DOLAR 32,5455 0%
EURO 34,9868 0.39%
ALTIN 2.425,610,12
BIST 9.722,090,80%
BITCOIN 2087584-4,10%
Düzce
26°

PARÇALI BULUTLU

13:07

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

322 okunma

YÜKSELİŞTE OLAN FINDIK FİYATLARI DÜŞÜŞE GEÇTİ

ABONE OL
11/11/2018 12:17
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 1 Kasım itibarıyla Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) fındık alacağını açıklamasının ardından serbest piyasada yükselen fındık fiyatı bu günlerde düşüşe geçti.

1 Kasım tarihi itibariyle 50 randıman levante fındığının kilosunu 14 liradan almaya başlayan TMO’nun alım yapması nedeniyle fındık serbest piyasada 13.50’den alıcı bulurken, fındığın bu gün itibariyle kilogram fiyatı 13 liraya kadar geriledi.

Konuyla ilgili olarak gazetemize bir açıklama yapan Akçakoca Ziraat Odası Başkanı ve Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Yönetim Kurulu Üyesi Levent Şahin Başaran, TMO’nun fındık alımı yapmasının üreticilere büyük ümit verdiğini söyledi.

Başaran, fındık üreticilerinin TMO’ya rağbet gösterdiğini belirterek, “1 Kasım tarihi itibari ile TMO fındık almaya başladı. Bu manada üreticinin yüzü gülmüştür. Bu bizler açısından da üreticiler açısından da memnuniyetle karşılanmıştır. Bu açıklamadan sonra serbest piyasada fındık fiyatları da hissedilir manada yükselmeye başladı. Dolayısıyla TMO’nun devreye girme amacı bir anlamda da gerçekleşmiş oldu” dedi.

Üreticilere farklı kriterler uygulanınca üretici geri gönderildi

Başaran, üreticilerin TMO’ya ilk günlerde rağbet gösterirken sonraları bu ilginin düştüğüne dikkat çekerek, şu açıklamayı yaptı:

“Buradan takip ettiğimiz kadarıyla ilk günlerde alınan fındık teslim sırasının 10 günlük dönemde dolu olması ve 11. günlere randevu veriliyor olması şeklinde bir yoğunluk yaşanmaktaydı. Bu durum ise TMO’ya verilen ilginin ne kadar yoğun olduğunu da gösteren bir kriterdi. Fakat ilk 2 gün üreticilerimiz fındıklarını TMO’ya getirdikleri zaman orada çok farklı kriterlerle karşılaştı. Bu kriterler nedeniyle üreticilerin fındığının hemen hemen yarısı geri gönderildi. Depolara alınmadı. Üreticilerimiz çok mesafe kat ettiler. Araç kiraladılar, oraya giderken belli bir nakliye masrafı oldu. Ürününü geri getirmek, deposuna geri koymak gibi bir sonuçla karşı karşıya kaldı. Bazıları da deposuna getirmeden ürününü serbest piyasaya vermek zorunda kaldı.”

Yükselen fındık fiyatı durdu

Başaran, 1 Kasım tarihi itibariyle serbest piyasada yükselen fındık fiyatının durakladığını ifade ederek, “TMO’da bu kriterler bu katılıkla devam ettiği sürece üreticinin ilgisi azaldı. Çiftçimizin ilgisi, fındığın geri gönderilme endişesi ve ‘benim fındığım da buradan geçmez, randıman da düşük gelecek’ endişesine yol açtı” dedi.

Başaran sözlerine şöyle davam etti:

”Bugün üreticilerimiz ya randevularını iptal ediyor ya da hiç randevu almıyor. Bunun etkisini ne oldu?.. Demin dediğim gibi bu sebeplerden dolayı serbest piyasada artan fındık fiyatları geriledi. Artış eğiliminde olan fiyatlar bir bir anda durdu.” 


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.