DOLAR 32,3313 0.23%
EURO 35,0433 -0.26%
ALTIN 2.282,970,25
BIST 8.975,971,92%
BITCOIN 22801091,00%
Düzce
25°

PARÇALI BULUTLU

13:15

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

696 okunma

Tarihi Orhangazi İlkokulu kaderine mi terk ediliyor?

ABONE OL
23/01/2021 15:11
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yedi yıl önce yeterli öğrenci olmadığı gerekçesiyle eğitime kapatılan ve o gün bu gündür kaderine terk edilen Orhangazi İlkokulunun geleceğiyle ilgili belirsizlik endişe vermeye başladı. İlçenin tarihi ile özdeşleşen ilkokul binasının restorasyonu para bulunamadığı gerekçesiyle yapılamazken, pandemi döneminde olunmasına rağmen başka projeler için ayrılan maddi kaynağın, tarih ve turizm açısından değeri oldukça yüksek olan Orhangazi ilkolundan esirgenmesi tepkilere neden oluyor.

Genç Türkiye Cumhuriyeti’nin 1928 yılında yaptırdığı tarihi Orhangazi İlkokulunda geçtiğimiz yıl lütfen başlatılan restorasyon çalışmaları kısa süre sonra durduruldu.

Cumhuriyet tarihinin devlet eliyle yapılmış özel mimarilerinden olan ve günümüze dek yaklaşık yüz yıl boyunca milli eğitime hizmet vermiş birkaç okuldan olan tarihi Orhangazi ilköğretim okulunun geleceğiyle ilgili belirsizlik ilçe halkını rahatsız etmekte.

Türk edebiyatının güçlü kalemlerinden yazar Rıfat Ilgaz’ın da öğretmenlik yaptığı okul olan tarihi Orhangazi İlkokulu, daha öncesinde üniversiteye devredilmesi, kent müzesi yapılması, kütüphane olarak kullanılması gibi seçeneklerle gündeme gelmişti.

Tarihi Orhangazi ilköğretim okuluyla ilgili uzun bir bekleyişin sonunda, tarihi okul bir önceki valimiz Zülkif Dağlı’nın verdiği karar sonrasında Akçakoca Halk Eğitim Müdürlüğünün emrine verildi. Vali Dağlı’nın yüklenici firma sorumlusu ile çalışmaları yerinde incelemesi sonrasında yaptığı açıklamada, restorasyonun bitip Kurban Bayramında açılışının yapılacağı müjdesini vermesine rağmen, ne yazık ki kısa bir süre sonra çalışmalar durdu.

Çalışmaların durdurulmasıyla ilgili olarak para bulunamaması gerekçe gösterildi. İlçe yetkililerince, tadilata yeni ilaveler konulduğu bu nedenle gerekli kaynak yaratılamadığı,  para bulunması halinde çalışmaların yeniden başlayacağı ifade edilip durdu.

Tarihi değerlerine ve kültürel mirasına sahip çıkan ilçe kamuoyunda Orhangazi ilkokuluyla ilgili endişeler had safhada. Tarihi binanın yine kaderine terk edildiği kanısı oldukça yaygın olmakla birlikte, yapılan yatırımın da zayi olacağı endişesi ağırlığını koruyor.

Düzce Valiliği tarafından restorasyonu başlatılan fakat kısa süre sonra çalışmaları durdurulan tarihi bina için Devletin ödenek çıkartması sadece kamu otoritesinin değil, ilçe yöneticilerinin de önceliği haline gelmelidir.

Ak Parti ilçe başkanı neden sessiz?

Tarihi okul binasının kaderine terk edilmesiyle ilgili olarak gözlerin çevrildiği isim olan Ak Parti ilçe başkanı Esvet Sarıoğlu’nun sessiz kalması, sorunun çözümüne yönelik bir girişimin içinde olmaması vatandaşın tepki gösterdiği bir başka konu.

İlçe genelinde yürütülen çalışmaları denetlemesiyle ve gerek belediye birimlerinin gerekse vatandaşların ihtiyaç duydukları alanlarda hükümet imkanlarını kullanmaktan geri durmayan Sarıoğlu’nun, Orhangazi okuluyla ilgili olarak süreci sonlandıran girişimlerde bulunmaması tepkileri üzerine çekmekte.

Vali Dağlı zamanında başlatılan çalışmalarda doğrudan dahli olan ilçe başkanı Sarıoğlu’nun, Düzce yeni valisi Cevdet Atay’ın okula denetim yaptığı fotoğraflarda görülmemesi manidar bulunurken, her türlü çalışmada devlet yetkililerine refakat eden ve süreci hızlandırmak için yönlendirmelerde bulunan Sarıoğlu’nun bu ilgisizliği, tarihi okul konusundaki duyarlılığını tartışılır hale getirdi.

 


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.