DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 2069476-1,62%
Düzce
24°

HAFİF YAĞMUR

16:54

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

406 okunma

ÜRETİCİNİN SORUNLARI TARTIŞILDI… AMA ÜRETİCİ KATILMADI

ABONE OL
22/09/2018 15:13
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Akçakoca’nın Karaburun mevkinde fındık üreticilerinin düzenlediği Fındığın Geleceği konulu toplantıya Düzce Cumhuriyet Halk Partisi il başkanı İlhan Duru, Akçakoca Cumhuriyet Halk Partisi ilçe başkanı Ömer Başar, CHP yönetim kurulundan bazı isimler ile bazı vatandaşlar katıldı.

Toplantıya, öncesinde köylerde duyuruları yapılmasına rağmen fındık üreticilerinin ilgi göstermediği fark edildi.

Toplantıya tertip eden fındık üreticisi Oktay Kar, konuklara hoşgeldiniz konuşması yaptıktan sonra, ”bize şu bu değil Fiskobirlik sahip çıkacak” dedi.

Fındık üreticilerinin sorunlarının ele alındığı toplantı kararı aldıktan sonra, çok sayıda köye giderek köy halkını toplantıya davet ettiğini belirten Kar, oluşan korku iklimi nedeniyle üreticilerin kendi sorunlarıyla ilgili olan toplantıya dahi katılmadıklarına üzüldüğünü ifade etti.

Toplantıda bir konuşma yapan CHP İlçe Başkanı Ömer Başar, ”Piyasa şu anda yangın yeri” diyerek başladı konuşmasına.

Son günlerde artan fiyatlarla ilgili olarak örnekler veren Başar, ”Şu anda fazla hissetmiyoruz ama piyasa yangın yeri. Şu durumda istikrar çöpe atılmıştır” şeklinde konuştu.

20 civarında katılımcıyla sınırlı olan toplantıda bir konuşma yapan CHP İl Başkanı İlhan Duru, her geçen yıl gerek dünyada gerekse Türkiye’de üretim değeri artan fındığın Düzce’nin de en önemli ekonomik değerlerden birisi olduğunun altını çizerek, şunları kaydetti:

“Türkiye, dünya fındık üretiminin ortalama yüzde 70’ini gerçekleştirmektedir. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, ülkemizde 33 ilimizde fındık üretimi gerçekleştirilmekte, toplam fındık dikim alanlarının da yüzde 9’u Düzce’dedir. İl genelinde 631.440 (Da) alanda yaklaşık 54-60 bin ton fındık elde edilmektedir. Bu rakamlara göre de Düzce fındık üretiminde Türkiye’de 6’ıncı sırada yer almaktadır. Böylesine önemli bir değer olan fındık için üretici ne yazık ki emeğinin karşılığını alamamaktadır.”

“İnsanlar ürünü ne kadara satacaklarını bilmiyor”

Fiyat konusundaki belirsizliğe tepki göstererek açıklamasını sürdüren Duru, şunları söyledi:

“Fındık pazara inmesine rağmen üreticilerimiz halen tatminkar bir fiyatla fındığını satamamaktadır. ‘Fındık serbest piyasa şartlarında belirlenecek’ denildi ve öyle oluyor ama her ne kadar serbest piyasa şartlarında belirlenecek olsa da üstü kapalı ve belirsiz bir ortamın olmaması lazım. Bu durum fındık üreticilerinde, müstahsillerde karamsarlık oluşturuyor.”

“FİSKOBİRLİK’in alım kampanyasına dahil edilmesi TMO’nun gücüne güç katacaktır”

Resmi olarak fındık alım fiyatı açıklanmadan serbest piyasada oluşan fiyatların birçok spekülasyona neden olduğuna dikkat çeken Duru, “Serbest piyasa şartları maalesef geçmiş yıllarda olduğu gibi üreticilerimizi mağdur etmeye devam etmektedir. Üreticilerimiz bu sezon da aynı mağduriyeti yaşamak istemiyor. Bu noktada üretici maliyeti ve refah seviyesi düşünülerek adım atılması gerekiyor. Ulusal Fındık Konseyi tarafından, maliyet esaslarına göre, fındık fiyatının en az 15 lira olması gerektiği açıklandı. Üreticinin masrafları, mazot ve harmanlama giderleri bellidir. Bunlar bu şekildeyken 15 lira gibi bir rakam fındık için yüksek bir rakam değildir. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) fındık alım kampanyası ve fındık taban fiyatını bir an önce belirleyerek kamuoyu ile paylaşmalıdır. Ayrıca TMO’nun fındık alım kampanyasına bu sezon FİSKOBİRLİK de dahil edilmelidir. Fındık sektöründe bir denge unsuru olan FİSKOBİRLİK’in alım kampanyasına dahil edilmesi ve bir yerinde olması, TMO’nun gücüne güç katacaktır” ifadelerini kullandı.

 


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.