DOLAR 32,3720 0.15%
EURO 34,9739 -0.3%
ALTIN 2.324,290,22
BIST 9.079,973,10%
BITCOIN 22800170,40%
Düzce
20°

PARÇALI BULUTLU

13:15

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

234 okunma

Sarıbal: Serbest Piyasa Yok FERRERO Var!

ABONE OL
11/08/2017 09:43
0

BEĞENDİM

ABONE OL

CHP Bursa Milletvekili Ziraat Mühendisi Orhan Sarıbal, fındık konusunda çeşitli eleştirilerde bulundu. Fındıkta serbest piyasanın olmadığını Ferrero tekelinin piyasaya hakim olduğunu söyleyen Sarıbal, fiyat düşürmek için rekolte oyunları oynandığını iddia etti. Tüm sektör yetkilileri gibi Sarıbal’da TMO’nun sektöre dahil olmasının gerekliliği üzerinde durdu.  CHP Bursa Milletvekili Ziraat Mühendisi Orhan Sarıbal, fındık hasadının yaklaştığı bugünlerde rekolte tahmini ve Toprak Mahsulleri Ofisinin fındık alımı yapması gerektiği yönünde açıklamalarda bulundu. Sarıbal; “Fındıkta üreticinin ulus ötesi firmaların rekolte oyunlarına maruz bırakılarak,istedikleri fiyatı belirlemelerinin önü açılıyor. Bunun önüne geçmek için en temel koşul rekolte açıklanması ve TMO’nun üretici lehine bir fiyattan fındık alımı yaparak üreticinin korunmasıdır” dedi.

Sarıbal’ın açıklamaları şöyle:

FINDIKTA HASAT BAŞLAYACAK AMA BELİRSİZLİK SÜRÜYOR

Sahil kesimlerde fındık hasadı başladı. Ancak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı rekolte tahmini hala açıklamadı. Öte yandan Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) yeni sezonda fındık alımı yapıp yapmayacağı dolayısıyla müdahale alım fiyatı da belli değil.

ULUS ÖTESİ ŞİRKETLERİN REKOLTE OYUNLARINI BAKANLIK İZLİYOR

Bu arada fındıkta fiyatı düşürmek için rekolte oyunları devam ediyor. Ulus ötesi şirketler rekolteyi bilinçli olarak yüksek göstermeye çalışıyorlar. TÜİK üretim tahminini 600 bin ton olarak açıkladı. Uluslararası Sert Kabuklu ve Kuru Meyveler Konseyi ise 670 bin ton olarak duyurdu. Ancak Tarım Bakanlığı’nın suskunluğu devam ediyor.

KÜLLEME HASTALIĞI VE AŞIRI SICAKLAR VERİMİ DÜŞÜRÜYOR

Bölgede külleme hastalığı artarak devam etmekte olup fındık üretiminde önemli ölçüde kayıp yaratacaktır. Buna bir de temmuz ayında görülen aşırı sıcaklar eklenince verim kayıpları kaçınılmaz olacaktır.

FINDIKTA PİYASA BİRKAÇ ŞİRKETİN İNİSİYATİFİNE KALDI

Tarım birliklerinin işletme ve tesislerinin özelleştirilmesini amaçlayan 4572 sayılı Kanunun çıkarılmasından sonra Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Fiskobirlik) üreticiden koparılarak bir tabela örgütüne dönüştürüldü. Böylelikle piyasa birkaç şirketin inisiyatifine kaldı.

Piyasada oligopol yapı şeklinde çok sayıda üretici karşısında az sayıda alıcı bulunmakta; bu durum fındık fiyatlarının gerçek anlamda serbest piyasa koşullarında oluşmasını engellemektedir. (Kaynak: Fındık tv)


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.