DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 2076290-2,12%
Düzce
15°

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

16:54

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

262 okunma

Sedaş yönetimi düşman hukuku mu uyguluyor

ABONE OL
25/10/2019 09:57
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Akçakoca Belediyesi ile Sedaş arasında yaşanan elektrik kesme krizi, meselenin basit bir alacak verecek meselesi olmadığına, giderek bir burun sürttürme operasyonuna dönük işaretler taşıyor.

Akçakoca Belediye yönetiminin Sedaş’a olan toplam 4, 3 milyon liranın ödenmesi için yapılandırma talebini, ağır şartlar ileri sürerek kabul edilemez hale getiren Sedaş yönetimi, bu haksız yaklaşım ile ilçe halkını karanlığa mahkum ediyor. 

Belediye’nin Sedaş’a olan toplam borcu 4 milyon 300 lira dolayında. Bu borç Nazmi Çiloğlu başkanlığından beri gelen, diğer dönemlerde de devam eden bir borç. 

Eski belediye yönetimleri bu borçların bir kısmını zaman zaman toplu ödemişler, zaman zaman da yapılandırarak taksitler halinde ödemişler. 

Sonuçta devlet hizmetlerinde devamlılık esastır. Bu borç, mevcut belediye yönetimine devren kalan bir borç ama bugünkü yönetimin borç yapılandırma teklifini kabul etmeyen Sedaş’ın yaptığı yanlış, siyasi iradenin konuya ağırlığını koymasını haklı çıkartıyor. 

Mevcut belediye yönetiminin ekonomik olarak zorda olduğu, yeni kredi imkanlarını henüz bulamadığı bir gerçek. 

Üstelik sel afetinden sonra 40 milyon liranın üzerinde maddi kayba uğramış olan belediyenin, bu zararların hükümetin ilgili bakanlıkları tarafından tazmin edilmesi için başlattığı girişimlere rağmen henüz kasasına giren para yok.  

Belediye yönetimi, bu zor şartlarına rağmen, üstelik de borç olarak kendi dönemine devrolmuş elektrik borçlarını yapılandırmak için Sedaş Bölge Müdürlüğü ile temas kuruyor. 

Belediye’nin teklifi, ödeme için 2 ay daha sabredilmesi, sonrasında yukarıdan gelecek paralara bağlı olarak toplam borcun taksitler halinde ödenmesi. 

Bu teklife karşı Sedaş yetkilileri ise peşinen 500 bin lira ödenmesini ve kalanın yapılandırılmasını öne sürerek sorunu çözüme kapalı hale getiriyor. 

Sedaş’ın yapıcı tavır geliştirmek yerine, ilçe halkının kullandığı parkların, çocuk oyun alanlarının, belediye lokallerinin ve mescitlerin elektriklerini kesmesi ancak düşman hukuku olarak algılanabilir. 

Uzlaşmaya yanaşmayan, belediyenin borç ödeme şartlarını zorlaştırıp kapıları kapatan Sedaş’ın yaptığı kabul edilebilir bir şey olmadığı gibi, siyasi iradenin bu meseleye bugüne dek bir çözüm üretmemiş olması da kabul edilemez. 

Şimdi yapılması gerekli olan şey ortadadır…

Hükümetin yetkilileri derhal olaya aracı olmalı, bu meseleyi sulh yoluyla çözmelidir. 

Belediyenin elektrik borcu var diye halkı karanlığa mahkum bırakan Sedaş’a, her türlü haksızlık ve hukuksuzluk karşısında sokağa çıkma iradesi gösteren bu halkın cevabı çok sert olacağı gibi, belediye yönetiminin de haklı olarak Sedaş ve ilgili hizmet binalarına yönelik fiziki tedbirleri ortaya çıkabilir.  

Bu hatanın derhal düzeltilmesi için herkes elini taşın altına yeniden koymalıdır.

 

 

 

 

 

.  


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.