DOLAR 32,3332 0.24%
EURO 35,0684 -0.2%
ALTIN 2.279,490,10
BIST 8.995,962,15%
BITCOIN 22909191,84%
Düzce
25°

PARÇALI BULUTLU

13:15

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

397 okunma

YARGITAY: ”SAYAÇ SEÇİMİ ABONEYE BIRAKILMALI”

ABONE OL
21/12/2017 10:42
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Akçakoca Belediyesi tarafından su abonelerine gönderilen yazıda, 10 yıllık damga süresini dolduran su sayaçlarını kullananların, günümüz teknolojisine uygunluk açısından ve kayıp – kaçağın önlenmesi bakımından; tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde su sayaçlarını değiştirmeleri gerektiğine yönelik açıklamalar bulunurken, Yargıtay tarafından alınan bir karar, bu süreci olumsuz etkileyecek gibi görünüyor. 

 

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, ASKİ’den kartlı sayaç aboneliğinin iptalini ve okumalı sayaç aboneliğine geçmeyi talep eden vatandaşın açtığı davayı reddeden yerel mahkemenin kararını bozdu.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi’nden (ASKİ) kartlı sayacının okumalı sayaçla değiştirilmesini isteyen abone, bu talebi kabul edilmeyince dava açtı.

Davacı, ASKİ’nin su aboneliğine ilişkin tahsilatı ön ödemeli sistem olan kartlı sayaçla yaptığını, bu tür aboneliği kendisinin tercih etmediğini, okumalı sayaç aboneliğine geçmek istediğini belirtti. Ankara 9. Tüketici Mahkemesi, davayı reddetti. Kararın temyiz edilmesi üzerine dosyayı görüşen Yargıtay 3. Hukuk Dairesi ise yerel mahkemenin kararını bozdu.

Bozma kararında, ASKİ Tarifeler Yönetmeliği’nde yeni abonelikler için mekanik veya kartlı sayaç kullanımı konusunda idareye takdir yetkisi tanındığı ancak idarenin bu takdir yetkisini kullanırken objektif ve iyi niyet kurallarına uygun davranması gerektiği belirtildi.

Ayrıca 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun’un ilgili maddelerine atıfta bulunulan kararda, şu ifadelere yer verildi:

‘SEÇİM ABONEYE BIRAKILMALI’

“Davalı idarenin tek taraflı olarak çıkardığı yönetmeliği gerekçe göstererek, iltihaki nitelikteki sözleşmeyle kartlı (ön ödemeli) sayacı zorunlu tutması, Türk Borçlar Kanunu’na, 4077 ve 6502 sayılı tüketicinin korunması hakkındaki yasaların lafzına, ruhuna, düzenleme amaçlarına ve temel tüketici hakları ile hukukun genel ilkelerine açıkça aykırılık teşkil etmektedir.”
Sayaç seçiminin aboneye bırakılması gerektiği vurgulanan kararda, mekanik veya kartlı sayaç seçimi konusunun davacının tercihinde bulunduğu göz ardı edilerek, yerel mahkeme tarafından davacının mekanik sayaç takılması talebinin reddine karar verilmesinin doğru görülmediği kaydedildi.

 

 


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.