DOLAR 32,3492 0.29%
EURO 35,1153 -0.07%
ALTIN 2.310,041,44
BIST 9.079,973,10%
BITCOIN 22937433,74%
Düzce
20°

HAFİF YAĞMUR

05:24

İMSAK'A KALAN SÜRE

609 okunma

TARİHİ HEMŞİN EVLERİ TEHLİKE ALTINDA!

ABONE OL
20/01/2021 11:01
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Son birkaç gündür yoğun yağan kar yağışı sonrası Akçakoca ve civar ilçelerin köylerinde adeta görsel şölenler yaşanıyor. Köylerde karın oluşturduğu kartpostallık görüntüler, bir taraftan da tarihi köy evlerimiz için yaşanan tehlikeyi de gözler önüne seriyor.

Çok kültürlü bir hayatın yaşandığı Akçakoca’da özgün bir kültüre sahip Hemşin köylerinin bir uzantısı olan Kocaali Açmabaşı köyünde yer alan tarihi Hemşin konakları da bu tehlikeyi bir kez daha bizlere hatırlatıyor.

Hemşin evleri görsel bir zenginlik…

Bölgeye 1877-1878 yıllarında yoğunlukla göçen Hemşinliler, diğer kültürel halklar gibi, yaşatmaya çalıştıkları gelenek görenekleri ile Akçakoca’ya ve civar il ve ilçelere  pozitif katkı sunuyorlar.

Bölgenin ve yaşadıkları toplumun kültürel renklerinden olan Hemşinlilerin, Açmabaşı köyündeki mimari dokularını yansıtan örnekler, yağan karla birlikte adeta gelinliğini giymiş bir kız misali dikkat çekiyor.

Cavit Turgut: ‘bu tür tarihi yapıların yaşatılması için yöneticiler harekete geçmeli”

Açmabaşı köyünde, ataları tarafından 120 yıl önce yapılmış olan ev için kaygılarını dile getiren köyün emektar sakini Cavit Turgut, ‘bu yapılar bizim, yaşadığımız toplumun, dolaysıyla ülkemizin adeta kültürel kimliğidir” dedi.

”Bu kimlikte geçmişin izleri, geleceğin gözleri vardır” ifadelerini kullanan Turgut sözlerine şöyle devam etti:

”Günümüze kadar ayakta kalmayı başarmış, tamamen ağaçtan yapılmış bu yapıları geleceğe taşımak hepimizin görevi. Bölgede el emeği, alın teriyle birlikte yoğrulmuş ve sevgiyle inşa edilen yapıların geleceği belirsiz. Atalarımın yaptığı ve 120 yaşında olduğunu düşündüğümüz yapımızın bulunduğu alan Melen baraj bölgesinde kalıyor; yani geleceği belirsiz. Atanmış ve seçilmiş yöneticilere çağrımdır: Bu tür yapıları koruma altına alın.”

 


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.