öğren dediği için gidip öğrendim”

”Bir kez daha söylüyorum. Lütfen bize tanımadığınız fırsatlar bir başkasına hediye olarak verilmesin. belediye Başkanı Okan Yanmaz’la bu konuları tartıştığımızda sayın Yanmaz ‘bilmiyorsan git öğren’ dediği için hem Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne hem de Akçakoca Belediyesi İmar Müdürlüğü’ne giderek konuyu etraflıca araştırdım.” 

”Yol konusu diye bir sorunumuz zaten yokmuş”

”Tadilata gerek kalmadan istimlak edilebiliyor. Yol konusu diye bir sorunumuz zaten yokmuş”

Mevcutta giriş yolumuz ÖPA yani Özel Plan Alanı olduğundan istimlak edilebiliyor. Bizim yolumuz aynı zamanda yapılacak olan Sağlık merkezinin de yolu. Meclis gündemine geldiği haliyle yol problemimiz aslında yok.  Komisyonda geçmeyen P (Park) konumundaki yerin kapatılamaz ve kiralanamaz belgesinin sanayi esnafına verileceği zaten Belediye Başkanı Okan Yanmaz tarafından sanayi çarşısı ziyaretinde taahhüt edilmişti. ÖPA demek isterse kamulaştırma da yapılabilir demek. Yani bize yol açmak için bir tadilata gerek yok. Bu yüzden meclis gündemi oluşturmanıza gerek yok. Ama bizi bahane ederek imar vermek istiyorsanız biz bunu kabul etmedik, edemeyiz.  Teşekkürler.”

 

 

 

 

 

 

 

.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.